LogoFolkifokus_2.gif (3926 bytes) 


Intervju med Egil Tvedt.
Bildet er med tillatelse scannet fra bøkene som Rolf Kjærnsli har skrevet om Birkebeinerrennets historie.

En fornøyd Egil Tvedt etter seier i Birken!Hvor mange ganger har du gått Birke- beinerrennet? - Jeg husker ikke helt nøyaktig, men jeg tror det er 32 ganger.

Hvor lenge siden var det du begynte?
- Er ikke helt sikker på det, men jeg tror det var i 1960 eller 1961 at jeg begynte så da er det altså 38 eller 37 år siden.

Hva er den korteste tiden du har brukt? - Den korteste tiden jeg har brukt er 3 timer, 23 minutter og 30 sekunder.

Har du noen gang vunnet? - Ja det har jeg, det var i 1964 og i 1966, også har jeg noen klasseseirer da, ca. tre stk.

Er du veldig nervøs før et renn? - Nei, ikke så veldig men jeg er jo spent og litt nervøs da, men mest spent.

Blir du sur eller irritert hvis du ikke vinner eller klarer merket?
- Nei, det er det jo ingen grunn til. Før så ble jeg kanskje det, men ikke nå lenger. Men hvis jeg ikke klarer merket så blir jeg kanskje litt irritert.

Hvordan føler du deg etter å ha gjennomført et renn? - Da er jeg meget sliten og savner en god seng. Men er man i god form så er man jo ikke like sliten så klart.

Har det noen gang skjedd at du ikke har klart å gjennomføre det? - Tror ikke det, har aldri brutt et renn før, selv om jeg har brekkt noen staver og sånt.

Før et renn, har du noen spesielle forberedelser da? - Ikke noe spesielt, jeg tenker på løypa, på å gå fort på ski, teknisk og på smøring.

Går du det fremdeles? - Nei, det er 7 år siden, jeg gikk siste gangen nå i 1992.

Hvorfor gikk du det? - Det var spennende og det er egentlig en utfordring og en styrke på seg selv.

Hvilket målsted synes du var best, Rena eller Lillehammer?
- Jeg syntes det var morsomst da de byttet på innkomsten. For da ble det litt forskjellig og variasjon. Det beste stedet er der det er kortest vei til badet, altså Rena da, he he he.

Har du noen morsomme historier og fortelle? - Tja det er mye rart vet du. Det var i 1964 da jeg vant. Da var det en hard kamp mot Oddvar Martinsen. Bare 5 til 6 hundre meter før mål så brakk Oddvar skia sine. Og jeg vant. Jeg synes det hadde vært morsommere og vunnet hvis han ikke hadde brekkt skiene sine.

Ned til Lillehammer har det vert mange rare fall og nedkjøringer.

Også var det et år det var et par fire stykker som ledet rennet, det var start på Rena. Og da vi begynte og nærne oss Sjusjøen, så var det mange folk som heiet spesielt på meg. Da var det en bak meg som sa "Jasså ja, så de begynner å komme på hjemmetrakten hører jeg" sa han.

Har du noen gode minner fra Birkebeinerrennet? - Ja, gull- statuetten for 20 ganger var spesielt trivelig. Egil Tvedt utfordrer andre til å gå Birkebeinerrennet også. - Det er veldig morsomt sier han, og man får god trim og en fin tur.

 

Toppen Skriv til oss - gi uttrykk for hva du mener!
amot@online.no
Copyright ©Åmot ungdomsskole