Radio Åmot LIVE Følg rennet LIVE Reportasjer Historie Informasjon Hovedside   

  

Norsk folkehjelp i aksjon

Av Marte Walmsnæss(f. v) Lina Karlstad,Viebeke Diseth,Line Svensen og Fredrik otterstad

Historien til Norsk folkehjelp strekker seg helt tilbake til 7 Des. 1939 da organisasjonen ble stiftet. Før det, hadde det vært mange lignende grupper som Arbeidersamaritene som 10 Januar 1940 slo seg sammen med Norsk folkehjelp i et ledd i den nye helseorganisasjonen.

Under krigsårene 1940-1945 var Norsk folkehjelp et viktig hjelpemiddel for de som trengte det. Tusener av mennesker gikk førstehjelpskurs, og det ble avholdt kurs i luftvern for de som ville hjelpe.

Intervju med Kristian Liberg som jobber i Norsk Folkehjelp

De gjorde en kjempeinnsats de første dagene i Krigen, og fortsatte med illegalt arbeid etter at nazistene forbød Norsk folkehjelp å fortsette.

De gjemte unna lagrene og tok sikkerhetskopier av alle dokumenter, men 11. desember. 1941 ble alt beslaglagt. Alle rapporter fra denne beslagleggelsen er blitt borte i arkivene.

Etter krigen startet de opp igjen og oppgavene var store, de hjalp politiske fanger med innsamlinger av penger og klær og det ble også arrangert barnereiser til Sverige.

Ambulansetjenesten ble i samarbeid med Norsk folkehjelp trekkhundklubb og Oslo og Omegn Hjelpekorps utvidet på større skisøndager og ved store skirenn………!

Vinteren 1947 ble den første ambulansebilen anskaffet.

Det ble opprettet retningslinjer for katastrofehjelp og katastrofekorps.

Under de Olympiske leker i Oslo 1952 var norsk folkehjelp Oslo lag- sanitetsutvalget( som det het da) en viktig brikke i det store puslespillet.

Uniformene kom 8. februar. 1952.

Det ble kjøpt inn en ny ambulansebil- en Renault 1952 modell.

Igjennom årene har Norsk folkehjelp vokst og spredd seg og en av de viktigste oppgavene til Norsk folkehjelp er deltagelse under idrettsarrangementer.

Her på Rena har vi også våres egen Norsk folkehjelp gruppe. De er i full aksjon under det berømte Birkebeinerrennet som starter her på Rena hvert år, hvor mange tusener av skiløpere i alle former og fasonger skal over fjellet til Lillehammer.

Selv om mange kanskje ikke vet det så er Norsk folkehjelp en veldig viktig del av Birken, det er de som skal lappe deg sammen hvis du blir skadet i løypa.

Jeg tar en tur til Pionèrhytta på Skramstadsætra for å se Norsk Folkehjelp i aksjon:

Klokken er ca 06.30 og jeg er på Pionerhytta for å se Norsk Folkehjelp i aksjon.

Når jeg kommer på plassen foran hytta ser det stille ut men inne er det allerede liv, og mens folk fortsetter å komme venter de på videre beskjed over kaffekopper og småprat. En koselig atmosfære.

Etter hvert tar Anders Liberg ordet og gir den informasjonen de trenger.

Det er 11 poster på den halvdelen som Norsk Folkehjelp Rena skal dekke, i samarbeid med Røde kors og Forsvaret.:

Litt kaos før de kommer seg ut til postene sine.


Post 1: Starten.
Post 2: Myhre
Post 3: Skynnbo
Post 4: Rostadsætra
Post 5: Skramstadsætra
Post 6: Dølbekken
Post 7: Korsgulvet
Post 8: Dambua
Post 9: Eldbikkje
Post 10: Raufjellet
Post 11: Nyseteråsen

De har 12 scootere og 60 mann ute, klare til å hjelpe om nødvendig.

Alt ser ut til å gå som planlagt. Frivillig jobber de hardt og fortjener ros og oppmerksomhet for det fine og organiserte arbeidet de gjør. Ikke bare i Birkebeiner sammenheng men også ellers, som de 170 prosjektene de har i 18 forskjellige land.

Så hvis du går Birken merk deg de røde uniformene, og vit at hvis noe skjer er ikke hjelpen langt unna.

Bjørn Sveen er en av de mange som styrer og hjelper til under Birkebeinerrennet.

Han er vanligvis operativ leder men ikke helt i dag for birken er stor og det er mange som må styre sammen. Det syns han egentlig er ganske fint, å slippe alt ansvaret på sin egen kappe.For Birken er en stor oppgave for Norsk folkehjelp og det er en slitsom oppgave.

Han er værenes på Pionerhytta når de andre drar ut og passer på personene som kommer inn igjen, og forsikrer seg om at når de andre kommer tilbake fra postene sine, at de hadde det bra der, og om de syns opplegget var bra eller dårlig.
Anders Liberg er også operativ leder i dag og han har det under kontroll.

Bjørn har jobbet i Norsk folkehjelp i mange år og trives der fortsatt.

Det er også et samarbeid i løypa med forsvaret og Røde kors.

(f. v) Bjørn Sveen og Sverre Wilhelnfson

 


Her ser vi Bjørn Sveen (f.v) og Sverre Wilhelnfson som har kontroll over sambandet, og sjekker at alle er på postene sine.

 

 

 

 

   
Radio Åmot LIVE  |  Følg rennet LIVE  | Reportasjer  |  HistorieInformasjon  |  Hovedside    
Send oss dine kommentarer