ungdomsavisa
Nyheter

TEKSTVERSJON
Nyheter
Sport
Musikk
Film
Data
Skole
Arkiv
REDAKSJON

Søk i arkivet:

Yrke og utdanning

- Barn trenger en god oppvekst og frihet!

Shirin Ebadi var i humør, fotograf: Nobel-redaksjonen

Midt i blant vakter og pressefolk kom en liten brunhåret dame på vei til pressekonferanse. Denne lille, men allikevel så spesielle damen, er Shiri Ebadi, Nobels fredsprisvinner.

Av Nobel-redaksjonen
2003-12-09 22:04:12
Takket hjertelig
Shirin kom til Nobel instituttet midt i blant livvakter og presse, hun smilte og strålte. Ole Danbolt Mjøs, leder av Nobelkomiteèn. Mjøs holdt en tale til Shirin Ebadi hvor han berømmet hennes arbeid for fred.

Stort presseoppbud rundt Shirin Ebadi
Stort presseoppbud rundt Shirin Ebadi.

Etter dette holdt Shirin selv en tale hvor hun takket for at hun hadde fått Fredsprisen, som hun presiserte at hun ville motta på vegne av alle iranske og muslimske kvinner. Hun benyttet anledningen til å fortelle hvor stolt hun er over å motta prisen og samtidig spre sitt budskap til hele verden. At denne prisen blir gitt til en muslimsk kvinne, syns hun er stort.

Shirin er veldig opptatt av kvinnediskriminering. Fra sitt hjem land fortalte hun om høyt utdannede kvinner som på grunn av landets lover, hindres i å hevde seg i samfunnet. Deretter var det mulig for journalistene til å spørre henne ut. Utenfor demonstrerte eksil-iranere mot det iranske regimet. Hun bar forresten ikke det tradisjonelle hodeplagget som er påbudt i Iran.

Shirin svarte ungdomsavisa
Det ble stilt mange spørsmål, men ikke alle journalistene slapp til. Ungdomsavisa fikk frem sitt spørsmål i begynnelsen rett etter BBC og NRK. Vårt spørsmål lød som så: ”Hva kan norsk ungdom gjøre for kvinner og barn i Iran og andre land rundt om i verden?” Vi tror at spørsmålet ble misforstått litt feil av tolken, men Shirin svarte: - Alt kan skade uskyldige kvinner og barn. Barn trenger å ha det trygt. De trenger å ha det trygt sosialt og innen familiene sine.

Etter oss var det Øyvind Brinck fra TV2 sin tur…

Streaming video
For å se streaming videoopptak må du ha Windows Media Player, som kan lastes ned her!

Shirin Ebadi besvarer spørsmål fra Ungdomsavisa under pressekonferansen:
- For modem (58 kbps)
- For ADSL/dobbel ISDN (109 kbps)
- For Bredbånd (548 kbps)

Mange og lange spørsmål
I løpet av den 45 minutter lange pressekonferansen ble det stilt en rekke spørsmål til fredsprisvinneren av journalister fra inn og utland.

Ebadis pressekonferanse
Pressekonferanse..

Ett av dem gjaldt hennes syn på Statoils forbindelser til Iran. Dette var et spørsmål hun ikke ville uttale seg om i særlig grad: - Jeg er ikke en politiker, var det bestemte svaret.

Ebadi ble også konfrontert med tidligere uttalelser om at islam er en fargerik religion, når man på samme tid ser kvinner bli undertrykt og mennesker bli henrettet ved steining.. Spørsmålet ble stilt av en aktivist mot islam, som samtidig minnet om at grupper med utspring i den samme religionen stod bak terrorangrepene den 11.september. Shirin svarte med at hun er i mot vold og henrettelser, men at hun samtidig er tilhenger av en verden der det er rom for ulike meninger. – Jeg forventer ikke at alle skal ha de samme meningene som meg, men vi må ikke blande kortene og vi må skille mellom de ulike debattene, mente fredsprisvinneren.

Sterkt engasjement
Mange av de fremmøtte journalistene kom fra Midtøsten, og kom med sterke uttalelser mot Shirin. Geir Lundestad som førte ordet måtte flere ganger avbryte, og minne om at dette var en pressekonferanse og ikke en politisk debatt. Utenfor demonstrerte represtentanter fra arbeiderkommunist partiet. De protesterer mot at en som er for islamsk styre vinner fredsprisen. De mener at det må en revulosjon til, og ikke bare en reform av det islamse regimet.


Tips noen om denne saken (bruk e-postadresse i begge feltene)
Til: Fra:

Har du meninger om denne saken er du velkommen til å skrive et leserinnlegg.