ungdomsavisa
Nyheter

TEKSTVERSJON
Nyheter
Sport
Musikk
Film
Data
Skole
Arkiv
REDAKSJON

Søk i arkivet:

Yrke og utdanning

Verden hyllet Ebadi

Ebadis nobelforedrag, fotograf: Nobel-redaksjonen

Onsdag ettermiddag var det endelig klart for den høytidelige overrekkelsen av Nobels fredspris til Shirin Ebadi. Et feststemt Oslo rådhus overvar den drøyt timelange seansen ble kringastet til en hel verden.

Av Nobel-redaksjonen
2003-12-11 01:01:34Seremonien startet med at den verdensberømte norske pianisten Leif Ove Andsnes spilte ”Noturna” av Edvard Grieg. Det var en fantastisk opptreden. Lederen av Nobelkomiteen, Ole Danholt Mjøs holdt en fin tale, han snakket om Shirin Ebadi og hvorfor hun fikk prisen, han overrakte Shirin Ebadi Nobel fredsprisen.

Shirin Ebadi og deler av Nobel-komiteen
Shirin Ebadi og deler av Nobel-komiteen.

Det var en glad Shirin Ebadi som mottok prisen. Hun holdt en tale på iransk, hun sa at prisen tilhører det islamske folk, land sør for Iran, menneskerettigheter og demokrati.

Det var både norske og utenlandske gjester tilstede, stortingsrepresentanter og spesielt inviterte. Kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon Magnus og dronning Sonja var spesielle gjester, de satt helt fremst i midtgangen. Kong Harald kunne dessverre ikke være med på utdelingen, pga at han ble operert for kreft i blæren mandag 8/12-03.

De kongelige
De kongelige overvar overrekkelsen.

Catherine Zeta- Jones og Michael Douglas var gjester under utdelingen, og de skal lede fredspriskonserten i Oslo, torsdag 11/12-03.

Salen var pyntet med mange blomster, bak talerstolen var det masse lys. På veggene var det malerier av mennesker, med mange forskjellige farger. Pressen stod på en balkong i salen. Det stod gardister i trappen.

Angela Gheorghiu og Roberto Alagna sang ”Musica Prohibita”, og Helge Kjekshus spilte piano.

På slutten av seremonien gratulerte kronsprinsparet og dronningen fredsprisvinneren. Etter utdelingen ble nobelkomiteen og Shirin Ebadi kjørt i biler til Grand Hotell.

Streaming video
For å se streaming videoopptak må du ha Windows Media Player, som kan lastes ned her!

Se et sammendrag av begivenhetene i Oslo Rådhus:
- For modem (58 kbps)
- For ADSL/dobbel ISDN (109 kbps)
- For Bredbånd (548 kbps)


Tips noen om denne saken (bruk e-postadresse i begge feltene)
Til: Fra:

Har du meninger om denne saken er du velkommen til å skrive et leserinnlegg.