Haugesunds Avis

Østlendingen

Artikler Firma Tlf.kat. Sesam Google
Mest populæreDiskusjonsforumBloggTV GuideAnnonsereAbonnere Været i dagLett regnLettskyetEnkelte snøbyger, perioder med solLettskyetSol

Forsiden / Nyheter / Nobelt oppdrag
Annonse

Tips en vennSkriv ut
FORBEREDT:: Når redaksjonen fra ungdomsavisa.no skal dekke Nobelprisutdelingen, er det mye å forberede. Her jobber niendeklassingene Camilla Boyle (fra venstre), Linn Andersen Engevik og Susanne Nergård med saken. Til høyre på bildet lærer Geir Hjermstad.
$BYLINE_ON$Foto: Kristin Søgård$BYLINE_OFF$
FORBEREDT:: Når redaksjonen fra ungdomsavisa.no skal dekke Nobelprisutdelingen, er det mye å forberede. Her jobber niendeklassingene Camilla Boyle (fra venstre), Linn Andersen Engevik og Susanne Nergård med saken. Til høyre på bildet lærer Geir Hjermstad. $BYLINE_ON$Foto: Kristin Søgård$BYLINE_OFF$
Fakta:
For sjuende år på rad, dekker elever fra Åmot ungdomsskole Nobelprisutdelingen for den landsdekkende skoleavisen ungdomsavisa.no. I år reiser 19 elever og to lærere til Oslo lørdag, der de forbereder seg. I løpet av fire hektiske dager, skal de skrive og filme fra selve Nobelprisutdelingen og arrangementene i forbindelse med det, samt intervjue nobelprisvinnerne, politikere og verdenskjente artister som er i Oslo i anledningen. Mange av intervjuene må de gjøre på engelsk. Fordi mye skal filmes, må de beherske avansert teknisk utstyr.
Nobelt oppdrag

Elevene ved Åmot ungdomsskole går i en særdeles god skole når det gjelder Nobelprisutdelingen. Da er de redaksjonsansvarlige for ungdomsavisa.no.
Tekst: Kristin Søgård
kristin.sogard@ostlendingen.no

I november er det Åmot ungdomsskole som har ansvar for å fylle nettavisen ungdomsavisa.no med nyhetsstoff. Ansvaret omfatter en begivenhet i verdensklasse; Nobelprisutdelingen. Det er imidlertid ikke noe problem for elevene å få tilgang til alle arrangementene rundt den. De stiller nemlig på lik linje med kolleger fra atskillig større medier.

Lærene Geir Hjermstad og Arne Vegard Sveen kan ikke annet enn smile når de tenker på hvilken status ungdomsskolen har fått i arrangementsmiljøet gjennom årenes løp.

– Vi er kjent hos UD-damene nå, forteller de.

Og UD-damene er altså dem i Utenriksdepartementet som ordner med pressekort og akkreditering til mediefolket.


UTSTYR: HD-videokameraet på bildet er et av tre som Åmot ungdomsskole bruker når de skal dekke Nobelprisutdelingen for ungdomsavisa.no. Pengene til utstyret har de tjent gjennom oppdrag under Birkebeinerarrangementene. På bildet er fra venstre niendeklassingene Morten Hagen og Anders Rytterbakken med lærer Arne Vegard Sveen.
$BYLINE_ON$Foto: Kristin Søgård$BYLINE_OFF$
UTSTYR: HD-videokameraet på bildet er et av tre som Åmot ungdomsskole bruker når de skal dekke Nobelprisutdelingen for ungdomsavisa.no. Pengene til utstyret har de tjent gjennom oppdrag under Birkebeinerarrangementene. På bildet er fra venstre niendeklassingene Morten Hagen og Anders Rytterbakken med lærer Arne Vegard Sveen. $BYLINE_ON$Foto: Kristin Søgård$BYLINE_OFF$

Al Gore og Pachauri

Mye skal forberedes når den 21 mann store delegasjonen fra Åmot skal ut på oppdrag. Mandag satte de av dagen, og selv om mye kunnskap sitter inne, ikke minst gjennom dekningen av Birkebeinerarrangementene, er det nye ting å terpe på.

– Hvem vil dere intervjue? Hvilke spørsmål skal dere stille? Hva gjør dere hvis dere plutselig møter en superkjendis på gata? spør lærer Sveen.

Leder i den norske Nobelkomiteen, Ole Danbolt Mjøs, er et selvsagt intervjuobjekt. Spørsmålene til ham må forberedes godt, understreker Sveen.

– Spør samtidig om han kan ordne intervju med Al Gore, fortsetter han.
Amerikanske Al Gore jr. er prisvinner, sammen med FNs klimapanel ved Rajendra Pachauri.


30.000 kroner

Konserten med Åge Aleksandersen vil niendeklassingene Morten Hagen og Anders Rytterbakken ta. Selv om de ikke er spesielt tilhengere av trønderrock, er de glade i musikk.

– Vi skal filme og prøve å få intervju med ham. Vi får prøve å ringe ham på forhånd, sier Morten.

Og mens Morten skal stå for det verbale, tar Anders hånd om det tekniske. HD-videokamera til en anslått verdi av 30.000 kroner, er lett match for 14-åringen.
Lærer Sveen har ingen betenkeligheter med å overlate det dyre utstyret til ungdommene.

– De må jo lære det, da, kommenterer han.

For at elevene er tilliten verdig, er det ingen grunn til å tvile på, fastslår han.


Tid Publisert: 05.12 03:00, Sist endret: 05.12 09:20

På forsiden nå

Tynset-elever
høyt oppe

Tynset-elever<br>høyt oppeTid09:15 | Det viser de nasjonale prøvene fra i høst.

» Les hele saken | Nyheter

Artikkel Resultattabell nasjonale prøver

Artikkel – Vår kanskje største utfordring

Elevene skal
bli ryddepoliti

Tid09:17 | Ledelsen ved ELVIS er lei av rot i kantina.

» Les hele saken | Nyheter

Artikkel Skeptisk elevrådsleder sier ja

Artikkel – Vi lover å skjerpe oss


Politirunden

PolitirundenTid09:07 | Ostlendingen.no bringer deg siste nytt fra Hedmark politidistrikt.

» Les hele saken | Nyheter

Artikkel Politirunden onsdag

Artikkel Politirunden tirsdag

Artikkel Politirunden mandag

Artikkel Politirunden lørdag

Artikkel Politirunden søndag

Skadeskutt Bodø-lag

Skadeskutt Bodø-lag Tid09:19 | Bodø må klare seg uten sin stjernekeeper, Ras Bloch i kampen mot Elverum i kveld. – Det betyr mye, mener trener Tobben Evjen.

» Les hele saken | Sport

Artikkel – Ekstra tøft denne gangen

Artikkel Elverum (nesten) skadefrie


Nobelt oppdrag

Nobelt oppdrag   Tid09:20 | Elevene ved Åmot ungdomsskole går i en særdeles god skole når det gjelder Nobelprisutdelingen. Da er de redaksjonsansvarlige for ungdomsavisa.no.

» Les hele saken | Nyheter

Julefestivalen i
Solør tre dager

Julefestivalen i<br>Solør tre dagerTid09:21 | "Jul i Kaffegata" på Flisa starter i morgen.

» Les hele saken | Nyheter



Annonse