Søk

Hvor vil du søke?

+ Innhold A-Å

Sønsteby trollbandt elevene på Rena

FIKK AUTOGRAF: 9.-klassingen Kristian V. Flensborg er svært interessert i krigshistorien. Det var stort for ham å få hilse på, og få autografen til, motstandsmannen Gunnar Sønsteby i Åmot Kulturhus i går. Bak de to står Emil Kulusveen (t.v.) og Gaute Brækstad Iversen. $BYLINE_ON$Alle foto: Pernille Storholm Skaret$BYLINE_OFF$

  • Del på nettet
  • Tips en venn via epost
  • Skriv ut

Tips oss »

GOD DIALOG: Hanne Øien (f.v.), Peder William Øyen Sævarang, Håkon Westgård, Snorre Opsahl Grytli og Rolf Ola Velten fra 9. klasse på Åmot ungdomsskole syntes det var utrolig spennende å høre på, og få prate med, motstandsmannen Gunnar Sønsteby. $BYLINE_ON$$BYLINE_OFF$

LANG KØ: Det ble lang kø i Kafé Åmøtet da Gunnar Sønsteby skulle signere bøker. Her viser «Kjakan» stolt fram et sitat til Jørgen Midtli fra Telemarksbataljonen. På boken står det om Sønsteby at: «Hans dynamiske lederskap har hevet standarden og inspirert framtidige generasjoner.» $BYLINE_ON$$BYLINE_OFF$

Lavmeldt, men med mye på hjertet, trollbandt motstandsmannen Gunnar «Kjakan» Sønsteby 9. klasse ved Åmot ungdomsskole i går. - Jeg har aldri sett elevene så stille og nysgjerrige, sier lærer Geir Hjermstad.

- Jeg er mildt sagt interessert i 2. verdenskrig. Dessuten er Gunnar Sønsteby som en slags helt for meg, sier eleven Kristian V. Flensborg.

Han er en av niendeklassingene ved Åmot ungdomsskole som har gledet seg stort til å få besøk av 91-åringen fra Kompani Linge, som saboterte for nazistene under krigen.

I to uker har elevene forberedt seg til besøket ved å sette seg nøye inn i 2. verdenskrig og Sønstebys historie. De fleste har også sett filmen «Max Manus», hvor Sønsteby er en av de sentrale karakterene.


Jordnær

Da Sønsteby dukket opp på Åmot Kulturhus, reiste elevene seg i ærbødighet. Likevel måtte de raskt sette seg ned, for «Kjakan» ønsket ingen oppstandelse rundt sin egen person.

Han spøkte og lo i løpet av timen han tilbrakte med elevene, og viste seg å være en jordnær kar. Likevel var det først og fremst de mer alvorlige historiene som skulle formidles denne kvelden.


Så inn i pistolmunning

Sønsteby fortalte blant annet om filmen «Max Manus»; om hvordan han og Gregers Gram sprengte arbeidskontoret i Oslo i 1944 for å unngå at Quisling fikk realisert sine planer om å tvangsutskrive nordmenn til tysk arbeidstjeneste; og om den gangen da Gestapo hadde funnet ut hvor han holdt til i Oslo, og at han dermed ble møtt av tre bevæpnete soldater i ett av sine fire tilholdssteder.

- Da døren til hjemmet mitt ble revet opp, så jeg rett inn i en pistolmunning. «Kom inn!», skrek soldaten. «Nei, så tusan!» skrek jeg enda høyere, slo bort pistolen, og løp av gårde. De tre soldatene skjøt etter meg, men de bommet alle sammen, forteller motstandsmannen.

Gunnar Sønstebys arbeid under krigen frustrerte tyskerne nemlig i stor grad. Det ble utlovet en dusør på 200.000 til den som sørget for at han ble tatt. Omregnet til dagens verdier, tilsvarer dette hele 20 millioner kroner.


Tøft gjort av Sønsteby

Etter at Sønsteby hadde fortalt mye fra krigen, fikk elevene mulighet til å stille sine egne spørsmål. Sønsteby syntes det var artig hvor godt elevene hadde satt seg inn i historien, og at de kunne svare da han testet forsamlingen med spørsmål fra krigshistorien.

- Takket være filmen «Max Manus» har historiene fra krigen blitt noe som engasjerer enda flere. Det er kjempemoro å være her og prate med elevene, smiler Sønsteby.

Og elevene syntes ikke det var noe mindre interessant.

- Alt han fortalte om var spennende. Da jeg først hørte om det Sønsteby gjorde under krigen tenkte jeg: At han tør! Det er tøft gjort at han har arbeidet for landet sitt på den måten, sier eleven Snorre Opsal Grytli.

Etter samtalen med niendeklassingene holdt Sønsteby et foredrag for en rekke åmotinger som hadde møtt fram i storsalen i kulturhuset. Deretter ble det lang kø i Kafé Åmøtet da det ble solgt bøker om Sønstebys historie mens Sønsteby sjøl signerte bøker så blekket sprutet.


Publisert onsdag 20. mai 2009 kl. 03:00.
Sist oppdatert tirsdag 19. mai 2009 kl. 22:12.

Annonse

Snarveier

Lesernes spillerbørs

Lesernes spillerbørs

Gi HamKam- og Sundet-spillerne karakterer!

Nybergsund

Nybergsund

Følg Sundet i 1. divisjon.

Hendelseskart

Hendelseskart

Se hvor det skjer.

L!VE fotball

L!VE fotball

Fotballoppdateringer på direkten.

Skattelistene 2008

Søk i skattelistene
for 2008

Været i Koppang

Fredag
Skyet
-6°
Lørdag
Snø
-2°
Søndag
Regn

+ mer vær

Gå til værside »

Været i Rena

Fredag
Delvis skyet
-3°
Lørdag
Sludd
Søndag
Regn

+ mer vær

Gå til værside »

Eiendommer til salgs i Hedmark


Leilighet, Elverum
Skogveien 19
2409 Elverum
Prisant: 430 000 kr

Leilighet, Hamar
Morteruds gate 22
2317 Hamar
Prisant: 1 025 000 kr

Enebolig, Ottestad
Bruvn 11 B
2312 Ottestad
Prisant: 1 375 000 kr

Leilighet, Hamar
E. J. Berghs veg 11 a
2316 Hamar
Prisant: 1 180 000 kr

Nyheter på tv/radio

NRK Alltid nyheter: 15:03 Værmelding
P1: 15:03 Distriktsnyheter
NRK Alltid nyheter: 15:05 Her og nå
BBC World: 15:30 HARDtalk
SVT HD: 16:00 Rapport

» Gå til TV Guiden

Annonse