Åmot ungdomsskole!


 

Nye lover forandrer spillelivet!

Blir det gevinst?, fotograf: Andreas W. Adolfsen og Trond Svendsberget

16.desember avgjøres spilleautomatenes fremtid. Da skal nye lovforslag opp til vurdering i Stortinget. Blir disse vedtatt vil det blant annet bli innført 18 års aldersgrense for bruk av gevinstautomatene.

Av Andreas W. Adolfsen og Trond Svendsberget
1999-12-09 14:09:34


Spilleautomater...for mange betyr ikke ordet så mye, men rundt 30% av ungdommen lider av spillegalskap, noen uten å vite om det selv.

Mange stjeler og raner for å få penger. Hva er det egentlig med spilleautomatene som gjør de så spesielle og tiltrekkende? Politikerne ønsker i alle fall å redusere ungdommens bruk av automatene, og nye lovforslag skal opp i Stortinget til debatt den 16. desember.

Blir endringene vedtatt vil de blant annet få følgende konsekvenser for gevinstautomatene:
- Av alt spill skal 35% av inntektene gå til gode formål.
- Mindre lokkende lyd og lys.
- Maks gevinst: 20 kr på ett spill.
- Hvert spill skal vare lengre og ha mere innhold.
- Aldersgrense 18 år på gevinstautomater
- Gevinsten kan ikke spilles bort i form av bonuspill som kvitt eller dobbelt o.l.
- Penger som er puttet på automatene skal kunne tas ut igjen hvis man angrer spillet.

Det er ikke bare spilleautomatene som nå vil få bearbeidelse innen loven. For å gi et eksempel vil det ikke være lov å bruke alkoholholdige drikker som gevinster ved lotterier. Overtredelse vil føre til bøter eller fengselstraff fra 3 måneder inntil 1 år. Grove overtredelser kan medføre 3 års fengsel.

Det er ikke bare ungdommer og de litt eldre som lar seg tiltrekke av spilleautomater. Mye av spillet er også rettet mot de små. Hvor mange ganger har vi ikke hørt lillesøster/-bror si: "Kan ikke jeg få en femmer til den hunden som går opp og ned, eller til pellepolitibil og postman pat bilene?"

En ting er i all fall sikkert. Ikke la deg lure av spilleautomatenes lokkende gevinster. Ikke tro at du vinner. Du taper uansett i det lange løp.

Har du imidlertid råd til å tape noen kroner, kan du iallfall tenke på at 35% av pengene du bruker går til et godt formål. Det er jo positivt!

 


 

ForsideSkolen vår | Prosjekter | Elevsider | Ansatte
| Nettsteder | Arkiv | English

Send oss gjerne kommentarer om skolens hjemmesider!