Nyheter
  Nyheter 2003
  Nyheter 2002
  Reportasje
  Portrett
  Presseklipp
Kommentarer
Debatt
Barnehage
Grunnskole
Videregående sk.
Høyere utd.
Ledelse
Samfunn og kultur
Tariff
Nytt om organisasjonen
Redaksjon/ Annonseavd.
 
Landsmøte 2003
Da tavla sprakk
Ikke nok med datakortet?
KS rører på seg
Utdanningsforbundet og Midtøsten-konflikten
Krl-faget trenger begrepsavklaringer
Pengar spart er pengar tent

Send innlegg til debatt@utdanning.ws
Norskfagets tidlige historie
Hva betyr navnet ditt?
redaksjonen@utdanning.ws
Nettredaktør
Fred Harald Nilssen
Webmaster
Kjersti Mosbakk
Ansvarlig redaktør
Knut Hovland

Utdannningsforbundet
Nyheter/Nyheter 2003
  [ 19.12.03 ]
Åmot-elever som fredspris-journalister
Elever fra Åmot ungdomsskole fikk et minne for livet da de ble akkreditert som journalister og dekket hele fredsprisarrangementet for skoleavisa. Fredsprisvinner Shirin Ebadi, statsminister Kjell Magne Bondevik, leder av Nobel-komiteen Ole D. Mjøs (bildet) og superparet Catherine Zeta-Jones og Michael Douglas er blant berømthetene elevene intervjuet.
Pernille S. Skaret fra Åmot ungdomsskole intervjuer leder av Nobel-komiteen Ole D. Mjøs. Foto: Åmot ungdomsskole
Det var tredje gang lærerne Arne Vegard Sveen og Geir Hjermstad tok turen til Oslo med elever fra Åmot ungdomsskole for å overvære Nobelprisutdelingen. I år fikk de 21 elevene også akkreditering fra Utenriksdepartementet og dermed adgang til alle pressekonferanser, statsministerens og utenriksministerens kontor hvor de fikk stille spørsmål, fotografere og gjøre filmopptak.
 
- Fordelen ved å bli akkreditert var at vi ble respektert som vanlige journalister forteller lærer Arne Vegard Sveen. Både tekst og bilder har elevene publisert på hjemmesiden i den elektroniske "Ungdomsavisa".
 
Til de unge journalistene fra Ungdomsavisa forteller Shirin Ebadi at hennes viktigste mål er å få frigitt de politiske fangene i Iran og få forandret på rettighetene til kvinner og barn. Hun forteller også hvor stolt hun er over å komme til Norge og bli hørt av så mange. Hun forteller dem hvor bra vi har det i Norge med full ytringsfrihet og sosiale rettigheter.
 
Elevene fikk være til stede på selve fredsprisutdelingen og pressekonferansen for den stjernespekkede fredskonserten. Her fikk de stille spørsmål til kveldens konferansierer Caterina Zeta-Jones og Michael Douglas og til en av kveldens artister, Roseanna Cash.
 
I heisen med Stoltenberg
Et høydepunkt var det også treffe den berømte CNN-journalisten Jonathan Mann som var vert på den direktesendte spesialsendingen fra Rådhuset i Oslo og som de huket tak i mens han spaserte på Karl Johan.
 
På Grand Hotel møtte ungdomsavisa Jens Stoltenberg og fikk også hans bekreftelse på at han syntes Shirin Ebadi var en verdig fredsprivinner. Den unge journalisten røper at da hun etter intervjuet fikk kjøre heis sammen med Stoltenberg, følte hun seg "høyt beæret mens hjertet dunket hardt idet vi skulle inn i heisen og omtrent stå oppå en av Norges mest kjente politikere."
 
Alle de 21 elevene kunne selvsagt ikke være samtidig på alle arrangementer. Klassen ble delt i to grupper. To og to elever, en journalist og en fotograf, var til stede ved pressekonferansene og fredsprisutdelingen. Alle fikk oppgaver. Elevene har fortsatt stoff liggende som de skal jobbe med utover vinteren, forklarer lærerne.
 
 


Skriv ut

Si din mening

Les også Siste nytt i denne katalogen
 Folkehøgskole kan få nye eiere
 Krav om gransking av påståtte overgrep ved spesialskoler
 Vil oppheve lovfestet krav til morsmålsopplæring
 Mindre forskning fra næringslivet
 LO ut av Arbeiderbevegelsens folkehøgskole
  Tips en venn om artikkelen    
Til epost: Din epost:  
     

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Magasinet Utdanning
            
Danske lærere vil ikke påtvinges Gardner
Odense Lærerforening er sterkt kritisk til at kommunen vil tvinge dem til å gjennomføre den amerikanske psykologen Howard Gardners tanker i skolepolitikken. De vil ha frihet til selv å velge pedagogisk metode.
[19.12.03] Hele saken

Lulesamisk skole foreløpig reddet
- Dette er en liten seier, men ikke godt nok, sier rektor Gunnar Solstrøm ved Musken skole i Tysfjord. I går vedtok kommunestyret å sikre skolen i 2004.
[19.12.03] Hele saken

Samordnet statlig inspeksjon av vestfoldskoler
Fylkesmannen i Vestfold vil sammen med Arbeidstilsynet og Helsetilsynet i fylket inspisere skolemiljøet i to utvalgte kommuner i løpet av vårhalvåret. Blir samarbeidet vellykket, kan flere kommuner vente seg et slikt samlet tilsyn.
[19.12.03] Hele saken

UFD vurderer 60 søknader om friskoler
Etter at den nye friskoleloven trådte i kraft 1. oktober, er én ny grunnskole blitt godkjent. Utdanningsminister Kristin Clemet vil nå også gjøre det lettere å starte private videregående skoler. Departementet har fått to søknader om å starte videregående friskoler.
[19.12.03] Hele saken

Nemndkjennelse om kontaktlærerfunksjonen
Riksmeklingsmannen gir Utdanningsdepartementet rett i at klassestyrertillegget skal fordeles på kontaktlærerne. Etter en nemndbehandling i høst er det avgjort hvordan tidsressursen og lønna for kontaktlærere skal fordeles. I går forelå kjennelsen.
[19.12.03] Hele saken

16 søkere til direktørstilling

Vil ha flere privatskoler

Matematikkens dag for tredje gang

Ressursteamene beholder sin rolle

Dyrere sfo - færre benytter tilbudet

5000 barn i asylmottak

Skiskytterlinje i Troms

Skoleeierne får forhandlingsansvaret for folkehøgskolene

Ny strid om sammenslåing av lærerutdanningen i Hedmark

Mest ressurser i private skoler