Forsiden     Nyheter     Aktiviteter     Underholdning     Sport     Reise     Skole    

‹‹ tilbake Skrivervennlig
Mjøs om Baradei, Bono og mye mer

Kristine Berg Tollefsen, 09.12.05

Ole D.Mjøs
Foto: Morten Jentoftsen 
Lederen for Nobel komiteen, Ole D.Mjøs.

På Grand hotell tok vi i Ungdomsavisa oss en prat med selveste Ole D. Mjøs, lederen av Nobelkomiteen! Han snakket velvillig om årets prisvinner, U2-vokalist Bono og hvor viktig det er at ungdom og barn blir engasjert i fredsarbeid og Nobels fredspris. - Deres engasjement på Rena er meget viktig, dere engasjerer dere år for år og kommer her og får tatt intervju. Det er kjempeviktig!Mohamad ElBaradei og IAEA

Ole D.Mjøs
Morten Jentoftsen
Ole D.Mjøs blir intervjuet av Ungdomsavisa.
Ole D. Mjøs er kjent som lederen av Nobel komiteen. Dette er den tredje Nobel prisutdelinga som han er med på og leder av komiteen for. I år har Nobels fredspris gått til Mohamad ElBaradei og Det Internasjonale Atomenergibyrået, for deres kamp mot spredningen av atomvåpen rundt om i verden.
Nobelkomiteen hadde rundt 199 kandidater å velge i mellom, men etter en prosess som hadde pågått, havnet til slutt valget på IAEA og generalredaktøren der Mohamad ElBaradei.

Budskapet er at man må få redusert antall atom våpen som vi har, at de som har det allerede må få dette redusert, mens de som vil ha det må ikke få det. Målet dems er å sette fokus på atomnedrustning, og hovedmålet er å til slutt å bli kvitt alle atom våpen i verden.

- Det viktigste med dette arbeidet er at de har satt fokus på at de statene som ikke har atom våpen heller ikke må få det, og at grupperinger med ustabile regjeringer og terrorist grupper må ikke få atom våpen, sier Mjøs.
ElBaradei holder fram med at de maktene som har atomvåpen må redusere sine lagrer av atomvåpen for å kvitte seg med dem, selv om dette ikke er spesifikk i IAEA’s retningslinjer, men ElBaradei går utover dette. Han mener vi bør gjøre begge deler, både reduksjon av atomvåpen for de som har og å hindre at det sprer seg.

Streaming video

For å se streaming videoopptak må du ha Windows Media Player, som kan lastes ned her!

Se utdrag fra intervjuet med Ole D. Mjøs:

- Mjøs om atomvåpen og fremtiden - 109 kbps
- Mjøs om atomvåpen og fremtiden - 548 kbps

Påvirkning
Ifølge Mjøs så gikk komiteen samlet inn for dette valget. Mjøs mener at det er viktig at man støtter de få organisasjonene i verden som har dette i fokus. Når det gjelder en internasjonal organisasjon som IAEA, så er jo det en FN organisasjon, og det er jo ingen andre som har det samme mandatet som en internasjonal organisasjon som kan gå inn å påvirke land i verden til å senke atom våpen nivået. Derfor følte Nobel komiteen ved Mjøs at det var riktig å støtte opp om ElBaradei og IAEA.

Mindre eller mer atom våpen og spredning?
Om det vil bli mer eller mindre atom våpen og spredning når vi er på Ole Mjøs’s alder, kan han ikke helt sikkert svare på. Det vil tiden vise. Men Mjøs legger også til at uten påvirkning og uten å gjøre noe, uten han, uten oss, uten Rena og uten Åmot, så går det galt.


Ole D.Mjøs og Kristine Berg Tollefsen
Morten Jentoftsen
Hva med Bono?
Mange av de unge håpet vel at Bono fra U2 skulle stikke av med årets Nobels fredspris for sitt arbeid, men det ble ikke han. Om han kan komme til å vinne til neste år vet vi ikke, og ikke lederen av Nobel komiteen heller. Han vet ikke noe om hvordan han sto i en eventuell vurderingen av Nobelprisen.

- Men jeg kan generelt si at Bono og Bob Geldof har vært folk som virkelig har settet fattigdom på kartet, som har satt ulike verd i verden på kartet og som har gjort masse godt. Men Mjøs mener at de absolutt har gjort en veldig god innsats som ungdom, folk flest og verden verdsetter.

Aktuelle lenker
http://www.nobel.no/


‹‹ tilbake Til toppen

Ansvarlig redaktør:
Jan Vincens Steen, Avis i skolen

Atle Wandsvik, Skolenettet
Skoleavis på nett er en tjeneste fra Utdanningsdirektoratet
Utdanningsdirektoratet og Avis i Skolen er ikke ansvarlig for innholdet i avisene.

Tips vennen din