Åmot ungdomsskoles nettsider!

Av Jasna Avdagic og Hanne Olden.

 


Onsdag 1.september fikk Rena storfint besøk, da statsminister Kjell Magne Bondevik la turen til bygda vår. Åmot ungdomsskoles reportere fulgte statsministeren

Ankomsten
I en svart BMW ankom statsministeren kulturhuset i går ca. kl 12.40. Bondevik var som alle andre kjendiser plassert i baksetet, og selvfølgelig hadde han en egen ansatt til å stige ut av forsetet for å åpne døra for ham. 
Statsminister Kjell Magne Bondevik ønskes velkommen til Rena av ordfører Åse Grønlien Østmoe.Ordfører, Åse Grønlien Østmoe, møtte Bondevik med en god klem, og mange andre hadde også møtt opp for å få et glimt av statsministeren. Vi pressefolka sto på rekke og rad i håp om å få knipset flest mulig bilder av han, og Jasna, som for øyeblikket var fotograf, løp etter han og tok bilder med skolens digitale kamera. Mens hun var fremme og tok bilder, gikk Kjell Magne forbi meg. Han så meg dypt inn i øynene og smilte, nikket to ganger med hodet, og sa: "Hei, hei!" Inne i kulturhuset hadde Kjell Magne mange å hilse på, så det tok en god stund før de fikk satt seg til bords. Inne i "ankomsthallen" sto vi rett foran Kjell Magnes livvakter! Det var to stykker av dem, og de hadde masse ledninger i ørene og sånn. Ikke det at de så noe særlig harde og barske ut, slik som livvakter egentlig skal gjøre, men de fulgte etter statsministeren over alt og passet godt på. Alle samlet seg etter hvert på scena i den store salen i det nye kulturhuset vårt, hvor det var dekket opp 3 flotte langbord. Her skulle Kjell Magne og følget hans spise lunsj. Ordfører Åse ønsket velkommen til lunsjen, for første gang scena i kulturhuset var i bruk. Åmot musikkskole hadde et lite musikkinnslag før lunsjen startet.

Deltok på presselunsj!
Da Kjell Magne og de andre skulle begynne å spise, ble vi i pressen sendt til kaféen. Her skulle det være presselunsj, og det var litt av et måltid! Vi (Jasna og Hanne) ble veldig fornøyde med denne oppvartningen, ikke hver dag man får sånn lunsj! Maten hadde Stig Rønningen, fra Østerdalen viltforening, laget. Det var baguetter påsmurt med masse gode ting, og en lekker tallerken med forskjellig kjøtt og salat. I midten var det laga en paté, dekorert med et elghode (vi var så mette etter baguetten, så vi smakte ikke på dette). Under lunsjen satt vi sammen med de andre journalistene og snakka med dem, følte oss nesten litt proffe!

Etter lunsjen vår gikk vi inn i kinosalen igjen, nå skulle både Åse, Kjell Magne og Trygve Stølan holde tale. Vi satte oss godt til rette og begynte å høre på hva de hadde å si. Først var det Åse sin tur. Hun ønsket alle velkommen og begynte å snakke litt om Åmot, om kommunen og kartongen. Det at kartongen har gått konkurs synes alle var leit , men nå måtte vi se fremover. Et av temaene til både Åse, Bondevik og Trygve var etablering av nye private, små og mellomstore bedrifter.

Åse snakket også litt om kulturhuset og om at dette skulle være et felles møtested for alle åmotingene. Kultur skulle brukes som "grunnlag for næringsutvikling". Det skulle skapes nye arbeidsplasser både på høgskola og i Rena Leir. Disse arbeidsplassene skulle gjelde noe innen IKT og høyteknologi. Etter Åses tale klapper alle høflig og Trygve Stølan overtar ordet.

Han er daglig leder i Rena utviklingsselskap. Han har sammen med noen andre her på Rena kjøpt opp kartongfabrikkhallene og opprettet Rena utviklingsselskep. Dette selskapet vil tilby disse hallene til folk som ønsker å opprette bedrifter her på Rena eller flytte bedriftene sine hit på Rena. Dette vil de kalle Rena Næringspark. Bedriftene her vil være private bedrifter og ikke kommunale. På dette punktet begynte det å bli litt kjedelig, delvis fordi vi ikke hørte noe og delvis fordi vi ikke brydde oss.

Nå var vi kommet til høydepunktet, statsministeren skulle holde sin tale. Han begynte med å takke for invitasjonen og si at stortingsrepresentanter liker og ønsker å komme seg ut til distriktene fra tid til annen, og at dette er morsomt og lærerrikt. Statsministeren la også stor vekt på omstilling, nytenkning og spesielt etablering av nye bedrifter. Han sa at nyetablerernes status skal økes, og at bedrifter må skapes. At politikerne må legge forholdene til rette. De som har tenkt å etablere nye bedrifter kan få både tilskudd og lån fra SND-fondet , som er til for slikt. Hvis alle arbeider mot et felles mål, kan Åmot få ei blomstrende fremtid.

Statsministeren la også vekt på at kommuner må skape attraktive arbeidsplasser for ungdom. Spennende og lærerrike jobber, nytenkning og kreativitet. Dette mente han var viktig for å holde på ungdommen i bygdene. Så vi for se, greier de å skape noe så interessant at vi blir her på Rena? Tiden vil vise... Dette var den eneste gangen ungdommen ble nevnt.

Etter talene kom det noe spørsmål, og før vi dro til høgskole, tok statsministeren seg tid til å ta et bilde med Hanne og meg på hver sin side.

jasna_statsministeren_bondevik.jpg (16882 bytes)


Besøk på Høgskolen i Hedmark

Statsministeren gjør seg klar til sin tale på Høgskolen i Hedmark.Også for studentene var statsministeren en attraksjon. Veldig mange hadde samlet seg utenfor inngangen til høgskolen for å få se Kjell Magne. Da han omsider kom, samlet følget hans og pressen seg nede ved inngangen til det store auditoriet. Her var det servering, og nok en tale som vi så på som noe uinteressant (skryting av høgskolen og en del politiske saker). Etterpå gikk vi alle inn i auditoriet, hvor vi ble vist oss hvordan høgskolen har forbindelse med høgskoler på Otta og Konsvinger. De har direkte lyd- og bildeforbindelse, slik at de kan sitte på Otta og Kongsvinger og høre og se forelesninger som holdes på Rena.

Kjell Magne hadde også noen ord til studentene:

- Det er veldig bra at dere har muligheter for undervisning på denne måten, det var jeg ikke klar over. Høgskolen i Hedmark har utvikla seg veldig bra innen bruk av IKT, noe som er veldig viktig i forhold til framtida. Dessuten er det bra at elevene kan sitte hjemme på Otta eller Konsvinger og lære det samme som de ville lært her på Rena, så slipper ungdommen å flytte så tidlig hjemmefra. Det hadde ikke jeg mulighet til da jeg var ung, enda det bare er et par år siden!

Vi beveget oss opp i det lille auditoriet, hvor Anne Oline Haugen presenterte en av hovedgrunnene til at statsministeren kom til Rena, nemlig IT-studium for bevegelseshemmede. Arbeidet for å få i stand et slikt studietilbud på Rena har vart siden 1993, men det har ikke skjedd mye. Planen er å skape et bra studietilbud for elever som ikke har mulighet til å være fysisk til stede hele tiden. Rena ville være et veldig bra sted å legge et slikt studium til, her er det et usedvanlig godt studentmiljø, dessuten trenger vi nye arbeidsplasser. – Håper bare vi har en regjering som tør å si ja, avslutter Anne Oline Haugen.

Også i denne forbindelse hadde Kjell Magne noen ord å si. Han er enig i at Rena er et velegnet sted å legge dette studiet til. Han nevner også det gode studentmiljøet og de gode tilbudene ved skolen. Han sier også at han ser på Høgskolen i Hedmark som en av landets større skoler. Regjeringen vil ta opp en del spørsmål om skolen, finne ut hva som er nødvendig for å innføre er slikt studietilbud og vurdere saken.


 

ForsideSkolen vår | Prosjekter | Elevsider | Ansatte
| Nettsteder | Arkiv | English

Send oss gjerne kommentarer om skolens hjemmesider!