Praktisk
dag skoleåret 2000/01 |
|
tilbake |
OPPSKRIFTER 6 dl hvetemel, ½ ts salt, 1 ss sukker, 15 - 25g gjær, 2 ss bakepulver, tilsett vann til deigen er passe tykk. Arbeid deigen godt. La den stå å heve litt før den skal stekes. Ta av passe biter. Form disse til pølser i hånden, som snurres rundt pinnen. Stek over varmen. Serveres gjerne med syltetøy.
Kok opp bladene av bernnesla. Ta vare på avkoket og bladene. Lag hvit saus; smelt margarin, hell på hvetemelsgjevning, spe med melk og tilslutt avkoket. Smak til med salt, pepper, muskat, paprika. Serveres varm.
Er det abbor, flå denne ( er det ørret, behold skinnet på.) Du flår den ved å løsne skinnet langs ryggen, og fremme ved hodet. La hodet sitte til du er ferdig. Ta tak i skinnet fremme ved hodet og dra det av fisken. Rull fisken i en blanding av hvetemel, salt og pepper, før den stekes i panna på bålet. Salt og pepper før servering.
Hakk opp løken i biter, del opp soppen. Stek dette i panna i margarin på sterk varme til løken blir blank. Smak til med salt og pepper. (helst sitronpepper..)
Kok opp vann og bjørkeblader. La dette trekke litt. Tilsett sukker etter smak.
Rens bæra, tilsett noen dl. Vann, smak til med sukker. Kok opp i en kjele og la det småkoke litt før du tilsetter maizenagjevning. Kok opp på nytt. Serveres varm eller kald.
Eggehviter , sukker , melis, banan. Pisk eggehviter, sukker og melis stivt. Del opp bananene i biter og tilsett tyttebær og banan. Rør til du får den karakteristiske røde fargen. Serveres gjerne med vaniljesaus.
1 ½ liter hvetemel,1 dl sukker, 50 gram gjær, ½ ts salt ,100 gr smør, 6 dl melk Bland gjæren i melet. Tilsett sukker og salt. Ha i smeltet smør og melk. La deigen heve i ca 30 min. Bak ut bollene og la de etterheve i ca 30 min. Stekes på 225 grader i12-15 minutter, midt i ovnen.
Lakekaker 500 gram lakefile, 1 ½ ts salt, 1 ss potetmel, 1 ss hvetemel, ½ ts pepper, 1 dl fløte,1 dl melk, 1 egg, evt muskatt. Mal filen, bland i de tørre ingrediensene, spe med fløte og melk. Stekes i panne til de er gjennomstekte.
Pannekaker 2 1/2 dl hvetemel, 3 ss sukker, 4 dl melk, 1 egg. Pisk egget, bland med melken. Ha i sukker og hvetemel, rør ut alle klumpene. La røra stå i 10 minutter før steking. Serveres med sirup.
Pizza 25 gr gjær, 1 3/4 dl vann, 3 ss olje, 1/4 ts salt, 4 dl hvetemel. Rør ut gjæren i vannet. Ha i olje, salt og hvetemel. Kna godt. La deigen heve i min. 30 minutter før utbaking. Etterheves i 20 min, ha på ønsket fyll. Stekes på 225 grader i 20-25 min. |