ungdomsavisa
Nyheter

TEKSTVERSJON
Nyheter
Sport
Musikk
Film
Data
Skole
Arkiv
REDAKSJON

Søk i arkivet:

Yrke og utdanning

Live med Ebadi

CNN intervju, fotograf: Nobel-redaksjonen

Som fast tradisjon intervjues årets nobelprisvinner direkte på live tv ut til verden via CNN. Årets vinner, Shirin Ebadi, ble inget unntak. CNNs erfarne nyhetsanker Jonathan Mann var vert på den direktesendte spesialsendingen fra Rådhuset i Oslo. Ungdomsavisa var der..

Av Nobel-redaksjonen
2003-12-11 00:39:35

Seansen vekslet mellom live bildene fra Oslo og tilbakeblikk og aktualitetsblikk på Iran, kampen mot det islamske regimet og evige kamper for menneskerettigheter og likeverd.

CNN intervjuet Shirin Ebadi på direkten
CNN intervjuet Shirin Ebadi på direkten.
<

Jenter undertrykte
I Iran ble en 11 år gammel jente voldtatt og drept av 3 menn. Mennene ble arrestert for ugjerningen. For å kunne føre rettsaken mot gjerningsmennene var faren til jenta nødt om å selge både hus og eiendommer for å skaffe de finansielle midlene. Kun en nekt fra doktoren hindret faren fra å selge sin egen nyre. Mennene ble først dømt til fengsel, men dommen har blitt trukket tilbake grunnet ett smuthull for menn i den islamske loven….

Shirin har tatt på seg mange vanskelige oppgaver som jurist, og møter også problemer fordi hun er kvinne. I et aktuelt tilfelle har hun enda ikke fått sett filarkivet

En dråpe i et stort Iransk hav
Hvis man ser på de faktiske resultatene av Shirin Ebadis arbeid ligger det få dokumenterte resultater bak. Hennes største verk er definitivt hennes 11 bøker, hvor hun bestemt kritiserer og påpeker feil i de eksisterende lover og regimet. -Jeg er bare en dråpe i det store Iranske hav av folk som kjemper for menneskerettigheter. Jeg har gjort mitt beste, men jeg kan ikke gjøre dette alene. Vi må stå sammen!

Ikke bare hyllest
Selv om Shirin er beskrevet som en meget verdig mottaker mottar hun også kritikk for å akseptere de Iranske lovene. -Å kritisere og leve etter lover er to forskjellige ting. De som velger å bo i et land, må holde de lovene som er i landet. Selv om jeg ikke er enige i lovene personlig, må jeg jo holde dem.

Fortsetter arbeidet i Iran
-Hva skjer videre nå Shirin? –Jeg er fortsatt den samme, jeg tjener mitt folk. Og selvfølgelig skal jeg tilbake til Teheran. -Og pengene? –De skal jeg bruke på mine akriviteter i Iran, avsluttet Shirin Ebadi.

Ungdomsavisas reportere traff Jonathan Mann
Ungdomsavisas reportere traff Jonathan Mann etter sending.


Tips noen om denne saken (bruk e-postadresse i begge feltene)
Til: Fra:

Har du meninger om denne saken er du velkommen til å skrive et leserinnlegg.