Birkebeinerrennet til lørdag:
Skidilla på nett
10 000 skiløpere legger lørdag de 58
kilometerne fra Rena til Lillehammer bak seg. Kanskje sitter de nå og oppdaterer seg på siste nytt fra alle Birkebeiner-nettstedene? For nå er ski populært på nett!

Lørdag arrangeres ski-Norges svar på svenske Vasaloppet, det tradisjonsrike og store Birkebeinerrennet, for 64. gang. Rundt 10.000 kvinner og menn med en 3,5 kilos sekk på ryggen vil da stake seg vei over fjellet, akkurat som to birkebeinere heltemodig gjorde før dem i 1206. Da fikk rennet sitt historiske opphav. «Sekken» var den gang kongssønnen Haakon Haakonsøn (se faktaramme). 

I år 2001 dreier det seg heller lite om kongssønner og andre royaliteter, men om elite og hobbyløpere som kappestrides mot seg selv og andre gjennom mangfoldige kilometre i løypa. Til neste år skal rennet også markere avslutningen på verdenscupsesongen for eliteløperne.

Nå får du også vite alt du trenger, og mere til om Birkebeinerrennet, på internett. Her gir vi deg en kort oversikt over hvilke nettsteder som gir siste nytt, vær og føreforhold:

Skoleelever
Det artigste innslaget står elevene ved Åmot ungdomsskole på Rena for. For tredje år på rad har skolen laget sin egen internettavis for Birkebeinerrennet 2001. Etterhvert har det gått prestisje i prosjektet, og målet er nå å lage den mest avanserte avisa som er utgitt av norske skoleelever på internett. Flere hedersbevisninger er tidligere mottatt, men elevene jobber fortsatt dag og natt i prosjektperioden for å gjøre sidene best mulig. Litt hjelp fra it-utdannede voksne får de også.

På sidene finner du lyd, bilder, intervjuer og film. Ekstra oppstuss ble det i år etter at ungdommene oppdaget et sikkerhetshull på de offisielle nettsidene til Birkebeinerrennet. For det fikk de velfortjent heder og ros. Representanter for rennet dukket opp på skolen med blomster, kake, brus og birkebeinergensere som takk for hjelpen (her kan du lese saken).

Offisielt
Arrangørsidene til rennet har det du trenger å vite om rennet. Informasjonen er rett på sak uten å smøre på for tykt. Sjekk vær og føreprognoser. Se om kompisen er påmeldt i år også, og søk i gamle resultatlister. Historien bak rennet er også lett tilgjengelig.

Nyheter
Flest nyheter om og fra rennet får du i det nye birkebeinermagasinet NettBirken. A-pressen,
lokale aviser m.fl. står bak nysatsningen, som bringer nyheter, reportasjer og annet aktuelt stoff. Leserinnlegg, statistikk, historikk og bildekavalkader er ellers på menyen.

Andre
• Langrennsportalen Langrenn.com har birkebeinerstoff innimellom sine andre nyheter, smøretips mm. 
• Titt også innom Turrennsiden, som er en samleside for alt som har med turrenn å gjøre. Smøre- og treningstips er med her også, foruten pekere til mangt og mye innenfor langrennsdisiplinen.

(Publisert: 03. August 2001 )


Moderne birkebeinere: Her har starten nettopp gått fra Rena.


Spennende historie
«Sagaen om Birkebeinerrennet» bringer oss tilbake til et borgerkrigsherjet Norge i begynnelsen av 1200-tallet. Kongssønnen Haakon Haakonsøn måtte føres til Nidaros, men veien opp gjennom Gudbrandsdalen ble ansett å være for farlig. Derfor la to djerve birkebeinere ut på ski over til Østerdalen (Lillehammer til Rena), og fikk bragt kongssønnen til sikkerhet. Dette danner bakgrunn for det moderne skirennet, og kongssønnen symboliseres av en sekk på minimum 3,5 kilo som deltagerne må bære.
Les hele sagaen her.


Pekere:
Sport/Ski på ABC Startsiden

Birkebeinerrennet 2001
Arrangørens sider
NettBirken
Langrenn.com
Turrennsiden


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Tips oss | Om Magasinet
Copyright ABC Startsiden AS © 1996-2000
Tips en venn om ABC Startsiden!
Din e-postadresse:
Adressen til den vil du tipse:
•  Filmen om Elling!
•  Skidilla på nett!
•  Tredje hjul på vognen!
•  En fryd for øye, mave og musetast!
•  Debut på to måter!
•  Putte - Supermarsvin!
•  Terningkast seks!
•  Før var det bare Disney!
•  Mammutsalget 2001!

Søk i Magasinet