FINN JobbFINN EiendomFINN BilFINN BåtFINN Stort og SmåttFINN
 

  NYHETER   KULTUR   MENINGER   ALEX   KART   KUNDESERVICE   SØK http://www.aftenposten.no/   
NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Sport
Vær
Netthinnen
  Spillanmeldelser
  Poker
  Tritris
  SMS
Siste 100
Nettprat
Bildeserier
Video
TIPS EN VENN
Fra:

Til:

 
 Forside / nyheter / netthinnen  

Oppdatert 08.03.01 kl. 22:06
annonse

Selv birkebeinere kan hackes


Populært. Det høythengende Birkerbeinermerket er alfa og omega for en seriøs birkebeiner. Bildet er tatt under fjorårets renn.
ARKIVFOTO: ØRN E. BORGEN

Elever ved Åmot ungdomsskole oppdaget et stort sikkerhetshull på Birkebeinerrennets nettsted. Tenåringene kunne gå rett inn og redigere sidene.

GUNHILD M. HAUGNES

Sikkerhet på Internett er ikke bare en aktuell problemstilling for bankene, som Aftenposten nylig har satt fokus på. Og ofte er det datakyndige tenåringer som finner sikkerhetsbristene.

Elevene ved Åmot ungdomsskole på Rena har de tre siste årene laget nettaviser med nyheter fra Birkebeinerrennet. Dette er en del av et tverrfaglig prosjekt ved skolen.

Det var under arbeid med skolens egne birkebeinersider birken.nu at elever ved en tilfeldighet oppdaget at de kunne gå rett inn på den offisielle Birkebeiner-webben og begynne å redigere. Elevene, som benyttet redigeringsverktøyet Frontpage, ble ikke avkrevd brukernavn og passord.

- Nettstedet var helt åpent. Vi kunne ha slettet filer, herpet store deler av nettstedet og lagt inn helt andre ting om vi ønsket, sier lærer Arne Vegard Sveen ved Åmot ungdomsskole.

Skolen ønsket imidlertid å være lovlydig og varslet i stedet Birkebeinerrennets web-ansvarlige John Klæbo. Han trodde ikke at det fantes et slikt sikkerhetshull og ba ifølge Sveen om at skolen gjorde noen endringer på siden. - Vi la derfor inn vår egen birkebeinerlogo tre steder på forsiden av den offisielle Birkebeiner-webben (birkebeiner.no). Og da måtte han jo tro på oss. Men da vi senere tok kontakt med Klæbo for å høre om feilen var rettet, truet han med å trekke tilbake en støtte på 1 000 kroner til elevene som driver birken.nu, sier Sveen.

Klæbo skal ikke ha likt at elevene ville skrive om sikkerhetshullet i sin egen nettavis.

- Vi synes dette er en merkelig reaksjon. Her har vi advart mot en feil og kanskje avverget at Birkebeinerrennets offisielle nettsteder ble manipulert eller slettet. Vi trodde vi gjorde arrangørene en tjeneste, sier Sveen som antar at sikkerhetshullet nå er tettet.

Da Aftenposten sjekket Birkebeiner-webben i går, så var imidlertid påmeldingsmuligheten over Internett ute av drift.

Aftenposten tok kontakt med Klæbo i Birkebeinerrennet for å få en kommentar og fikk følgende svar:

- Nei, det har jeg ingen interesse av.

Deretter la han på røret.


Utgiver: Aftenposten A/S, Oslo, Norge. Telefon +47 22 86 30 00. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Aftenposten.