Siste nytt"Tutta" har snudd spillet (Golf - kl.11:57) 20.juli, oppdatert kl.15:33
Til forsidenTil seksjonsforsiden
Vaeret Kart TV Debatt Tips oss

Endre skrift: A A A

Bildeserier
Finn Gustavsen De hemmelige bilene iPod-tilbehør

ma ti on to fr
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Tor: Kveldsjazz
Fre: Lerche + Berntzen

Oslo 16,4 °
Kristiansand 20,0 °
Stavanger 14,4 °
Bergen 15,5 °
Geilo 15,0 °
Bodø 16,6 °
Trondheim   14,6 °
Tromsø 12,4 °
Oppdatert kl. 06

Meløstranda Fer. 25,0
Kirkeng Camping 22,0
Kornsjø 22,0
Solløkka 22,0
Huk 21,7
FLERE BADESTEDER
Levert av Yera AS

Nettkamera
Nettkamera
DAGENS UTVALGTE1. Flekkefjord2. Svinesund3. Sola4. Harstad5. VardøLes mer
Spraak
HeggeHver dag svarer redaktør Per Egil Hegge på spørsmål fra leserne om det norske språk.
I dag: Fugeproblemet

Økonomidata
EUR: 7,96100USD: 6,59950SEK: 84,49000

quiz
Hvor godt følger du med?
Nyheter, sport, reise eller generell hjernetrim? Vi lager 100 nye spørsmål hver uke.Test deg selv:  NyhetsquizGlobetrotter?  ReisequizSportsidiot?  SportsquizKjent i Oslo?  Storbytesten


Publisert: 07. desember 2003-Oppdatert: 07. desember 2003 kl.00:15

Skolepris for nettavis om fredspris

Åmoteleven Pernille Skaare Lier mener Jimmy Carter er en hyggelig fyr. Hun traff ham da han fikk fredsprisen i fjor. Kommende uke setter hun igjen kursen mot Oslo og fredsprisutdelingen sammen med 20 medelever og to lærere.

Alt klart. Kari Røed (t.v.) , Marte Hartz Solvang og Hanna Bjørsland gjør de siste forberedelsene før Oslo-turen sammen med Martin Grindstad.

FOTO: GEIR HJERMSTAD


Eksklusivt. I fjor skaffet Andreas Adolfsen seg et eksklusivt intervju etter å ha truffet fredsprisvinner Jimmy Carter tilfeldig på gaten.

FOTO: UNGDOMSAVISA


MØTTE JIMMY CARTER
Se nettsiden med rapporten fra prosjektet ifjor
I fjor dekket ikke bare elevene fra Åmot nobelprisutdelingen, de fikk en pris selv også. I konkurranse med 600 skoleprosjekter fra hele Europa dro Åmot ungdomsskole inn en fjerdeplass og 1000 euro (over 8000 kroner) i Learning Awards. Prisen gis for systematisk bruk av Internett og annen teknologi for å forbedre undervisningen for alle elever og skape flere måter å lære på.

Åmot skole har i flere år på rad dekket fredsprisutdelingen for nettavisen Ungdomsavisa. Dette er en avis der det redaksjonelle ansvaret går på omgang mellom flere skoler. Ved å sørge for alltid å ha ansvaret i desember, har Åmot-elevene hatt mulighet til å dekke nobelprisutdelingen i Oslo hvert år.

Eget nettsted

Dermed har de kunnet perfeksjonere jobben. Det prisbelønnede resultatet fra fjorårets utdeling kan oppleves på http://www.amot.
gs.hm.no/eschola2003/.
Her finnes det en mengde tekst, bilder, film- og lydsnutter som er resultat av aktivt journalistisk arbeid gjennom en hel uke rundt prisutdelingen.

- Dette er kjempegøy, sier Pernille Skaare Lier. Hun går i 10b, og skal dekke fredsprisutdelingen i Oslo for tredje gang.

- Jeg lærer så mye: Å skrive, ta bilder og redigere film. Og så får vi møte så mange spennende mennesker. Jimmy Carter for eksempel. Han er en hyggelig fyr! I år skal jeg på pressekonferanse med artistene. Der er blant andre Catherine Zeta-Jones og hennes mann Michael Douglas. Vi har pleid å slippe til med et spørsmål. Hvem vi skal stille det til, og hva vi skal spørre om, har vi ikke bestemt ennå. Men vi jobber med det, sier Pernille.

Hun mener at når de har så flinke lærere som kommer opp med så gode prosjekter, så virker det positivt inn på elevenes holdning til hele skolesituasjonen.

Virkelig

- I dette prosjektet jobber elevene i en virkelig verden, akkurat som i en moderne nettbasert avis. De må skrive artikler og få dem ut på nettet i tråd med de frister som er satt. Nødvendige tekniske grep må tas for å få lyd og bilder ut på nettet. Selv om alt følger en på forhånd nøye oppsatt plan, er det viktig å kunne hive seg rundt når noe uventet skjer, sier lærer Arne Vegard Sveen. Og hive seg rundt måtte elevene da de i fjor helt uventet møtte fredsprisvinneren Jimmy Carter selv midt på Karl Johan. Da gjelder det å ha kamera og et godt spørsmål klart. Det hadde Åmot-elevene, og fikk et helt lite foredrag om hvordan Nobelprisen kan bidra til fred i verden. "Men fremtiden ligger i dine hender, ikke i mine," sa den 78 år gamle prisvinneren til den unge reporteren.

- Hensikten med prosjektet er blant annet å vise at både elever og lærere nå lever i en verden som gir helt nye muligheter. Nettet og teknologien har gitt skolene mulighet til å utvikle nye læringsmetoder for å engasjere, motivere og inspirere elevene, sier Sveen.

Det statlige Læringssenteret støtter prosjektet.

Tips en venn Skriv ut Bli abonnent
Søk i våre artikler
Flere søkemuligheter


FORSIDEN AKKURAT NÅ 


Mest tipset
Skulle bare betale en regning...Refser VestenKongressmann vil bombe MekkaDen nye Svinesundsbroen slår sprekkerPolitikere moret seg med muslim-krigGod nok for drømmestudietVågal veldedighetsturBilligst å bo i OsloLurte 1 mill. fra bestemorPass deg for bilen bak - på fredager
Mest lest
Følg Tourens lengste etappe her!Sandal-skandale i Det hvite husPolitikere moret seg med muslim-krigKongressmann vil bombe islams hellige steder- Tatt med selvmordsbelteDen nye Svinesundsbroen slår sprekkerStor økning for enkelte kreftformerSammen igjenDristig dukkert(Bildeserie)Ari følte med familien

Utgiver: Aftenposten A/S, Biskop Gunnerus' gate 14A, 0185 OSLO. Telefon +47 22 86 30 00. Ansvarlig redaktør Hans Erik Matre, redaktør Arild KveldstadWebmaster.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Aftenposten.
Aftenposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.