Haugesunds Avis

Østlendingen

Artikler Firma Tlf.kat. Sesam Google
Mest populæreDiskusjonsforumBloggTV GuideAnnonsereAbonnere Været i morgenLett regnLettskyetEnkelte regnbyger, perioder med solSol

Forsiden / ONYHETER / Prøvekaniner for framtidas PC-er
Annonse

Tips en vennSkriv ut
MINI-PC: Synne Svenningsen (til høyre) og Elise Rasmussen tester ut finessene på de små datamaskinene de skal disponere resten av skoleåret.
MINI-PC: Synne Svenningsen (til høyre) og Elise Rasmussen tester ut finessene på de små datamaskinene de skal disponere resten av skoleåret. (Foto: Nils Henning Vespestad)
Prøvekaniner for framtidas PC-er

Niendeklassingene ved Åmot ungdomsskole skal fram til sommeren bruke håndholdte datamaskiner i undervisningen.

Nils Henning Vespestad
62 43 25 23
nils.henning.vespestad@ostlendingen.no

- Jeg er så skjelven at jeg klarer nesten ikke å koble den sammen, smilte Synne Svenningsen fra klasse 9b da datamaskinene ble delt ut mandag formiddag.
Synne er en av de 38 niendeklassingene ved skolen som skal teste hver sine håndholdte datamaskin, eller PDA, de neste fem månedene. Kun Åmot ungdomsskole deltar i prosjektet, som skjer i regi av Det nasjonale forsknings- og kompetansenettverket for informasjonsteknologi i utdanning, ITU.


Det beste av det beste

ITU-leder Morten Søby tok selv turen til Rena for å dele ut datamaskinene mandag:
- Dette er verdens mest avanserte håndholdte datamaskin, og dere er verdens første skole som tar den i bruk. Dette er et nytt kapittel i norsk skolehistorie, sa Søby blant annet til elevene.
Fram til vinterferien får elevene teste ut finessene som finnes på maskinene. Deretter skal maskinene brukes som en pedagogisk del av undervisningen. I tillegg til å ha de ordinære PC-funksjonene, kan maskinene blant annet brukes til å surfe trådløst på Internett. Maskinene som ble delt ut skal være blant de første som er tatt i bruk i Norge av denne typen.


Store verdier

Hensikten med prosjektet er blant annet å utvikle bruken av informasjonsteknologi i et pedagogisk perspektiv. Hver av de små datamaskinene har en utsalgspris på rundt 8.000 kroner, men verken skolen eller elevene må betale for å delta.
- Dere er heldige! Dere får være med på noe som ingen har gjort før, påpekte inspektør Jan Utengen, mens elevene knapt kunne vente på å komme i gang.
- Det som er vanskelig, tror jeg, er å skjønne alt på en gang, sa Synne Svenningsen spent.
- Jeg tror det kan bli bra. Men jeg er redd jeg skal ødelegge den. Jeg tror jeg kommer til å ha den mest hjemme, egentlig, supplerte klassevenninna Elise Rasmussen.


Tid Publisert: 28.01 04:30

På forsiden nå

Sagtjernet-hendelsene:
- Sammenfallende forklaringer

Sagtjernet-hendelsene:<br>- Sammenfallende forklaringerTid16:06 | Politiet vet ennå ikke om søndagens overfall og gårsdagens forfølgelse ved Sagtjernet i Elverum har noen sammenheng.

» Les hele saken | Nyheter

Artikkel Bevæpnet med hårlakk

Artikkel Nok en jente forfulgt rundt Sagtjernet

Artikkel Etterlyser vitner etter overfall

Mattilsynet om hundesmulger:
- Burde vite bedre

Tid14:49 | En elverumskvinne er anmeldt av Mattilsynet for ulovlig hundesmugling fra Danmark. – Hun fikk en advarsel i fjor og burde vite bedre, sier Mattilsynet.

» Les hele saken | Nyheter


Kjørte i påvirket tilstand

Tid14:49 | Ved halv-tre tiden, natt til onsdag, ble to personer stoppet på Rudshøgda med spor av narkotika i kroppen.

» Les hele saken | Nyheter

Artikkel Politirunden onsdag

DOP-jakt i Birken

Tid04:30 | Birkebeinerryttere som jukser, lever farlig... Arrangøren av Birkebeinerrittet vil ha dopingkontroll og samarbeider med Antidoping Norge. Får Tone Lien det som hun vil, betaler rittet gjerne deler av kostnadene som prøvetakingen koster.

» Les hele saken | Sport


Politirunden

PolitirundenTid10:15 | Her kan du lese dagens nyheter fra Hedmark politidistrikt. I tillegg kan du klikke deg bakover i arkivet.

» Les hele saken | Nyheter

Artikkel Politirunden onsdag

Artikkel Politirunden tirsdag

Bjørnejakten i Løten forlenges

Tid04:30 | Fellingstillatelsen på bjørn i Løten gikk ut i går, men siden Statens Naturoppsyn i går bekreftet at ei søye var felt av bjørn, forlenget Fylkesmannen den fram til neste tirsdag.

» Les hele saken | NyheterAnnonse