Haugesunds Avis

Østlendingen

Artikler Firma Tlf.kat. Sesam Google
Mest populæreDiskusjonsforumBloggTV GuideAnnonsereAbonnere Været i morgenLett regnLettskyetEnkelte regnbyger, perioder med solSol

Forsiden / Nyheter / Fillete bøker, ingen penger
Annonse

Tips en vennSkriv ut
UBRUKELIGE:Lærerne Inger Lande og Helge Olav Nes er rimelig frutre  rte over ressursmangelen ved Åmot ungdomsskole. Penger til nye bøker eller til å vedlikeholde dataparken, er det minimalt av. På dette rommet, er ni av atten datamaskiner ub  rukelige.								             <I>Foto:Kristin Søgård</I>
UBRUKELIGE:Lærerne Inger Lande og Helge Olav Nes er rimelig frutre rte over ressursmangelen ved Åmot ungdomsskole. Penger til nye bøker eller til å vedlikeholde dataparken, er det minimalt av. På dette rommet, er ni av atten datamaskiner ub rukelige. Foto:Kristin Søgård
Fillete bøker, ingen penger

Lærerne ved Åmot ungdomsskole fortviler og synes ikke de får gjort jobben sin skikkelig. Grunnen er elendig økonomi.

Kristin Søgård62 43 25 16

kristin.sogard@ostlendingen.no

Gamle og utslitte lærebøker er en del av hverdagen på mange skoler. Slik er det i Elverum, (som vi skrev om lørdag) og slik er det i Åmot. Ved ungdomsskolen er frustrasjonen blant lærerne stor. Kunnskapsløftet er slett ikke noe løft – i hvert fall ikke slik det ser ut nå, er de enige om.
Pengemangelen gir seg uttrykk på forskjellige områder. Ett av dem er på datafronten. Hittil har ungdomsskolen markert seg som en av landets ledende. Blant annet utmerker skolen seg med en hjemmeside av høy kvalitet, i tillegg til at den har ansvar for internettsiden til Birkebeinerrennet og -rittet. Nå frykter lærerne at skolen tvinges til å løsne grepet. Ressursene til å vedlikeholde maskiner og oppdatere skolens hjemmeside er minimal, oppgir de.
At datamaskinene som ikke var i orden før sommerferien, angivelig rundt 50 prosent, ikke var reparert til skolestart, synes de er skuffende. Av den grunn er det helt nødvendig at så mange som 18 av de rundt 45 tiendeklassingene, stiller med eget, bærbart utstyr.
– Dette berger oss slik at vi får gjennomført undervisningen, sier Nes.


DÅRLIG:9.klassingene Kristoffer Rødsdalen Hagen (t.v. ), Christian Gelsomine og lærer Helge Olav Nes ved Åmot ungdomsskole, konstaterer at noen av lærebøkene ved skolen er modne for utskifting. – Dette er dårlig, er elevens dom.
$BYLINE_ON$Foto: Kristin Søgård$BYLINE_OFF$
DÅRLIG:9.klassingene Kristoffer Rødsdalen Hagen (t.v. ), Christian Gelsomine og lærer Helge Olav Nes ved Åmot ungdomsskole, konstaterer at noen av lærebøkene ved skolen er modne for utskifting. – Dette er dårlig, er elevens dom. $BYLINE_ON$Foto: Kristin Søgård$BYLINE_OFF$

Bryter opplæringsloven
Heimkunnskap, musikk, naturfag, kroppsøving og formingsfag gir størst utbytte for elevene når de er få. På grunn av pengemangel går det ikke lenger an å dele klassene. I høst skal en klasse på 28 elever ha skolekjøkken på et kjøkken som er bygget for å undervise 16.
Svømming er ikke lenger et tilbud, selv om det står et fint basseng til disposisjon i Rena leir.
– Dette er brudd på opplæringsloven. Elevene som skal lære livredning etter drukningsulykker, må lese seg til det, sier tillitsvalgt og lærer Inger Lande.
Hun og Nes er vel kjent med at det finnes elever ved skolen som ennå ikke kan svømme.


– Dårlig

– Åmot kommune fikk overført 420.000 kroner til læremidler. Hvor er de pengene? Av 525.000 som skulle brukes til etterutdanning av lærere, vet vi at 250.000 er gått til dette. Hvor er resten? spør Nes.
Niendeklassingene Kristoffer Rødsdalen Hagen og Christian Gelsomine er, i likhet med lærerne, ikke særlig fornøyd med situasjonen ved skolen.
– Dette er dårlig, mener Kristoffer og løfter opp ei lesebok etter bladene.
Festet i ryggen er så som så.
– Dårlig. Sidene detter jo ut, kommenterer sidemannen Christian.
Om de kan håpe på nye bøker før de slutter på skolen om knappe to år, er det ingen som tør svare på.


Tid Publisert: 31.08 04:30

På forsiden nå

Sagtjernet-hendelsene:
- Sammenfallende forklaringer

Sagtjernet-hendelsene:<br>- Sammenfallende forklaringerTid16:06 | Politiet vet ennå ikke om søndagens overfall og gårsdagens forfølgelse ved Sagtjernet i Elverum har noen sammenheng.

» Les hele saken | Nyheter

Artikkel Bevæpnet med hårlakk

Artikkel Nok en jente forfulgt rundt Sagtjernet

Artikkel Etterlyser vitner etter overfall

Mattilsynet om hundesmulger:
- Burde vite bedre

Tid14:49 | En elverumskvinne er anmeldt av Mattilsynet for ulovlig hundesmugling fra Danmark. – Hun fikk en advarsel i fjor og burde vite bedre, sier Mattilsynet.

» Les hele saken | Nyheter


Kjørte i påvirket tilstand

Tid14:49 | Ved halv-tre tiden, natt til onsdag, ble to personer stoppet på Rudshøgda med spor av narkotika i kroppen.

» Les hele saken | Nyheter

Artikkel Politirunden onsdag

DOP-jakt i Birken

Tid04:30 | Birkebeinerryttere som jukser, lever farlig... Arrangøren av Birkebeinerrittet vil ha dopingkontroll og samarbeider med Antidoping Norge. Får Tone Lien det som hun vil, betaler rittet gjerne deler av kostnadene som prøvetakingen koster.

» Les hele saken | Sport


Politirunden

PolitirundenTid10:15 | Her kan du lese dagens nyheter fra Hedmark politidistrikt. I tillegg kan du klikke deg bakover i arkivet.

» Les hele saken | Nyheter

Artikkel Politirunden onsdag

Artikkel Politirunden tirsdag

Bjørnejakten i Løten forlenges

Tid04:30 | Fellingstillatelsen på bjørn i Løten gikk ut i går, men siden Statens Naturoppsyn i går bekreftet at ei søye var felt av bjørn, forlenget Fylkesmannen den fram til neste tirsdag.

» Les hele saken | NyheterAnnonse