Haugesunds Avis

Østlendingen

Artikler Firma Tlf.kat. Sesam Google
Mest populæreDiskusjonsforumBloggTV GuideAnnonsereAbonnere Været i morgenLett regnLettskyetEnkelte regnbyger, perioder med solSol

Forsiden / Nyheter / Elevenes bru ble åpnet i går
Annonse

Tips en vennSkriv ut
DESIGNERE: 8.-klassingene Even Treseng (fra venstre), Jørgen Hagebakken, Peter Sjølie, Malin Pedersen og Karianne F. Skaret har tegnet brua over Østre Æra. I går ble den markert åpnet.<I>Foto: Kristin Søgård</I>
DESIGNERE: 8.-klassingene Even Treseng (fra venstre), Jørgen Hagebakken, Peter Sjølie, Malin Pedersen og Karianne F. Skaret har tegnet brua over Østre Æra. I går ble den markert åpnet.Foto: Kristin Søgård
Elevenes bru ble åpnet i går

8.-klassinger fra Åmot ungdomsskole har tegnet den nye brua over Østre Æra. I går ble den erklært åpnet.

Kristin Søgård62 43 25 16

kristin.sogard@ostlendingen.no

Det var bortimot høytidsstemning ved Østre Æra i Åmot i går morges. Den nye kloppen (enkel brukonstruksjon, red.anm.) over åa skulle åpnes, og til markeringen var ordføreren invitert spesielt.
8.-klassingene ved Åmot ungdomsskole har en spesiell rolle i denne historien. Det var nemlig disse som fikk i oppgave å designe en klopp i naturmateriale over åa. Dette var i fjor høst, da elevene overnattet ved Kjølsætra på Østre Æra. I tillegg lød oppgaven at de skulle finne et egnet navn til den.
Vinnerne av designet fikk hjelp av ingeniører fra Rena leir og prosjektledelsen for natur- og kulturleden Nesvangen-Osneset til å utvikle modellen og bygge brua.


Utfordringer

I går ble altså Kjølskloppen, som er navnet, åpnet. Det skjedde som det pleier under høytidelige åpninger, ved snorklipping. Med var foruten ordfører Ole Gustav Narud og prosjektleder for natur- og kulturleden Nesvangen-Osneset, Nina M. Hagebakken, også representanter fra Forsvaret.
Sjef for plangruppe Østerdal Garnison, Asbjørn Skogestad, og fagsjef bro/oversetting Hæren, Vegard Finberg, er begge imponerte over hva elevene har fått til. Utfordringene som elevene har hatt, har vært å ta hensyn til isgangen. I elva kan det være kjempekrefter vinterstid, og i verste fall kan isen velte hele konstruksjonen.


Ingeniørvåpenet

Det var elevene Oda Sofie Lund og Susanne Nergård som vant navneforslaget. Designet er det Malin Pedersen, Karianne F. Skaret, Peter Sjølie, Even Treseng, Simen Boland Bekkelund, Jørgen Hagebakken og Susanne Nergård som står bak.
– Vi tenkte at dette var en måte som funket best, sier Peter.
– Vi tenkte på flom, så derfor måtte vi få den høyt opp, tilføyer Jørgen.
Det var ikke så veldig komplisert, oppgir Malin.
Konstruksjonen er to stokker under, små stokker på tvers over i tillegg til stokker mellom lagene for å gi høyde.
Fagsjef Vegard Finberg var blant gratulantene i går. Han håper at noen av elevene havner i ingeniørvåpenet.
– Der har vi behov for å bygge masse bruer, sier han.
Asbjørn Skogestad håper elevene fortsetter med å bygge bruer.
– Jeg håper dere bygger mange bruer i årene framover, også mellom mennesker, sa han i sin gratulasjonstale.


Tid Publisert: 16.06 04:30

På forsiden nå

Sagtjernet-hendelsene:
- Sammenfallende forklaringer

Sagtjernet-hendelsene:<br>- Sammenfallende forklaringerTid16:06 | Politiet vet ennå ikke om søndagens overfall og gårsdagens forfølgelse ved Sagtjernet i Elverum har noen sammenheng.

» Les hele saken | Nyheter

Artikkel Bevæpnet med hårlakk

Artikkel Nok en jente forfulgt rundt Sagtjernet

Artikkel Etterlyser vitner etter overfall

Mattilsynet om hundesmulger:
- Burde vite bedre

Tid14:49 | En elverumskvinne er anmeldt av Mattilsynet for ulovlig hundesmugling fra Danmark. – Hun fikk en advarsel i fjor og burde vite bedre, sier Mattilsynet.

» Les hele saken | Nyheter


Kjørte i påvirket tilstand

Tid14:49 | Ved halv-tre tiden, natt til onsdag, ble to personer stoppet på Rudshøgda med spor av narkotika i kroppen.

» Les hele saken | Nyheter

Artikkel Politirunden onsdag

DOP-jakt i Birken

Tid04:30 | Birkebeinerryttere som jukser, lever farlig... Arrangøren av Birkebeinerrittet vil ha dopingkontroll og samarbeider med Antidoping Norge. Får Tone Lien det som hun vil, betaler rittet gjerne deler av kostnadene som prøvetakingen koster.

» Les hele saken | Sport


Politirunden

PolitirundenTid10:15 | Her kan du lese dagens nyheter fra Hedmark politidistrikt. I tillegg kan du klikke deg bakover i arkivet.

» Les hele saken | Nyheter

Artikkel Politirunden onsdag

Artikkel Politirunden tirsdag

Bjørnejakten i Løten forlenges

Tid04:30 | Fellingstillatelsen på bjørn i Løten gikk ut i går, men siden Statens Naturoppsyn i går bekreftet at ei søye var felt av bjørn, forlenget Fylkesmannen den fram til neste tirsdag.

» Les hele saken | NyheterAnnonse