Helse

Digital forvaltning

Skole


Prosjekt i fokus

Om oss

Kontakt oss

Abonner på nyhetsbrev
 
 

Inspirasjon til nye nettsider

Sist endret: 15.11.2007
Åmot ungdomsskole i Hedmark har redesignet sine nettsider. For å få de så moderne som mulig har de studert nettsidene til storaviser som Dagbladet, New York Times og El Pais. og… Som andre storaviser får man også været på forsida.
 

Nettsiden til Åmot ungdomsskoleVi har besøkt Åmot ungdomsskole og Arne Vegard Sveen tidligere. Blant annet har vi laget et videointervju hvor Sveen forteller om hvordan de lager nettsidene, og hvilke vurderinger han mener er viktige for en skoles nettsider. Når skolen nå presenterer sine flunkende nye sider, må vi jo bare ta en prat.

 

-Våre gamle nettsider stammet helt fra -98, forteller lærer Arne Vegard Sveen som sammen med Geir Hjermstad har stått for storparten av arbeidet med å utvikle de nye nettsidene.
-Teknologien var helt utdatert. Sidene ble i sin tid laget med Frontpage og vi brukte tabeller. Det er helt ”fy” i dag. Vi har vært ”verstinger” en stund… Det nye nå er å bruke stilark (CSS). Dermed blir innhold og form/grafikk skilt fra hverandre, og man kan hente fram samme innhold og presentere det på ulike sider men med forskjellig utseende. Det er stilarkene som bestemmer hvordan tekst og bilder skal komme fram på sidene.

 

-De nye nettsidene støtter også ”Universell utforming”, og de kravene som stilles til offentlige nettsider ganske bra. Vi har kjørt mange tester og kommer ikke så verst ut. Derimot har vi kastet vrak på gamle skjermoppløsninger og eldre nettlesere. Sidene er optimalisert i forhold til en skjermoppløsning på 1024 og for dagens nettlesere. Sidene fungerer samtidig utmerket på mobil.

 

Behov for gardiner…

-Vi plundra mye før vi fant fram til stilark som vi var fornøyde med. Det finnes mye å få tak i ute på nettet. Det er vanskeligere å bygge opp en side uten tabeller. Etter hvert har det kommet kommersielle produkter som gjør det mye enklere, og som gjør at du kan plassere de ulike elementene (tekst, bilde og lenker) fritt på sidene. En utfordring var nedtrekksgardiner. Vi har så mange sider at det er behov for nedtrekksgardiner. Etter hvert fant vi et program på nettet (Pluginlab) som gjør den jobben enkel. 


-Hvor lang tid har dere arbeida med den nye weben?

-Vi startet for ett år siden, og brukte mye tid på å studere andre nettsider, spesielt avisene: Dagbladet, VG, New York Times, The Guardian, El Pais... Vi fikk ulike tanker og ideer som vi har brukt mye tid på å prøve ut. Et mål er at nettsidene skal se mest mulig like ut i ulike nettlesere som Internett Explorer, Opera, Firefox…  Vi tenkte en stund at vi skulle benytte ”fluid design”, dvs. at bredden på sidene tilpasser seg skjermstørrelsen. Det viste seg å gi mange usikkerhetsmomenter, og det ble seende veldig rart ut på store skjermer. Derfor droppet vi det etter at vi hadde prøvd fryktelig mye.

 

-Åmot ungdomsskole er aktive i forhold til både Birkebeinerrennet og –rittet og lager også egne nettsider med innhold til Fredsprisutdelingen. I sommer skulle vi oppgradere sidene til rittet og det er klart at vi har samkjørt dette. Du vil finne en del sider som likner mistenkelig på designet til de nye skolesidene. Der brukte vi også et artig program ved navn Soundslide, et flashbasert fotogalleri.  Dagbladet og VG bruker det. Det kan man for eksempel bruke når elevene skal laste opp bilder og video og lage sammensatte tekster.

 

-De nye sidene kommer mye raskere opp?

-Ja, det skyldes både stilarka og at båndbredden er bedre.

 

-Hva med innholdet fra den gamle weben?

-Det er der. Webredaktør Geir Hjermstad har brukt mye tid på å lenke opp og fylle opp sidene. Alt det som er lagt ut på nettet siden 1996 er på plass. Vi har tatt vare på absolutt alt. Det er vi stolte av. Det er ikke alle som gjør det, sier Arne og nevner blant annet Utdanningsdirektoratet som et dårlig eksempel.

Åmot ungdomsskole


-Hvilken programvare har dere benyttet

-I utviklingsfasen brukte vi Dreamweaver og Contribute, men nå benytter vi Microsoft Web Expression. Et problem med Frontpage, som vi brukte på den gamle weben, var at den genererte mye feil kode som ikke ble validert. Nye Frontpage eller Web-expression fungerer mye bedre. Her har Microsoft lagt seg i sela, og bruker standard web-teknologi som det heter. Vi kunne gjerne ha fortsatt å bruke Dreamweaver, men da måtte vi ha investert i en egen serverløsning, og det ville ha blitt mye dyrere.

 

-Dere bruker ikke fri programvare?

-Nei, men vi er jo for å bruke fri programvare der hvor det er den beste løsningen. Vi bruker jo bla. Moodle som læringsplattform og ELGG til blogging. Så vidt vi vet finnes det ikke noe godt publiseringssystem som er fri programvare, og som gir oss de frihetene og mulighetene som vi ønsker. Blant annet ønsker vi å kunne bruke store bilder av og til. Du får ikke proffe nettsider med Moodle.

 

-Kan alle publisere på nettsidene?

-Ikke på alle sidene… Det er for eksempel, bare redaktøren som får lov til å legge ut stoff der. På teamsidene har de enkelte teamene mulighet til å publisere. For å kunne publisere må man ha egen programvare, som Contribute eller Web Expression installert på sin maskin.

 

-Dere er kjent for å ta opp og bruke mye video. Bruk av videoformater vekker strid. Helst skal jo videoen kunne sees av alle uavnhengig av hvilken programvare som er installert på PC-en. Hva gjør dere?

Virksomhetsleder Geir Svehagen åpner de nye nettsidene-Vi er for åpne løsninger og åpne standarder innafor video og web samtidig må vi jo tenke på kostnadene. Har du en Microsoftserver fra før av blir det "gratis" å legge ut video i wmf-formatet. QuickTime og Flash er foreløpig ikke aktuelt, forvi har ikke råd til å installere en Adobe-server.  Internasjonalt legges det meste ut i Flash. Vi må se hva som skjer framover. Mpeg4 eller h.264 kan være en løsning når Flash støtter dette. NRK og BBC kjører wmf og Real. Red5 er et fritt format som kan bli en mulighet. Vi må vurdere etter hvert. Det foregår mye diskusjon om ulike videoformater, bla. på NRK Beta.

 

Nettsidene til Åmot ungdomsskole ble lansert med brask og bram, ikke bare på nettet. Det var en offisiell markering med hele skolen til stede. Slik skal det være, nettsidene er jo nesten like viktige som skolerommet om ikke mer etter hvert…

Så var det været da... (15.11)

Av: Atle Røijen - atle.roijen@hil.no for tilføyelser og kommentarer.

Lenke til artikkelen "Alle skole bør ha (aktive) hjemmesider"

 
Kommentarer og meldinger til redaksjonen
Utskriftsvennlig versjon   Tips en venn
Fritekstsøk:
Om bredbånd
Bredbåndspolitikk
Bredbåndstelefoni
Bredbåndskapasitet - hva trengs?
Fri programvare
GIS Geografiske informasjonssystemer
Hastighetsdemonstrasjon
Hva kan oppnås med bredbånd?
Ord og begreper
Ulike bredbåndstemaer
Video om bredbånd
Videokonferanser via bredbånd
Åpen standard
Hjelp i prosjekter:
Anbudsregler i det offentlige
Bredbånd og juss
Gevinst- og resultatmåling
Hendelser:
Det moderne sykehuset
NFF-konferansen
IKT-konferansen for Troms
eForvaltning i praksis - HØYKOM erfaringskonferanse
TIDE-konferanse om TV i dgitale omgivelser på Lillehammer
eKommunekonferansen 2008
List ut kommende hendelser
Samarbeidspartnere: