ungdomsavisa
Nyheter

TEKSTVERSJON
Nyheter
Sport
Musikk
Film
Data
Skole
Leserinnlegg
Arkiv
REDAKSJON

Søk i arkivet:

Yrke og utdanning

- Dere er vårt håp for fremtiden

Rigoberta Menchu og Knut Storberget, fotograf: Nobel-redaksjonen

-Jeg er med dere, for dere er vårt håp for fremtiden, dette mente den tidligere vinneren Rigoberta Menchu om vår generasjon, ungdommen. Dette sa hun i et eksklusivt intervju med Ungdomsavisa under et mini seminar på Stortinget .

Av
2001-12-12 12:14:17

Streaming video
Reportasjen inneholder en del lenker til streaming videoopptak. For å se disse må de ha Windows Media Player, som kan lastes ned her!


-Jeg er med dere, for dere er vårt håp for fremtiden, dette mente den tidligere vinneren Rigoberta Menchu om vår generasjon, ungdommen. Dette sa hun i et eksklusivt intervju med Ungdomsavisa under et miniseminar på Stortinget om forholdene i Vest-Sahara.

José Ramos-Horta
Tema for miniseminaret var forholdene i Vest Sahara. Jose Ramos-Horta og Rigaberta Menchu var seminarets mest prominente deltakere. Horta startet raskt sin tale etter en liten innledning, og miniseminaret var i gang. I sin tale la han vekt på at han støtter FN og håper at FN vil støtte befolkningen i Vest-Sahara. Horta vektla i sin tale fredsprisens betydning for den positive utviklingen som har skjedd i Øst-Timor. Trolig ville Øst-Timor ligget på samme dårlige nivå som Vest-Sahara uten prisen.

Jose Ramos-Horta fikk Nobels fredspris i 1996 etter sin lange kamp for et fritt Øst-Timor. Indonesia okkuperte Øst-Timor før Horta motokk fredsprisen. Fredsprisen gjorde det mulig å få fortgang i fredsprosessen.

Rigoberta Menchu imponerer
Rigoberta var den som imponerte oss mest på denne seansen, for eksempel ansiktsutrykkende hennes. I det ene øyeblikket seriøst alvorlig og like etterpå med smil fra øre til øre. I en lang tale, delvis på engelsk og delvis på spansk, snakket hun om menneskene i Vest-Sahara og menneskerettigheter.

En sak opptok henne spesielt. To store oljeselskaper fra USA og Frankrike, (som også står bak mange skandaler, bl.a. oljeutslipp og avfallsutslipp) planlegger sammen med Marokko å borre i områder i Vest-Sahara. Befolkningen i Vest-Sahara vil selv ha rettighetene. De vil kjempe mot dette, også ved å ta iniativ til boikott av disse selskapene.

Rigoberta fikk nobels fredspris i 1992 etter å ha kjempet på urbefolkningenes vegne, mot folkemord, undertrykkelse og diskriminering.

Rigoberta Menchu og vår reporter Ola Rundfloen

Vårt møte
Etter seansen, fikk vi et eksklusivt intervju med Rigoberta personlig. - Herlig , herlig, dette er et historisk øyeblikk for meg, spesielt fordi så mange av de andre tidligere fredsprisvinnerne er her. For meg var det for 9 år siden veldig viktig å motta Nobels fredspris. Hadde jeg ikke mottatt prisen, ville jeg aldri vært i den samme heldige posisjon som jeg er her i dag. Ved å komme hit har vi fått mulighet til å delta på mange viktige arrangementer og møter. Hun framhever spesielt den vakre seremonien under overrekkelsen av Nobels fredspris til Kofi Annan.

Vi spurte henne om hvordan ungdom kan bidra til å skape fred i verden. Rigoberta hadde helt klare synspunkter på dette. - Jeg tror at Ungdommen, må ta aktive roller. Dere må kjenne til de store problemene i verden. Husk å ta viktige roller for å bevare æren til folket ditt. - Jeg er med dere, for dere er vårt håp for fremtiden.

Rigoberta gjorde et stort inntykk på oss. Hun kjemper ikke bare for de fattige i sitt eget land, men engasjerer seg også mot undertrykkelse i hele verden.

Rigoberta taler til ungdommen
-Rigoberta (Modem - ISDN 28.8 - 100 kbs)
-Rigoberta (Modem - ADSL 100 - 768 kbs)


Tips noen om denne saken (bruk e-postadresse i begge feltene)
Til: Fra:

Har du meninger om denne saken er du velkommen til å skrive et leserinnlegg.