ungdomsavisa
Nyheter

TEKSTVERSJON
Nyheter
Sport
Musikk
Film
Data
Skole
Leserinnlegg
Arkiv
REDAKSJON

Søk i arkivet:

Yrke og utdanning

- Kofi Annan mitt store forbilde

Stortingspresident Kosmo, fotograf: Nobel-redaksjonen

- Kofi Annan er mitt store forbilde! sier Jørgen Kosmo. Vi var så heldige å få et intervju med stortingspresidenten.

Av Nobel-redaksjonen
2001-12-10 15:33:17

Streaming video
Reportasjen inneholder en del lenker til streaming videoopptak. For å se disse må du ha Windows Media Player, som kan lastes ned her!

- Flott at FN og Kofi Annan fikk Nobels Fredspris
- FN er den viktigste internasjonale organisasjonen vi har. Hvis vi ikke får FN til å fungere, greier vi heller ikke å skape fred i verden. Man kan saktens diskutere om FN alltid gjør rett, men den er den aller viktigste internasjonale organisasjonen vi har, og spiller en enormt stor rolle for freden i verden.

Kofi Annan, som nå har vært generalsekretær i FN i fem år, har virkelig jobbet aktivt for å få FN til å fungere sånn som vi ønsker. - Kofi Annan er mitt store forbilde! forteller Jørgen Kosmo

Kosmo om Kofi Annan
- For modem (28.8 - 100 kbps)
- For ISDN og bredbånd (100 - 768 kbps)

Kofi Annan virker alltid veldig rolig og bevarer fatningen i enhver situasjon. Dette er egenskaper jeg beundrer svært høyt.

Dette var svaret vi fikk da vi spurte Kosmo om han syntes det var fortjent av Kofi Annan og FN å vinne den prestisjetunge Nobels Fredspris.

Jørgen Kosmo sa også at alle vi her i Norge på en måte allerede har vunnet en fredspris hver, fordi vi er så heldige at vi lever i et land med fred. - Vi burde alle tenke på hvor heldige vi egentlig er, det er ikke alle som er like heldige som oss.
Det ser vi jo særlig nå, med krigen mot terror i Afghanistan.

Jørgen Kosmos forhold til Nobels Fredspris
- Det forholdet jeg har til Nobels Fredspris, er først og fremst som stortingsrepresentant. Selv om jeg ikke har gjort det, har vi som stortingsrepresentanter mulighet til å nominere kandidater til fredsprisen. Vi deltar også på festlighetene, som for eksempel selve prisutdelingen og konserten.

Vi har ikke direkte innflytelse på hvem som får prisen, det er det Nobelkomiteen som beslutter helt alene. Stortinget har allikevel en liten innflytelse, siden det er Stortinget som utnevner Nobelkomiteen.

Jeg følger alltid nøye med på hvem som vinner fredsprisen, den er meget viktig for å få oppmerksomhet rundt det arbeidet vinneren gjør. Utnevnelsen skaper derimot alltid en debatt rundt personen eller organisasjonen som vinner prisen.

Krigen mot terror
Kosmo mener at vi må få på plass en regjering som kan samarbeide med hverandre og det internasjonale samfunnet om å samle inn nok penger til å bekjempe de virkelig store problemene i Afghanistan, nemlig sult og fattigdom.

Han mener også at det er utrolig viktig å gjøre det helt klart at krigen i Afghanistan ikke er mot folket som bor der, men mot de som forsvarer terroren. - Etter hvert som flere og flere byer er blitt frigjort fra Taliban-regimet, ser man jo hvor glade folk blir over å bli kvitt denne terroren.
Kvinnene i Afghanistan har vært undertrykket i lang, lang tid. De har blitt steinet til døde fordi de ikke har hatt på seg burkaen til enhver tid. Sånne regimer bør ikke finne sted i verden i dag.

Kosmo sier at det burde vært andre måter å bekjempe terroren i verden i dag enn med krig, men at krig er noe som forener til en felles aksjon.
Det er lett å vedta og bli enige om å gjøre en ting, men det kan ta utrolig lang tid før dette blir gjort. Krig derimot, tar kort tid å få i gang.

Dagens ungdom
Stortingspresidenten har et meget positivt syn på dagens ungdom, han har inntrykk av at de fleste er bra ungdom. Det er allikevel et fåtall ungdom som ikke er like bra, for eksempel de som driver med rusmidler.

- Ungdom må selv ta disse problemene på alvor. Venner og lærere må komme tidlig på banen for å hjelpe ungdom som har kommet inn i disse miljøene til å ta opp kampen mot rus.
Jeg tror dette hjelper mye mer enn forelesinger fra oss voksne.
Dette jobbes det også mye med på Stortinget akkurat nå, i tillegg til utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Rena Leir
Da Kosmo var forsvarsminister, holdt man på med byggingen av Rena Leir i Hedmark fylke. Rena Leir er en av Norges mest moderne og fineste militærleirer, og her kommer det til å bli mer og mer aktivitet i fremtiden.

- Vi er nødt til å legge ned noen av de mindre leirene for å konsentrere virksomheten i større og mer moderne leirer.
Skytefelt er også nødvendig for at Forsvaret skal få den øvelsen de trenger. Dermed er det hundre prosent sikkert at Regionfelt Østlandet blir liggende i nærheten av Rena Leir, avslutter Jørgen Kosmo.


Tips noen om denne saken (bruk e-postadresse i begge feltene)
Til: Fra:

Har du meninger om denne saken er du velkommen til å skrive et leserinnlegg.