ungdomsavisa
Nyheter

TEKSTVERSJON
Nyheter
Sport
Musikk
Film
Data
Skole
Leserinnlegg
Arkiv
REDAKSJON

Søk i arkivet:

Yrke og utdanning

- Utlendinger i Nobelkomiteen

Nobelkomitemedlem Hanna Kvanmo, fotograf: Nobel-redaksjonen

Ungdomsavisa traff tidligere SV-leder Hanna Kvanmo på Grand Hotell for en kort samtale. – Jeg er åpen for å ta inn utlendinger i Nobelkomiteen, sier Kvanmo.

Av Nobel-redaksjonen
2001-12-09 19:08:38

Streaming video
Reportasjen inneholder en del lenker til streaming videoopptak. For å se disse må du ha Windows Media Player, som kan lastes ned her!

Hanna Kvanmo er tidligere leder av SV. Hun er nå pensjonist, 75 år og ennå svært engasjert. Hun er aktiv i Nobelkomiteen som bestemmer hvem som hvert år som får den ærefulle fredsprisen.

Utlendinger i Nobelkomiteen?
Nobelprisutdelingen foregår hvert år i Norge, og Kvanmo er imot Aslak Sira Myhres forslag om at Norge skal fratas utdelingen av Nobels fredspris. – Nobels fredsprisutdeling er en flott handling, og plasserer Norge på verdenskartet, sier Hanna Kvanmo. I stedet sier hun at hun er åpen for å ta inn utlendinger i komiteen. - Selv om det er mulig å gjøre dette, er det funnet kompetente mennesker i Norge til å ta jobben.

Modem - ISDN 28.8 - 100 kbs)
ISDN - ADSL 100 - 768 kbs)

Glede i Guatemala
Hanna Kvanmo har gjennom mange år i politikken opplevd mange minneverdige stunder. Episoden hun husker best fra alle årene hun har vært medlem av Nobelkomiteen, er fra en av de første prisene hun delte ut. Rigoberta Menchu vant fredsprisen i 1992 og gleden til hele folket i Guatemala har brent seg fast i den gode hukommelsen til Hanna. - At jeg var med på å skape denne gleden var fantastisk og får meg nesten til å gråte, innrømmer Hanna Kvanmo.

Kontrovers om de Clerk
Hun husker også godt utdelingen til Nelson Mandela og de Clerk. Ingen ville egentlig at Clerk skulle motta prisen, men siden Mandela skulle ha den, måtte Clerk også være med. – Det var nå eller aldri, forteller Kvanmo. – Hvis vi ikke hadde tatt det da, ville han aldri mottatt prisen, fortsetter hun.

Tror på Annans arbeid
Årets vinner Kofi Annan, sammen med resten av FN, var en av i alt 130 nominerte og ble funnet som en verdig vinner av årets pris. Nobelkomiteen finner Annan som den sterkeste generalsekretær i FN noensinne. Kvanmo har tro på Annans arbeid,og tror på fortsatt fred. FN vil også være sentrale i arbeidet med fred i Midtøsten etter hvert. I tillegg til å hedre arbeidet til Annan, roser hun også Geir Lundestad for hans fantastiske ledelse i Nobelkomiteen.

Arafat og Peres
Yassir Arafat og Shimon Peres har begge fått Nobels fredspris, og begge er skyldige i konflikten i Midtøsten. – På den tiden var situasjonen mellom Yassir og Peres en annen, og på den tiden virket det riktig å gi dem prisen, uttaler Kvanmo. Hanna understreker igjen at hun har tro på fred i Midtøsten.


Tips noen om denne saken (bruk e-postadresse i begge feltene)
Til: Fra:

Har du meninger om denne saken er du velkommen til å skrive et leserinnlegg.