ungdomsavisa
Nyheter

TEKSTVERSJON
Nyheter
Sport
Musikk
Film
Data
Skole
Leserinnlegg
Arkiv
REDAKSJON

Søk i arkivet:

Yrke og utdanning

- Vold løser ingen ting!

Kofi Annans pressekonferanse, fotograf: Nobel-redaksjonen

- Vold løser ingen ting. Man må alltid forhandle. Vi må komme fram til et samfunn der konflikter blir løst over forhandlingsbordet, svarte årets fredsprisvinner Kofi Annan på spørsmål fra Ungdomsavisa.

Av Nobel-redaksjonen
2001-12-09 22:47:29

God Sikkerhet
Pent antrukket og rett i ryggen tok vi steget inn i Nobelinstituttets lokaler i Drammensveien klare for pressekonferanse med årets fredsprisvinner Kofi Annan – generalsekretær i FN. Etter stolt ha vist fram akkrediteringskortet til en lett gryntende politimann ved inngangen. Nobelinstituttet var strengt bevoktet og væpnet politi var både å se ved inngangene, utgangene, på taket og sivilt inne i pressesalen.

Etter å ha rigget opp utstyret vårt, så tidlig som 90 minutter før det hele skulle starte, ble vi hentet ned igjen av politiet som ved en feiltagelse hadde sluppet oss inn for tidlig. Vi måtte sammen med et hundretalls andre journalister bli klarert før vi kunne gå inn igjen. Selv om vi ikke stilte opp med den samme kvalitet på utstyr og lignende så var vi godt forberedt.

Gjesten ankommer
Ganske presist kl 13.00 ankommer Geir Lundestad leder for Nobelkomiteen og Gunnar Berge, også fra komiteen. Kofi Annan kom omsvermet av sikkerhetsvakter, mens fotografene fikk mulighet til å ta "drømmebildet," som vi selvfølgelig gjorde.

Stolt Annan
Kofi Annan og FNs egen utsendelse startet med en kort innledning om Fredsprisen og deres posisjon i forhold til den. Kofi Annan fortalte at det var vanskelig å skulle ta i mot en slik pris siden situasjonen i verden er som den er. Men Kofi var smigret av å ha fått den samme prisen som bl.a. Aung San Suu Kyi og Martin Luther King.

Når runden vi ventet på kom, hvor pressen kunne stille spørsmål var alle klare. Alle ville stille spørsmål, men med over 100 tilstedeværelser var det kun et fåtall som fikk stilt spørsmålet de ville ha svar på. Samtlige spørsmål gikk til Kofi Annan, og vår journalist, Ingrid Kjærnet prøvde febrilsk å spørre spørsmålet hun hadde tenkt seg ut.

Skuffet over Peres og Arafat
Et spørsmål som gikk igjen flere ganger, var ryktene om at det var Kofi Annan selv som hadde bedt Arafat om å utebli fra Nobelarrangementene. Dette forsvarte Annan med at det var en selvfølgelighet at Arafat burde være hjemme med sitt folk. Situasjonen i Midtøsten er mer spent nå enn på veldig lenge. Men Annan kom "kvast" med at han var svært skuffet over at Shimon Peres og Yasser Arafat ikke møtte opp på nobelarrangementene. - Hadde de kommet hit til Oslo kunne vi sammen hatt et møte om situasjonen.

Ungdomsavisa kom også til orde
Vår journalist på stedet, Ingrid Kjærnet hadde forberedt seg på et spørsmål, og gjorde tegn til Geir Lundestad som alle de andre tilstede. Tiden gikk, men ingen ba Ingrid om å stille spørsmålet. Geir Lundestad, som var møteleder, fortalte at tiden var ute, men siden de hadde kommet i gang noen minutter for seint skulle 2 journalister til få sjansen. Da fikk Ingrid muligheten, og stilte spørsmålet: "How can youth who sees their family and friends get killed in war forgive, and even help to make peace in this world?"

Fredsprisvinner Kofi Annan tenkte seg grundig om før svaret kom. Vi kan oppsummere svaret slik:

·I alle samfunn er det krefter som jobber for fred og som skjønner at konflikter må løses på politisk vis uten vold ·Vi må ha et lederskap som kan stå imot terror. Et samfunn kan ikke tolerere ekstreme løsninger ·Man må alltid forhandle. Vi må komme fram til et samfunn der konflikter blir løst over forhandlingsbordet

Ungdommen tatt på alvor
Vi vil berømme Geir Lundestad i Nobelkomiteen som har gitt oss anledning til å delta på pressekonferansen. At ungdom blir tatt på alvor er viktig i en verden hvor mange er rammet av krig og undertrykkelse. Engasjert ungdom er viktig og kanskje det verden trenger…


Tips noen om denne saken (bruk e-postadresse i begge feltene)
Til: Fra:

Har du meninger om denne saken er du velkommen til å skrive et leserinnlegg.