ungdomsavisa
Nyheter

TEKSTVERSJON
Nyheter
Sport
Musikk
Film
Data
Skole
Leserinnlegg
Arkiv
REDAKSJON

Søk i arkivet:

Yrke og utdanning

Annan og FN mottok Fredsprisen

Kofi Annan holder tale, fotograf: Nobel-redaksjonen

Det var et strengt bevoktet rådhus vi kom til, mandag 10.12.01. Når det er tid for fredsprisutdeling -på Rådhuset må det være slik. Med en rekke blomsteroppsatser og bepyntning kunne de celebrerte gjestene ankomme rådhuset for å delta på den store begivenheten. Vi hadde journalist og fotograf på stedet som overværte hele seansen.

Av Nobel-redaksjonen
2001-12-10 18:01:38

Streaming video
Reportasjen inneholder en del lenker til streaming videoopptak. For å se disse må du ha Windows Media Player, som kan lastes ned her!

Sikkerheten
Sikkerheten rundt alle arrangementene har vært streng, men selve Nobels Fredspris utdeling er litt mere spesiell. Med over 1000 gjester, og mellom 100-200 journalister og fotografer er det en rekke sikkerhetstiltak som skal til. Journalist Ingrid Kjærnet, og vår fotograf Andreas Adolfsen kom til Rådhuset og ble møtt med kontroll. Utstyr og håndbagasje skulle sjekkes, mens kroppen måtte visiteres.

For å komme inn til selve salen hvor arrangementet var måtte sikkerhetsvakter følge oss, for her kunne vi ikke gå rundt som vi ville. Med plass sammen med et hundretalls andre journalister kunne vi skue begivenheten fra storskjerm eller fra galleriet.

Hedersgjester


Innkomst av de kongelige og andre celebrerte gjestene
Selve sermonien startet med høytidelig musikk fra 2 hornblåsere. Salen reiste seg og klappet inn de tidligere vinnerne av fredsprisen. Årets vinnere- Kofi Annan og FNs utsending Han Seung-Soo kom sammen med nobelkomiteen.

Hedersgjestene ankommer
- For modem (28.8 - 100 kbps)
- For ISDN og Bredbånd (100 - 768 kbps)

Rett før klokken 13.00 ble det på nytt blåst i hornene, nå kom de kongelige. HKH Kong Harald ledet ann med HKH kronprinsesse Mette-Marit, HKH kronprins Haakon-Magnus og HKH kronprinsesse Märtha Louise.

Nobels Fredspris historie
Etter den kongelige innkomsten kunne sermonien begynne. Sermonien begynte med vakkert felespill før Gunnar Berge gikk på talestolen. Gunnar Berge fortalte historien om Nobel Prisen siden det i år er 100 års jubileeum. Han la stor vekt på et sitat fra Alfred Nobels testamente: "det skal deles ut en pris hvert år for de som har gjort menneskeheten den største nytte." Dette er prisen som i dag deles ut, Nobels fredspris. Samt en gullmedalje og diplom får vinneren en pengesum i svenske kroner. I år er premien på 8,3 millioner svenske kroner.

- Kofi Annan er etter min mening den beste generalsekretæren i FN's historie. Gunnar Berge skrøt av Kofi Annans arbeid i FN, og begrunnet valget av årets vinner. Barbara Hendricks sang en vakker sang i opera, "somethimes I feel like a motherless child" før selve utdelingen av prisen - gullmedaljen og et diplom. Etter selve utdelingen fikk den ærede vinner, Kofi Annan ordet.

Kofi Annan og FN mottok fredsprisen! Kofi Annans fredsprisforedrag var sterkt preget av menneskerettighetene og situasjonen i verden.
"Talen" var svært så alvorlig men tatt ut fra den verden vi lever i i dag. Kona Nane satt stolt og smilte av mannen mens han presenterte den høytidelige talen sin. "Mennesketsrettighetene er like viktige for de sterke og rike, som de svake og fattige." Kofi Annan ville få frem dette i sin tale. " INGEN kan si at de ikke kjenner til situasjonen om skillet mellom de rike og fattige."

Se opptak fra utdelingen av Nobels fredspris
- For modem (28.8 - 100 kbps)
- For ISDN og Bredbånd (100 - 768 kbps)

"Det 20.århundre har nok vært det mest dødelige". "Vi er nå gått inn i det tredje millenium gjennom en ildport.Terroraksjonenen har knyttet verden sammen, men dette 20.århundret har nok vært det mest dødelige." Kofi Annan syntes selv det ikke går ann å si seg selv som den beste Generalsekretæren i FN, for situasjonen i verden har endret seg, hver har hatt forskjellige oppgaver. "Mens jeg har vært Generalsekretær i FN har jeg hatt som hovedoppgave å sette mennesket i sentrum. Hvert enkelt individ er verdt like mye! En fattig fra Sierra Lone har de samme rettighetene som en rik mann i USA. Skillet mellom rik og fattig er for stort og vesentlig, vi må ikke glemme de som ikke kjenner til rettighetene sine."

Kofi Annan la frem noen visjoner, eller fremtidsplaner for FN i de neste årene. - Elimenere fattigdommen, forebygge konflikter og fremme demokrati. Dette kom frem i talen. Til slutt kom Annan med takk til sin familie som har støttet han til å komme så langt. "Takket være deres engasjement mottar jeg Nobeld fredspris i dag."


Tips noen om denne saken (bruk e-postadresse i begge feltene)
Til: Fra:

Har du meninger om denne saken er du velkommen til å skrive et leserinnlegg.