ungdomsavisa
Nyheter

TEKSTVERSJON
Nyheter
Sport
Musikk
Film
Data
Skole
Leserinnlegg
Arkiv
REDAKSJON

Søk i arkivet:

Yrke og utdanning

Berge berømmer Ungdomsavisa

Pernille og Gunnar Berge, fotograf: Nobel-redaksjonen

Til tross for hektisk et program tok Nobelkomiteens leder Gunnar Berge seg tid til Ungdomsavisa. Berge syntes det var viktig å få med ungdommen og berømmet vår interesse for Nobelarrangementene.

Av Nobel-redaksjonen
2001-12-09 19:02:36

Streaming video
Reportasjen inneholder en del lenker til streaming videoopptak. For å se disse må du ha Windows Media Player, som kan lastes ned her!

Det første vi spurte om, var hva som var den største opplevelsen han hadde hatt i forbindelse med alle Nobel-utdelingene. Berge fortalte at alle utdelingene hadde vært meget minneverdige og spesielle, men at fjorårets kanskje var den han husker aller best. Da var det Sør-Korea’s president Kim Dae Jung som fikk fredsprisen og Gunnar Berge var for første gang formann i Nobelkomiteen. Berge kunne også fortelle at jobben som leder for Nobelkomiteen kanskje var den meste interessante oppgavene man kna ha og er veldig inspirerende.

Mer krig uten fredsprisen
På spørsmål om hvorvidt prisen deles ut på bakgrunn av tradisjoner eller for virkelig å skape fred sier Berge at dette er et godt spørsmål. Han mener at prisen har bidratt til en mer fredelig verden. – Jeg våger å påstå at det ville det vært mer krig i verden uten nobelprisen.

Hva med EU?
I størstedelen av Europa har det jo vært fred siden 2.verdenskrig. Hvorfor har ikke EU blitt tildelt Nobels Fredspris? - Mange forskere har ment at EU burde fått prisen på grunn av sitt arbeid for et forent Europa, men det ville nok blitt en særdeles kontroversiell tildeling i Norge når en kjenner det norske folks syn på EU, sier Berge

Hvorfor FN og Kofi Annan?
Berge svarte velvillig på våre spørsmål, og forklarte godt prosessen fra komiteen mottok søknaden til en eventuell fredspris vinner var valgt. På spørsmål om hvorfor akkurat FN og Kofi Annan fikk prisen i år forklarte Berge at FN aldri hadde fått en pris som organisasjon og at FN i de seneste årene har blitt mye bedre organisert og fungert bedre enn på flere år. Berge nevnte også at de fleste mener at Kofi Annan er den beste og sterkeste generalsekretær FN noensinne har hatt.

Ros til Ungdomsavisa
Gunnar Berge har et veldig tett program i disse dager og det var ikke mange minuttene vi fikk sammen med han, men etter at vi hadde avsluttet intervjuet spurte han hvorfor vi var i Oslo og dekket Nobel-arrangementet. Da vi forklarte om blant annet ungdomsavisa ble Berge meget imponert og syntes det var flott at noen viste slik interesse for utdelingen av Nobel-fredspris.

Gunnar Berge i intervju
-Gunnar Berge(Modem - ISDN 28.8 - 100 kbs)
-Gunnar Berge(ISDN - ADSL 100 - 768 kbs)


Tips noen om denne saken (bruk e-postadresse i begge feltene)
Til: Fra:

Har du meninger om denne saken er du velkommen til å skrive et leserinnlegg.