ungdomsavisa
Nyheter

TEKSTVERSJON
Nyheter
Sport
Musikk
Film
Data
Skole
Leserinnlegg
Arkiv
REDAKSJON

Søk i arkivet:

Yrke og utdanning

Fakkeltog til ære for FN og Kofi Annan

Et langt fakkeltog, fotograf: Nobel-redaksjonen

Mandag 10. desember møtte rundt 1000 personer opp på Youngstorget for å gå i fakkeltog for fred og til ære for fredsprisvinnerene Kofi Annan og FN.Blant dem Rigoberta Menchu (bildet).

Av Nobel-redaksjonen
2001-12-11 14:05:16

Streaming video
Reportasjen inneholder en del lenker til streaming videoopptak. For å se disse må du ha Windows Media Player, som kan lastes ned her!

Det hele startet med en apell av FNs Jan Egeland der han forklarte litt om hvor glad Kofi Annan var over å ha fått Nobels Fredspris. Han fortalte også litt om hva FN jobber for, og om hvor mye en slik pris betyr for denne organisasjonen.

Tidligere fredsprisvinnere
Det var også to tidligere prisvinnere som stilte opp på dette arrangementet.

Hedersgjester Hun vant prisen i 1992, og den ble tolket som en pris til indianerbefolkningen i Guatemala og resten av Amerika, og til urbefolkninger i verden generelt. Samme dag som hun holdt sitt Nobelforedrag i Oslo, 10. desember 1992, startet FNs urbefolkningsår .
Dessuten var prisen ment som en pådriver i fredsforhandlinger mellom geriljaen og regjeringen i Guatemala, der Norge var en viktig bakspiller.
Rigoberta Menchú gav også selvtillit til urbefolkningens kvinner.

Under hennes 15 minutter lange rørende tale, trakk Roberta fram hvor viktig hun synes det er med solidaritet i verden.
- Alle må hjelpe til for å skape fred. I mange fattige land, som for eksempel Guatemala, er det utrolig viktig at de som arbeider for å bekjempe krig og fattigdom får den hjelpen de trenger til dette. Solidaritet er det viktigste vi har! FN er en meget flott organisasjon som er med på å skape fred i verden, og Kofi Annan gjør en fantastisk jobb.

Utdrag fra Rigoberta Menchus tale
- For modem (28.8 - 100 kbps)
- For ISDN og bredbånd (100 - 768 kbps)

Den neste taleren, José Ramos-Horta, vant fredsprisen i 1996 sammen med Carlos Felipe Ximenes Belo. De vant prisen for deres arbeid innenfor den katolske kirken på Øst-Timor som har forsvart det Øst-Timorske folkets umistelige rettigheter.

Han sa stort sett bare at samme hva han sa, kunne det ikke overgå den gripende talen Roberta holdt minutter tidligere.

Noora Noor
Etter at begge de tidligere fredsprisvinnerene var ferdige med sine taler, kom den kjente norske soulartisten Noora Noor opp på scenen. Hun var en av de som stilte opp på støttekonserten etter drapet på Benjamin Hermansen, og synes det er veldig viktig som kjendis å engasjere seg i saker som angår rasisme og krig. Det var også derfor hun stilte opp på dette arrangementet, fordi hun også synes at FN gjør et meget viktig arbeid for å sikre freden i hele verden.

Hun fremførte to sanger, den ene av Bob Marley. Mens hun sang, hadde hun hele Youngstorget i sin hule hånd. Alle som hadde tatt turen hit denne kalde desemberkvelden, fikk varme i kroppen etter å ha hørt på Nooras fremragende fremføring.

Fakkeltog for fred
Da Noora var ferdig med sitt bidrag, stilte alle de fremmøtte seg opp i et langt tog som strakk seg fra Youngstorget og nesten helt frem til Glasmagasinet. En politibil og to politihester viste vei. Aller først i toget gikk Jan Egeland, Roberta Menchú og José Ramos-Horta, tett fulgt av en flokk ivrige mennesker med tente fakler og plakater i hendene.

Fakkeltog
- For modem (28.8 - 100 kbps)
- For ISDN og bredbånd (100 - 768 kbps)

Da toget hadde gått forbi Domkirken og opp Karl Johan, stoppet det utenfor Grand Hotel der Kofi Annan vinket til oss fra balkongen under et enormt jubelbrus fra tilskuerne.


Tips noen om denne saken (bruk e-postadresse i begge feltene)
Til: Fra: