ungdomsavisa
Nyheter

TEKSTVERSJON
Nyheter
Sport
Musikk
Film
Data
Skole
Leserinnlegg
Arkiv
REDAKSJON

Søk i arkivet:

Yrke og utdanning

Fan av Kofi Annan!

Haga, fotograf: Nobel-redaksjonen

Åslaug Marie Haga er nå sekretær i utenrikskomiteen og har tidligere jobbet for utenriksdepartementet i FN. Hun er fra Akershus og er representant fra Senterpartiet. Hun kjenner Annan fra mange år tilbake i FN systemet og er i likhet med mange andre ledende norsk politikere full av beundring for Kofi Annan.

Av Nobel-redaksjonen
2001-12-10 17:19:08

Vi møtte henne i Lagtingsalen på Stortinget. Der fortalte hun om hennes jobb bakgrunn i FN, og hennes syn på årets Nobel-utdeling. Haga har vært utstasjonert både i New York og New Dehli i India, mens hun jobbet for UD. Hun forklarte nøye sin beundring av FN og spesielt Kofi Annan.

FN er verdige vinnere
- Jeg er en stor fan av Kofi Annan, utbryter Haga. – Jeg er storfornøyd med at han og FN vant fredsprisen! Det fortjener de virkelig! De har mottatt så mye kritikk, men de har jobbet bra! FN er den eneste organisasjonen i verden, hvor alle land er representert. Haga mener at fredsprisen er et middel for å bidra til en bedre organisert verden. -Å gi ut en fredspris gir ingen mirakler, sier Haga. – Derimot gir det en oppmuntring til å fortsette godt arbeid, fortsetter hun. I fremtiden mener Haga at det er fattigdom og miljø som er de store utfordringene.

Skjønner ikke hylekoret mot ungdommen
Hun synes også godt om ungdommen. – Jeg ser mye engasjement blant dagens ungdom. Mange er opptatt av natur og miljø, og andre politiske saker. Jeg tror det er verre med min generasjon, faktisk! Vi møtte en ungdommelig politiker som snakket et språk ungdommen kunne forstå.

Utvise terrorister
På bakgrunn av debatten som nå foregår i England om utvisning av terrorister til USA, svarte Haga at det ville være helt uaktuelt for Norge å utvise terrorister til USA fordi USA har dødsstraff. Om det norske straffenivået generelt mener Haga at straffer ved lovbrudd i Norge er høye nok. – Straffens innhold er viktigere enn straffens lengde, etter min mening, konstaterer Haga. Riktignok vil hun ha strengere straff ved voldtektsforbrytelser.

Savner makten
Haga har en mangfoldig bakgrunn som diplomat og politiker. I Bondevik 1, som hun sa, var hun kulturminister. Jobb som minister gir politikere en unik mulighet til å fremme saker de brenner for, mener Haga. Jobben som stortingspolitiker gir også innflytelse, men ikke i samme grad. Med nye konstellasjoner i norsk politikk ser vi ikke bort fra at hun nok en gang kan komme tilbake som statsråd.


Tips noen om denne saken (bruk e-postadresse i begge feltene)
Til: Fra:

Har du meninger om denne saken er du velkommen til å skrive et leserinnlegg.