FINNFINN JobbFINN EiendomFINN BilFINN BåtFINN Torget
   ANNONSEBESTILLING    KUNDESENTER    TIPS OSS    KART     AFTENPOSTENGUIDEN    NETTKAMERA FOTO    TV-GUIDE    VÆR    SØK
Annonse

Oppdatert 07.12.03, kl 00:15 

Skolepris for nettavis om fredspris

Åmoteleven Pernille Skaare Lier mener Jimmy Carter er en hyggelig fyr. Hun traff ham da han fikk fredsprisen i fjor. Kommende uke setter hun igjen kursen mot Oslo og fredsprisutdelingen sammen med 20 medelever og to lærere.

LARS KLUGE

Alt klart. Kari Røed (t.v.) , Marte Hartz Solvang og Hanna Bjørsland gjør de siste forberedelsene før Oslo-turen sammen med Martin Grindstad.
FOTO: GEIR HJERMSTAD
Eksklusivt. I fjor skaffet Andreas Adolfsen seg et eksklusivt intervju etter å ha truffet fredsprisvinner Jimmy Carter tilfeldig på gaten.
FOTO: UNGDOMSAVISA
MØTTE JIMMY CARTER
Se nettsiden med rapporten fra prosjektet ifjor
I fjor  dekket ikke bare elevene fra Åmot nobelprisutdelingen, de fikk en pris selv også. I konkurranse med 600 skoleprosjekter fra hele Europa dro Åmot ungdomsskole inn en fjerdeplass og 1000 euro (over 8000 kroner) i Learning Awards. Prisen gis for systematisk bruk av Internett og annen teknologi for å forbedre undervisningen for alle elever og skape flere måter å lære på.

Åmot skole har i flere år på rad dekket fredsprisutdelingen for nettavisen Ungdomsavisa. Dette er en avis der det redaksjonelle ansvaret går på omgang mellom flere skoler. Ved å sørge for alltid å ha ansvaret i desember, har Åmot-elevene hatt mulighet til å dekke nobelprisutdelingen i Oslo hvert år.

Eget nettsted
Dermed har de kunnet perfeksjonere jobben. Det prisbelønnede resultatet fra fjorårets utdeling kan oppleves på http://www.amot.
gs.hm.no/eschola2003/.
  Her finnes det en mengde tekst, bilder, film- og lydsnutter som er resultat av aktivt journalistisk arbeid gjennom en hel uke rundt prisutdelingen.

- Dette er kjempegøy, sier Pernille Skaare Lier. Hun går i 10b, og skal dekke fredsprisutdelingen i Oslo for tredje gang.

- Jeg lærer så mye: Å skrive, ta bilder og redigere film. Og så får vi møte så mange spennende mennesker. Jimmy Carter for eksempel. Han er en hyggelig fyr! I år skal jeg på pressekonferanse med artistene. Der er blant andre Catherine Zeta-Jones og hennes mann Michael Douglas. Vi har pleid å slippe til med et spørsmål. Hvem vi skal stille det til, og hva vi skal spørre om, har vi ikke bestemt ennå. Men vi jobber med det, sier Pernille.

Hun mener at når de har så flinke lærere som kommer opp med så gode prosjekter, så virker det positivt inn på elevenes holdning til hele skolesituasjonen.

Virkelig
- I dette prosjektet jobber elevene i en virkelig verden, akkurat som i en moderne nettbasert avis. De må skrive artikler og få dem ut på nettet i tråd med de frister som er satt. Nødvendige tekniske grep må tas for å få lyd og bilder ut på nettet. Selv om alt følger en på forhånd nøye oppsatt plan, er det viktig å kunne hive seg rundt når noe uventet skjer, sier lærer Arne Vegard Sveen. Og hive seg rundt måtte elevene da de i fjor helt uventet møtte fredsprisvinneren Jimmy Carter selv midt på Karl Johan. Da gjelder det å ha kamera og et godt spørsmål klart. Det hadde Åmot-elevene, og fikk et helt lite foredrag om hvordan Nobelprisen kan bidra til fred i verden. "Men fremtiden ligger i dine hender, ikke i mine," sa den 78 år gamle prisvinneren til den unge reporteren.

- Hensikten med prosjektet er blant annet å vise at både elever og lærere nå lever i en verden som gir helt nye muligheter. Nettet og teknologien har gitt skolene mulighet til å utvikle nye læringsmetoder for å engasjere, motivere og inspirere elevene, sier Sveen.

Det statlige Læringssenteret støtter prosjektet.


Søk i våre artikler (siste 3 mnd)
Flere søkemuligheter
Få nyheter på din nettside Diskuter denne artikkelen
Tips en venn Skriv ut denne artikkelen
   

DAGENS FAVORITTER
Tid for trening
Vil du komme i gang med å trene? Er du i gang og vil videre og lurer på hvordan? Eller lurer du på hvordan du skal trene bort overflødige kilo? Våre eksperter hjelper deg.
TRIMEKSPERTENE SVARER
Godt å vite
Vi har samlet en mengde spennende og informativt stoff om viktige hendelser og personer i norges- og verdenshistorien. Nobelprisen, som i år går til Shirin Ebadi, Berlinmurens fall, Afghanistan og Midtøsten er noen av temaene.
TIL FAKTA

annonse
  Se ukens tilbud
   
 

 

Utgiver: Aftenposten Multimedia A/S, Oslo, Norge.Telefon +47 22 86 30 00. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Aftenposten Multimedia.