Hopp til hovedinnholdet på siden
Skolenettets logo
Elever 1.–7. trinn Elever 8.–10. trinn Elever VGO Lærere/ ledere Til foreldrenettet - åpnes i nytt vindu
Profilbilde forside
Tips om søkSøketips
Lærere og ledere
Forsiden
Lærer og leder
Nyheter
Internasjonalt
Skoleruta
Nyttige ressurser og temaområder
RSS på Skolenettet
Lenkekatalogen
Elevaktiviteter
Aktiviteter for lærere og ledere
Rundskriv
Veiledninger
Læreplaner
Arbeid med nye læreplaner
Tjenester
Skolenettet
Om Skolenettet
Kontakt oss
Brukerstøtte
Velg målform
Søk på Skolenettet
Søk på Internett
Oversikt over Skolenettet
Alfabetisk oversikt over innhold
Information in English
Nyttige ressurser for deg som jobber i skolen
Tett på fredsprisvinner, politikere og internasjonale artister
12.01.2006  
arne vegard sveen
Arne Vegard Sveen er lærer ved Åmot ungdomsskole. Mange av oss har hatt gleden av å møte Arne Vegard og elevenes hans på konferanser der elevene har hatt ansvaret for å publisere stoff fra konferansene, under kyndig veiledning fra lærerne. I denne artikkelen får vi del i erfaringer fra lærerens ståsted.

 
 
Bildet:
Arne Vegard Sveen
(foto: Ingrid Yrvin)
 
Tekst: Arne Vegard Sveen

Fotos: Åmot ungdomsskole (gjengitt med tillatelse)
 
For 4. gang på rad har elever og lærere fra Åmot ungdomsskole vært i Oslo for å dekke begivenheter i forbindelse med utdelingen av fredsprisen som i 2005 ble delt mellom IAEA (International Atomic Energy Agency) og generaldirektøren for IAEA, Mohamed ElBaradei fra Egypt.
 
Kristine intervjuer fredsprisvinner Mohamed ElBaradei
 
Kristine intervjuer fredsprisvinner Mohamed ElBaradei.
  
Nobelreportasjene har blitt publisert i Ungdomsavisa, men også andre aktuelle saker har blitt publisert i samme nettavis. I tur og orden har skolen fått eksklusive intervjuer med prinsesse Märtha Louise, fredsprisvinner Mohamed ElBaradei, pophelt Bob Geldof, utenriksminister Jonas Gahr Støre og fotballnerdene i Tufte IL.
 
24 elever og 2 lærere oppholdt seg i Oslo i 5 dager.
 
Mange års erfaring gir ekstra uttelling
Gjennom disse årene har mange erfaringer blitt sanket og vi har lært mer for hvert år. Tidligere år har vi fått anledning til å stille spørsmål fra salen på offisielle pressekonferanser, pressekonferanse med vinner og pressekonferanse med artister, der vi har akkreditering, men elevene har ikke vært så tøffe til å ta direkte kontakt som andre journalister.
 
I år jaktet vi på Bob Geldof og snakket 3 ganger med en imøtekommende verdensartist. Under ElBaradei sitt besøk i Utenriksdepartementet, presset andre journalister seg foran våre unge reportere, men da ElBaradei litt senere besøkte Stortinget og møtte Stortingets Utenrikskomité var det vår tur. ElBaradei så seg tid til å snakke med Ungdomsavisa, men ikke med NRK og TV2.
 
Statsminister Jens Stoltenberg og popartisen Bob Geldof

 

I år jaktet vi på Bob Geldof og snakket 3 ganger med en imøtekommende verdensartist. Her knipset sammen med statsminister Jens Stoltenberg.

 
 
Ungdomsavisa får svar på den direktesendte Nobelkonserten
Et stort høydepunkt kom også under den direktesendte Nobelkonserten. Vi ble temmelig overrasket da Gladys Knight plutselig satte seg ned og fortalte om den unge jenta fra artistenes pressekonferanse tidligere på dagen, som hadde stilt et viktig spørsmål om ungdom og fredsarbeid. Dessverre hadde hun ikke fått muligheten til å svare under pressekonferansen, men nå ville hun komme med sitt svar! Journalisten hun snakket om var ingen ringere enn vår egen Ingeborg fra 8.klasse.
 
Det var nok bare ”innvidde” som skjønte at det var Ungdomsavisa som fikk svar direkte foran flere hundre millioner fjernsynsseere.
 
Multimedia og høyteknologi med begrensinger
I tillegg til å publisere mange artikler, ble mange videoinnslag og bildegallerier lagt ut. Et forbilde for dette har vært de kjente amerikanske avisene New York Times og Washington Post som legger stor vekt på bruk av video, lyd og bildegallerier på sine nettsider. Dessverre er det i publiseringsverktøyet i Ungdomsavisa begrenset støtte til dette. Derfor måtte alle videoinnslag og alle bildegallerier legges på ekstern server. Ideelt sett burde man kunne gjøre dette i publiseringsverktøyet. Ungdomsavisa trenger også en kraftig oppgradering layoutmessig. Slik den nå ser ut, er den ikke spesielt spenstig.
 
På utstyrsiden var vi godt utstyrt med bærbare PC-er med Internett tilgang på hotellet, videokameraer og ulike digitale fotoapparater. Digitale speilreflekskameraer med ulike linser var også i stor grad i bruk. I mange sammenhenger er det faktisk helt nødvendig med digitale speilreflekskameraer hvis man skal kunne ”konkurrere” mot annen presse.
 
Video i HD (high definition) hadde vi også planlagt å legge ut i begrenset målestokk, men HD kameraet fikk vi ikke tak i tide. Det er nå på plass, og vi gjør nye erfaringer med video i stor oppløsning.
 
På lenkesiden nederst vil man finne en link til en artikkel på skolens hjemmeside som også kan fungere som startside for alle artikler, videoer og bildegallerier som er lagt ut. 
 
Ungdom blir tatt på alvor
Man skulle nesten ikke tro det, men våre ungdommer blir tatt på alvor av fredsprisvinnere, artister og politikere. Det er svært sjelden vi møter negative reaksjoner. Ungdommene får akkreditering av UD og er til stede på alle viktige arrangementer.
 
Utenriksminister Jonas Gahr Støre

 

Etterpå fikk vi et raskt intervju med en travel, men svært hyggelig utenriksminister.

 
Etter at vi ikke klarte å huke tak i ElBaradei da han besøkte UD, stod vi litt lamslått på gata utenfor Utenriksdepartementet og planla ”neste trekk”. Da oppdager ungdommene plutselig en travel Jonas Gahr Støre på vei ut av UD.  Han skal videre til WTO møtet i Hong Kong. De stormet bort til ham. Dette hadde han nok ikke opplevd før, og han utbryter svært overrasket og noe fortumlet. - Hva er dette? Etterpå fikk vi et raskt intervju med en travel, men svært hyggelig utenriksminister.
 
Framtid
Nobelprosjektet krever ekstern støtte. Man klarer ikke å få dette til innenfor et vanlig skolebudsjett. Prosjektet bygger også i stor grad på dugnadsånd.
Om det blir en gang til er under vurdering. Elevene vil i hvert fall, og det er ikke tvil om hvem de vil ha som neste års vinnere – Bob Geldof og Bono.
 

 

Populær artist, Bob Geldof, en av elevenes favoritter, her i uformell samtale med statsminister Jens Stoltenberg.

 
 
Til nettsteder:

TIPS EN VENN
Sende til flere mottakere? Bruk komma mellom adressene.
Nyhetene
Ungdomsavisa dekket utdelingen av Nobels fredspris
nobel medalje2 listevisning
Åmot ungdomsskole på Rena har redaksjonsansvaret for Ungdomsavisa i desember. Fra 8.-12.desember var fokus på begivenhetene rundt utdelingen av Nobels fredspris til kenyanske Wangari Maathai.
Wangari Maathai får Nobels fredspris 2004
maathai 65
Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2004 skal tildelast Wangari Maathai for hennar innsats for ei berekraftig utvikling, demokrati og fred.
Skolenettet.no er en tjeneste fra Utdanningsdirektoratet

 
 
 
Skolenettet er en tjeneste fra Utdanningsdirektoratet
Har du tips til innhold på Skolenettet? Redaksjonen kan kontaktes på mailto:redaksjon@skolenettet.no