Forsiden     Nyheter     Aktiviteter     Underholdning     Sport     Reise     Skole    

‹‹ tilbake Skrivervennlig
Åpning av utstillingen ”Make power - not war”

Edda Lund Nes og Anne Marte Hellebostad, 14.12.05

Nobels fredsenter
Foto:  

Søndag 11. desember var det åpningen av utstillingen ”Make power – not war”. Mohamed ElBaradei stod for den offisielle åpningen. Utstillingen var på det nye Nobelfredssenteret. Osloskolene stod for utstillingen, i samarbeid med Dagbladet.


ElBaradei og hans følge ankom ved fem tiden, og ble mottatt av Bente Erichsen som er direktøren ved Nobels fredssenter.

Elever fra Osloskolene viste stolt frem sine skulpturer og kunstverk som de selv hadde lagd, og som symboliserte fred.
De forklarte selv på engelsk om hva det var de hadde å vise frem, og hvem som hadde lagd de. ElBaradei virket svært interessert, og spurte ivrig spørsmål til elevene.

Anne Grete Preus

Da alle kunstverkene var blitt vist frem, ble han ført opp til 2. etasjen til ”sitt eget galleri”, med bilder og tekst av og om han selv. Her ble det holdt en tale av direktøren. Talen hennes handlet om viktigheten ved denne dagen, og fortalte om IAEA og deres arbeid for verden.
Også Anne Grethe Prøys opptrådte med gitarspill og en sang skrevet av henne selv til ære for prisvinneren.


ElBaradei avsluttet åpningen med en innholdsrik og ydmyk tale. - Det er viktig å framheve at det er IAEA og ikke IKEA, som Bente Erichsen sa i sin tale, fortalte han humoristisk til forsamlingen, og fikk hele rommet til å le. I talen fikk han også frem at det er viktig å fortsette å oppnå fred i verden.


Deretter gikk han rundt på omvisning i noen av de elektroniske og spennende rommene som hørte til ”Make power - not war”-utstillingen. Et av rommene er kalt ”Nobels hage”, fordi i dette mørke rommet er det fylt med rundt 100 bevegelsesstyrte opplysende skjermer med alle de tidligere, og nåværende fredsprisvinnere.


I et av de andre rommene var det blant annet en ”magisk” bok som forteller om Alfred Nobel sitt liv og arbeid. Det var også morsomheter i utstillingen, som for eksempel et labyrintspill som man kunne leke seg med, og et eget rom med nymoderne dataskjermer og tastatur som du kunne surfe på internett med.


Etter at Mohamed ElBaradei forlot Fredssenteret, snakket vi med Bente Erichsen. Hun var svært fornøyd med arrangementet. Og Elbaradei var visstnok både fornøyd med sitt eget galleri, og utstillingene, la hun til før vi måtte avslutte og komme oss av gårde.

Aktuelle lenker
http://www.nobel.no/


‹‹ tilbake Til toppen

Ansvarlig redaktør:
Jan Vincens Steen, Avis i skolen

Atle Wandsvik, Skolenettet
Skoleavis på nett er en tjeneste fra Utdanningsdirektoratet
Utdanningsdirektoratet og Avis i Skolen er ikke ansvarlig for innholdet i avisene.

Tips vennen din