Forsiden     Nyheter     Aktiviteter     Underholdning     Sport     Reise     Skole    

‹‹ tilbake Skrivervennlig
”Mr. Fredspris” er her i år også

Sjur Magnus Bergstrøm og Sondre Iversen, 11.12.05

Jonathan Mann
Foto:  

Det er ikke en tilfeldighet at Jonathan Mann (45) kalles ”Mr. Fredspris”. Et av de faste innslagene for fredsprisvinneren er å bli intervjuet av Mann på CNNs direktesending fra Oslo rådhus. Vi var også i år blant publikum, og Jonathan Mann stilte gladelig opp på et intervju med oss fra Ungdomsavisa.


Jonathan Mann er en av CNNs mest kjente og erfarne journalister. Han startet som journalist da han var 21 år, og startet å jobbe i CNN da han var 27. Etter et times langt intervju med Mohammed ElBaradei var det mange som ville bli avbildet med han og han stilte gladelig opp for alle. Etter hvert fikk vi også noen fikk noen ord med han. Jonathan Mann var blid og hyggelig under hele intervjuet og var veldig interessert i hva vi jobbet med. Han husket til og med at noen fra Ungdomsavisa intervjuet han i fjor og året før det igjen. Jonathan Mann svarte fyldig på våre spørsmål, og var interessert i det vi spurte om.
Jonathan Mann i samtale med Ungdomsavisa

IAEA klarer ikke alt alene

”Jeg synes det var et veldig omstritt valg å gi prisen til IAEA. Uansett hvordan man ser på det så er atomvåpen en stor trussel og IAEA har som mål å stoppe produksjonen og bruken av atomvåpen. Dette gjør ikke IAEA. De sier selv at de trenger mer hjelp fra normale folk for uten dem vil det aldri bli slutt på våpnene. De får antakeligvis prisen for at de prøver så hardt og ikke fordi de har hatt en suksess, for det har de ikke”, svarer Mann på spørsmålet om det var fortjent å gi prisen til IAEA.

Selv synes Jonathan Mann at IAEA høres ut som en veldig kjedelig organisasjon, men arbeidet deres er ufattelig viktig. Han sier også at en verden uten folk som ElBaradei ville det trolig ha vært mye mer vold, mer frykt og det hadde ikke vært noen fin verden å leve i.
Men da han selv var ung så var han ikke interessert fredsarbeid. Tvert imot så var han veldig uansvarlig. ”Jeg bare rotet rundt”. På spørsmål om når han begynte å ta ansvar svarte han: ”Dette jobber jeg fortsatt med”.

Liker å dekke fredsprisen
”Jeg liker meg veldig godt her i Norge. Det er det vakreste, beste landet i verden. Norge er et veldig rikt land, regjeringen virker smarte, det er et fredelig land med eksepsjonell kultur og menneskene er fantastiske! I sin helhet er landet fantastisk.” Han legger også til at Vigelandsparken og maleriene i rådhuset burde være mer kjent, fordi de er utrolig vakre og viktig for verdens kultur. ”Det er en stor glede å dekke Nobels fredspris og en unik glede for journalister og være her.” Selv om han er veldig glad for å dekke fredsprisen er det ikke den han mener er den viktigste saken han har vært med på. Etter en kort tenkepause forklarer han at den viktigste saken han har dekket, er oppløsningen av Sovjetunionen, sier han. ”Ingenting som vi har dekket, har forandret verden så mye som akkurat det. De to viktigste tingene som har hendt i min levetid er Sovjets fall og kommunikasjonsrevolusjonen”.

Han mener det er veldig viktig å forberede seg før et intervju. ”Journalister ser dumme ut, og gjør feil når de ikke kan stoffet sitt. Det største problemet journalister har er latskap! De som ikke kan stoffet sitt blir lett løyet til, og blir lett misledet. Man bør lære seg stoffet man dekker like bra som de personene du dekker”.

Aktuelle lenker
http://www.nobel.no/
http://%20www.cnn.com/


‹‹ tilbake Til toppen

Ansvarlig redaktør:
Jan Vincens Steen, Avis i skolen

Atle Wandsvik, Skolenettet
Skoleavis på nett er en tjeneste fra Utdanningsdirektoratet
Utdanningsdirektoratet og Avis i Skolen er ikke ansvarlig for innholdet i avisene.

Tips vennen din