Forsiden     Nyheter     Aktiviteter     Underholdning     Sport     Reise     Skole    

‹‹ tilbake Skrivervennlig
Barnas aften i Oslo Rådhus

Gjertrud Sanderød og Sina Rusten, 11.12.05

Foto:  

Mange hadde møtt opp for å se Osloskolenes hyllest til fredsprisvinneren Mohammed ElBaradei. Foruten at ElBaradei fikk servert bra underholdning fra forskjellige Osloskoler holdt han selv en tale, i likhet med Ole D. Mjøs. Konferansieren som holdt den røde tråden var, i år som i fjor, Stian Barsnes Simonsen.


Få seter var ledige i Oslo rådhus, og det var fantastisk stemning. Til sammen bidro 13 skoler med opptredener. Tema for opptredenene var alvorlige emner som krig, vold, fattigdom, men også langt hyggeligere tema som venner, fred, og fellesskap. Nedenfor omtales skolene og deres valgte temaer for å illustrere kreativiteten og spennet på skolene.

Manglerud skole:
Manglerud skole sitt tema var fattige barn, og flodbølgen i Asia (26 desember 2004). De leste diktet ”Til ungdommen” av Nordahl Grieg, i tillegg danset, og sang to tamilske barn til minne om flodbølge ofrene.

Kastellet skole:
Elvene hadde laget et spill, med levende rytmer. Temaet deres var tid og bekymringen er at mennesket har begynt å miste tids perspektiv - og det er lett å glemme å lytte til hverandre og de yngre.

Bygdøy skole:
Bygdøy skole var representert av femteklasse og deres lærer- De hadde et musikalsk innslag og hadde laget en dans til sangen ” I Believe” av Yolanda Adams.

Voksen skole:
Deres tema var mobbing og vold. De hadde laget dans, og sang sangen ” Be yourself, you`ve got to trust yourself”.
De legger vekt på at ungdom må være stolte over seg selv.

Jeriko skole:
”En historie om å skape fred på jorden”
De hadde laget en liten fortelling, det var tre troll som skulle over en bru. De bar med seg atom våpen, men ble stoppet fordi dette var galt. Som i de fleste eventyr endte det godt, verden ble reddet.

Bjølsen skole:
Bjølsen skole sang en sang ”lille fugl” av Ivar Skippervold. Dette var selvfølgelig relatert til fuglen som et fredssymbol.

Hellerud videregående skole:
Helleruds tema var atomspredning, og globale katastrofer. Elever leste diktet ”Regn i Hiroshima” av Tarjei Vesaas.

Engebråten skole:
Engebråten skole stilte med eget band! De hadde en imponerende cover av en Beatles-låt som mange kjenner ”Come Together”.

Gran skole:
Temaet deres bygger på to dikt, ”revolusjonens røst” av Rudolf Nilsen og diktet ”til Ungdommen” av Nordahl Greig. Elevene fremførte temaet med musikk og sang.

Bjøråsen skole:
Bjørnåsen skole sang sangen ” True Colors” av Phil Collins. De vil hjelpe de som er deprimerte, og har mistet motet.

Bjørnholt ungdomsskole:
Disse ungdommene er også veldig glad i dans. De vil heller ha Battling (dansekonkurranse) i stedet for krig, elevene har laget hele rappen selv.

Oslo musikk- og kulturskole:
Oslo musikk- og kulturskole sang sangen ”Nature and Human” et dikt av V.I.S. Jayapalan, og musikken er laget av Vasucky Jayapalan og Dag Skarvarng. Dette var imponerende!

Lilleborg skole:
Temaet deres er krig og fred, de har oversatt teksten de har laget på mange språk. Klassen var flerkulturell og sang sangen ”Änglamark”, som er en hyllest til jorden der vi bor.

Litauen og Nobels Fredspris
Ungdomsavisa møtte på noen skoleelever fra Kastellet skole, de hadde tatt med seg mange litauere til forestillingen. Ungdommene fikk en innføring om Nobels Fredspris og om programmet. Elever fra Kastellet skole fungerte også som oversettere. Elevene syntes det var veldig artig og spennende å være sammen med andre folk fra andre land.

ElBaradei talte
Mohammed ElBaradei starter talen sin med å si ”Hei alle barn!”, på norsk faktisk!
Så fortsetter han med ” I`m a grown up child, who have won the Nobel Peace Price!” og de fleste i salen begynte å le. Han takket for prisen, og sa hva slags arbeid han ville videreføre IAEA. Ved endt tale fikk han som seg hør og bør stående applaus. ElBaradei er tydeligvis en vinner som har blitt likt blant mange.


Norge har levd opp til kravene

Etter konserten fikk ungdomsavisa et lite intervju med konferansier Stian Barsnes Simonsen. Den populære programlederen fortalte at dette hadde vært en og at han er stolt av Norge. Han er veldig glad for at Nobels Fredspris er i Norge. Han legger til at Norge er jo et av verdens beste og fredeligste land og bo i. Han mener at det var bra at Alfred Nobel valgte å gi Norge utdelingen av Nobels Fredspris.

Barsnes Simonsen gir uttrykk for at han syntes det var en god forestilling med variert innhold. Unges engasjement formidles via sang, dikt, dans og musikk. Dette er en fin måte for unge å vise engasjement på. I denne forestillingen er det barna som har regien og de voksne som skal være statister.

Med disse ord går vi fornøyde hjem fra Rådhuset med mange gode minner. Ungdomsavisa vil være på plass igjen til neste år, det samme vil nok trolig Stian Barsnes Simonsen…

Aktuelle lenker
http://www.nobel.no/


‹‹ tilbake Til toppen

Ansvarlig redaktør:
Jan Vincens Steen, Avis i skolen

Atle Wandsvik, Skolenettet
Skoleavis på nett er en tjeneste fra Utdanningsdirektoratet
Utdanningsdirektoratet og Avis i Skolen er ikke ansvarlig for innholdet i avisene.

Tips vennen din