Forsiden     Nyheter     Aktiviteter     Underholdning     Sport     Reise     Skole    

‹‹ tilbake Skrivervennlig
Gratulerer!!

Anne Marte Hellebostad, Gjertrud Sanderød og Edda Lund Nes, 10.12.05

Årets fredsprisvinnere
Foto:  

Siden 1999 har utdelingen den 10. desember av nobelprisen blitt delt ut i Oslos Rådhus. Kåringen ble gjort av den norske nobelkomiteen. Dette er den 28. gangen Nobels fredspris blir delt mellom to. I år var den store begivenheten til ære for det internasjonale Atomenergibyrået IAEI, og deres generaldirektør Mohamed ElBaradei.Mange kjente

Rådhuset var spekket av kjentfolk i finstas som var til stede for oppleve denne vakre seremonien. Blant annet var kongefamilien godt representert med Kong Harald, Dronning Sonja, og Kronprins Håkon Magnus.

Statsminister Stoltenberg med kone

I tillegg var mange kjente politikere på plass. Blant annet Bondevik, Hagen, Jagland, Jensen, Høybraten og nåværende statsminister Jens Stoltenberg.


En annen av de celebre gjestene var Bob Geldof, kjent som grunnleggeren av ”Live Aid” og ”Live 8”. Han var iført en svært stilig stripete dress. Også Salma Hayek og Julianne Moore som skal være konferansierer for Nobelkonserten, var blant gjestene i Oslo Rådhus.
Dette året ble prisen delt ut til det internasjonale Atomenergibyrået IAEI, og deres generaldirektør Mohamed ElBaradei, som fikk prisen for sitt arbeid for at sivil bruk av kjernekraft blir brukt tryggest mulig, og for å hindre at atomenergi blir brukt i militære forhold.

Seremonien startet med den høytidelige strykekvartetten ”Romanze” av Edvard Grieg. Samtidlig som ElBaradei, og hans følge ankom rådhushallen, og deretter kongefamilien.

Ole D. Mjøs, nobelkomiteens leder, holdt en informasjonsrik, og interessant tale til ære for IAEI og Mohamed ElBaradei.


Verdig tale

Overrekkelsen av diplomene og medaljene til nobelprisvinnerne ble utdelt av Mjøs selv. To stolte nobelprisvinnere mottok overrekkelsen med stående applaus. Med sin gode engelskuttale holdt den Egyptiske generaldirektøren en overdådig takketale og foredrag til takke for prisen om hvordan han og byrået hadde arbeidet for at atomvåpnene blir brukt mer fornuftig.

Avslutningen
Den flotte seremonien ble avsluttet med en strykekvartett av Antonin Dvorak.

Snart kunne kongefamilien gratulere prisvinnerne og forlate hallen på den røde løperen..sammen med en stor forsamling av store personligheter.

Bildegalleri fra seremonien!

Aktuelle lenker
http://www.nobel.no/


‹‹ tilbake Til toppen

Ansvarlig redaktør:
Jan Vincens Steen, Avis i skolen

Atle Wandsvik, Skolenettet
Skoleavis på nett er en tjeneste fra Utdanningsdirektoratet
Utdanningsdirektoratet og Avis i Skolen er ikke ansvarlig for innholdet i avisene.

Tips vennen din