Forsiden     Nyheter     Aktiviteter     Underholdning     Sport     Reise     Skole    

‹‹ tilbake Skrivervennlig
Minister på farten

Sina Rusten og Gjertrud Sanderød, 11.12.05

Jonas Gahr Støre
Foto:  

Ungdomsavisa fikk nyss i at det skulle være en samtale mellom Utenriksminister Jonas Gahr Støre og fredsprisvinner Mohammed ElBaradei. Håpefulle troppet våre to team opp utenfor UD med følgende arbeidsforedeling, ett team konsentrert om fredsprisvinneren, og ett team om Utenriksministeren.
Ville vi lykkes?Streaming video

For å se streaming videoopptak må du ha Windows Media Player, som kan lastes ned her!

Se intervjuet med Jonas Gahr Støre:

Velg kvalitet - 109 kbps
Velg kvalitet - 109 kbps

Vi var de første journalistene som kom til stedet, og egentlig virket UD litt overrasket over at vi troppet opp, for det skulle det være en samtale uten noe særlig presseblest. Men flere journalister møtte, og da ble vi litt bedre tatt imot. Samtidig fikk vi beskjed om at Utenriksministeren sto på reisefot til Hong Kong slik at sjansen for en prat var minimal.

Vi ventet tålmodig, litt før kl 11 nærmet en bilkortesje seg. Det var Lundestad og ElBaradei som ankom, de gikk raskt fra bilen og inn til møtet. Vi fikk knipset noen bilder av ryggen til ElBaradei, det var det nærmeste vi kom. En representant for UD inviterte pressen vente innendørs mens møtet fant sted. Som garvede journalister vet vi at jobben består mye av å vente, i dag gav all ventingen gevinst.

Møtet tok litt kortere tid en antatt, pulsen var høy når vi så at ElBaradei nærmet seg utgangen. Han ble raskt omringet av pressen, og vi midt blant dem. Uten å nå helt frem til ElBaradei, fikk vår redaksjon øye på selveste Utenriksministeren som nøt sitt røde eple i trappen. Han virket litt forundret og utbrøt spørrende ”hva er dette”? Vi så vårt snitt til å stille han noen spørsmål, og han stilte villig opp.

Jonas Gahr Støre

Ungdommen er viktig

På Ungdomsavisas spørsmål om hva verdens ungdom kan gjøre for å påvirke de utfordringene verden står ovenfor understreket Gahr Støre oss om at ungdom er veldig viktige. Det er tross alt ungdommen som skal leve lengst og det er ungdommenes framtid det handler om. Gahr Støre sier at ungdommen ikke bare skal påvirkes, men ungdom må selv fremme sine syn og meninger til politikere og ledere. Ungdom må selv engasjere seg og ta ansvar, samtidig som ungdom må la de ansvarlige få vite hva ungdommens meninger er. Utenriksministeren understreker at døren står åpen og at han er villig til å lytte. Dette understrekes ved at han for et par dager siden møtte ungdomsorganisasjonene til Redd Barna og Kirkens Nødhjelp (Press, og Changemaker) og han har fått gode innspill fra dem til de nært forestående WTO-forhandlingene han var på farten til.


Engasjert som yngre

Utenriksministeren forteller at hans engasjement startet i ung alder, men at han ikke var medlem av noe parti på den tiden. Som med mange andre startet han med å engasjere seg skolepolitisk. Engasjement er viktig, og mange av de sakene han var engasjert tidligere ligger også hans hjerte nært nå når han er blitt Utenriksminister.

Veldig viktig pris
Det at IAEA ble tildelt Nobels fredsfris mener Gahr Støre er en viktig understrekning av at organisasjoner som FN og IAEA hvor mennesker er medlemmer virkelig spiller en rolle. Det er også viktig at man setter kjernekraft og våpen på dagsorden slik at man får et ordentlig fokus på det, slik som man fikk når FN fikk fredsprisen i 2001.

Med disse ord forlot vår sympatiske Utenriksminister oss og satte seg inn i en ventende bil med kurs for Hong Kong. Mens team 2 fikk gjennomført oppdraget var team 1 allerede på vei til Stortinget i håp om å kunne få noen ord med ElBaradei. Om de lykkes? Følg med i Ungdomsavisa……


Aktuelle lenker
http://www.nobel.no/


‹‹ tilbake Til toppen

Ansvarlig redaktør:
Jan Vincens Steen, Avis i skolen

Atle Wandsvik, Skolenettet
Skoleavis på nett er en tjeneste fra Utdanningsdirektoratet
Utdanningsdirektoratet og Avis i Skolen er ikke ansvarlig for innholdet i avisene.

Tips vennen din