Forsiden     Nyheter     Aktiviteter     Underholdning     Sport     Reise     Skole    

‹‹ tilbake Skrivervennlig
Snakket med den travle fredsprisvinneren!

Kristine Berg Tollefsen og Sina Rusten (film), 13.12.05

Mohamed ElBaranei
Foto:  

Ungdomsavisa har vært på jakt etter fredsprisvinneren Mohamad ElBaradei, og søndag 11. desember lyktes vi endelig i å få kontakt i han. Han virket veldig hyggelig og tok seg i hvert fall litt tid til et par spørsmål mellom de viktige arrangementene og møtene som ventet han.


Streaming video

For å se streaming videoopptak må du ha Windows Media Player, som kan lastes ned her!

Se intervjuet med fredsprisvinneren:

Velg kvalitet - 109 kbps
Velg kvalitet - 548 kbps

Det hele startet med at vi møtte opp utenfor UD der fredsprisvinneren Mohamad ElBaradei skulle møte utenriksministeren Jonas Gahr Støre. Alle var klare med kamera og spørsmål da han kom, men vi fikk ikke kontakt med han da han var på vei inn. Men så var vi så heldige at vi fikk komme opp i lokalene der hvor han kom etter at møtet ble ferdig.

Da han endelig kom fra møtet tok vi sjansen på å få stilt han noen spørsmål. Men da NRK hadde stilt sine spørsmål, hadde han ikke tid til flere spørsmål og han måtte forlate UD.
Vi var litt skuffet over at vi ikke fikk spurt han et spørsmål en gang mens han sto der – bare 10 centimeter unna...

Mohamed ElBaranei

Stortinget

Da ElBaradei hadde dratt fra UD fikk vi et tips om at han skulle på Stortinget i et møte. Dette ga oss en sjanse til å endelig få et lite intervju med vinneren.

På Stortinget sto det en del politifolk utenfor, og journalister fra tv2. Dette gjorde oss oppmerksom på at det skjedde noe her veldig snart. Så fikk vi se limosinen til ElBaradei kjøre opp foran Stortinget, og ut av bilen steg vinneren. Vi i Ungdomsavisa prøvde å få han bort til oss, men da sa han at han kom tilbake til oss. Da hadde vi i hvert fall fått en slags avtale med han.

Intervjuet som vi endelig fikk
Etter ca.45 min kom han nedover trappen der vi i Ungdomsavisa, NRK og TV2 satt.
Journalisten fra Ungdomsavisa fyrte løs spørsmålene vi hadde blitt enige om, og det gjorde at vi var de eneste som fikk spurt ElBaradei spørsmål siden han hadde det litt travelt.
ElBaradei mener at det å få Nobels fredspris er viktig for det de gjør er et viktig arbeid, de møter på mange farer som kan utslette mange menneskeliv, som terrorisme og all spredningen av atom våpen rundt omkring i verden.

- Prisen gir oss synlighet, troverdighet og moralsk autoritet, og den gjør verden mer oppmerksom på det farlige som vi støter på, og vi trenger dette for å jobbe sammen. Både i stater og internasjonalt, for å bygge en verden som er tryggere og mer menneskelig.

Da vi spurte om hvordan han engasjerte seg i dette arbeidet da han var ung, ble han litt skøyeraktig. Han har alltid vært opptatt av politikk, fordi han mente at man kan ikke alltid kan leve livet og være opptatt av personlige interesser, men at man også må gjøre noe godt for menneskene.

- Jeg studerte loven for å forstå samfunnet og være engasjert. Jeg har alltid vært opptatt av politikk, men jeg liker også mitt private liv. Svarte ElBaradei til slutt.

Aktuelle lenker
http://www.nobel.no/


‹‹ tilbake Til toppen

Ansvarlig redaktør:
Jan Vincens Steen, Avis i skolen

Atle Wandsvik, Skolenettet
Skoleavis på nett er en tjeneste fra Utdanningsdirektoratet
Utdanningsdirektoratet og Avis i Skolen er ikke ansvarlig for innholdet i avisene.

Tips vennen din