Forsiden     Nyheter     Aktiviteter     Underholdning     Sport     Reise     Skole    

‹‹ tilbake Skrivervennlig
Unge må engasjere seg!

Robert Wood, Julie Bø Sveen og Tina Nilsgård, 09.12.05

Mohamed ElBaradei
Foto:  

Unge må engasjere seg, for å forbedre verden og avskaffe atomvåpen, forteller fredsprisvinner Mohamad ElBaradei(63). Ungdom må si ifra til myndighetene om at de må gjøre noe. Det var på spørsmål fra Ungdomsavisa at ElBaradei kom inn på ungdommens muligheter for å påvirke samfunnet i riktig retning.


Klokken 13.00 var det pressekonferanse i Nobel Instituttet med fredsprisvinneren dr. Mohamad ElBaradei sammen med ambassadøren i IAEA Yukia Amano. På pressekonferansen var også leder for Nobelkomiteen; Ole D. Mjøs og Geir Lundestad. Både ElBaradei og Amano snakket kort om IAEAs mål og hva de jobber for, før de ivrige journalistene fikk slippe til. Amano fortalte at han syns det er trist at vi enda ikke har avskaffet atomvåpen, på tross av at det er hele 60 år siden bombingen av Hiroshima og Nagasaki.


Fikk kritikk

Under pressekonferansen ble journalistene oppmerksomme på at Mohamed ikke hadde gjort noen spesifikke forsøk på å fjerne atomvåpen i Iran. Han sa dessuten at hvis det ikke ble vist noen tegn på terrorist aksjoner fra Iran ville de la dem være, noe som visse tok seg veldig nær av. Da en journalist spurte om ikke Mohamad kunne få hjelp fra myndighetene med å overvåke dem sa han at IAEA ikke ville gjøre noe før det blir vist tegn på terrorvirksomhet i Iran. Som en avslutning på spørsmålet sa han at hvis Iran ikke ville samarbeide, ville det selvfølgelig bli forandringer.

Bruker pengene på hjelpeaksjoner
Litt senere i pressekonferansen fikk han spørsmål på hva premien, altså de godt over 10 mil. kronene, ville bli brukt til. Pengene ville bli brukt på kreft forskning og hjelp til hungersnød. ElBaradei virket som han var veldig opptatt av menneskene i verden og understrekte gjentatte ganger at han skulle ønsket at atom ikke ble brukt på våpen. IAEA skal dessuten fortsette sitt arbeid mot atomvåpen.

Ungdomsavisa stiller spørsmål

Ungdomsavisas journalist fikk hjelp av NRK reporter

NRKs Ole Torp var hjelpsom med reporterne som var ganske ferske i gamet, og gav dem mange tips om hvordan de skulle få ordet. Han støttet dem gjennom hele sesjonen, og de er meget takknemmelige for dette. Det hele endte med at Ungdomsavisa fikk stilt et meget vellykket spørsmål til dr. Mohamed ElBaradei, det var om hva unge kan gjøre for å forbedre verden og avskaffe atomvåpen. ElBaradei mener at ungdom må engasjere seg og vite mye om atomkraft. Ungdom og unge må påvirke myndighetene, slik at de kan legge grunnlag for en bedre og sikrere fremtid. Det må nevnes at Svensk Televisjon ikke fikk stilt et eneste spørsmål.

Streaming video

For å se streaming videoopptak må du ha Windows Media Player, som kan lastes ned her!


Se Ungdomsavisas spørsmål på pressekonferansen:

- Julie stiller spørsmål til ElBaradei - 109 kbps
- Julie stiller spørsmål til ElBaradei - 548 kbps

Greenpeace protesterte
Over Gaten fra Nobel instituttet var det en protest som foregikk. Protesterende mennesker fra Greenpeace kledd i gule atombombe kostymer. De delte også ut brosjyrer og holdt oppe plakater som det sto ”Nuclear power = Nuclear bombs. No prize for IAEA”.

Martin Norman(37), pressetalsmann i Greenpeace, Norge, var til stede - og han fortalte at Greenpeace er imot IAEAs mottagelse av nobels fredspris. Han begrunnet dette med at IAEA spiller en dobbeltrolle. De vil spre atomkraft samtidig som de vil stoppe atom våpen. Norman mener at for å stoppe atomvåpen, må også atomkraft stoppes. De viste helt fra det var klart at Mohamad ElBaradei og IAEA fikk prisen at de måtte gjøre noe. Det ble en protest. Norman fortalte dessuten at det første IAEA sa de skulle bruke pengene på, var Atomkraftverk i Afrika. De har selvfølgelig forandret uttalelsene sine nå, sier han til slutt.

Aktuelle lenker
http://www.nobel.no/


‹‹ tilbake Til toppen

Ansvarlig redaktør:
Jan Vincens Steen, Avis i skolen

Atle Wandsvik, Skolenettet
Skoleavis på nett er en tjeneste fra Utdanningsdirektoratet
Utdanningsdirektoratet og Avis i Skolen er ikke ansvarlig for innholdet i avisene.

Tips vennen din