Logobilde modul
 Om ENIS  Kontaktinformasjon
Profilbilde modul
Hopp til hovedinnholdet på siden

Østlandskonferanse i Birmingham

10.04.2007    
ENIS skolene på Østlandet la sin konferanse for 2007 til Birmingham. Samtidig fikk deltakerne anledning til å delta på utdanningsmessa The Education Show.

The Education Show

Denne messen tiltrekker seg over 16000 deltakere hvert år og finner sted på det store messeområdet NEC i nærheten av Birmingham. Hvis man bor inne i Birmingham er det likevel forholdsvis tungvint å komme dit.

 

BETT har hovedfokus på IKT og skole. The Education Show dekker et mye bredere spektrum. Messeområdet er delt inn i ulike områder som dekker følgende temaer:

 

  • Tidlige skoleår
  • IKT og programvare
  • Utdanningspolitikk i praksis
  • Læremidler
  • Spesialundervisning
  • Og nytt av året – sone for ulike former for helsetiltak

 

Delegasjonen fra Norge så nok fram til å besøke IKT og programvaresonen. For de som har vært på BETT, ble nok dette en liten nedtur da det var få utstillere som fanget vår interesse. Smartboard-løsninger kunne man se, men ingen av de store aktørene som f. eks. Apple, Adobe og Microsoft var tilstede.

 

Britiske utdanningsmyndigheter sterkt tilstede

For de som er interessert i policy/utdanningspolitikk er The Education Show et viktig møtested. Akkurat som på BETT satser tydelig britiske skolemyndigheter sterkt og mannskapsrikt på ”Showet” i Birmingham. Nesten alle viktige aktører innenfor britisk utdanningspolitikk var der.

 

·        The Department for Education and Skills – utdanningsdepartementet

·        Becta – Institusjon under regjeringen som jobber for å forbedre læring gjennom bruk av teknologi

·        QCA – jobber med læreplaner, vurdering og kvalifikasjonskrav

·        Ofsted – omdiskutert institusjon som ”overvåker” og inspiserer skolene i Storbritannia

 

Som på BETT var Departementet for kultur, media og sport også der med en spennende stand. De står bak en rekke prisverdige tiltak.

 

Culture online
Culture online

 

BBC Jam blir innstilt

De som har vært på BETT har sikkert fått med seg BBC sin satsning på å utvikle digitale læremidler som skal dekker store deler av den engelske læreplanen. Satsningen har hatt et budsjett opp mot 2 milliarder norsk kroner.

 

Gjennom utdanningstillegget til den engelske avisa The Guardian, som ble delt ut på The Education Show, fikk vi innsyn i og kunnskap om at prosjektet er lagt død av britiske softwareprodusenter som har klaget til EU. De hevder at hele prosjektet er konkurransevridende, men støtten til BBC har vært heftig og sterk fra kjente engelske politikere og forskere som også er kjent i norske miljøer.

                                                                                                                                           

Professor David Heppel sier blant annet at programvaren som er utviklet er helt fantastisk. Og han understreker også at programvaren har vært en livbøye for elever som lærer utenfor skolen. - Avgjørelsen er et angrep på våre mest sårbare barn, hevder Heppel.

 

Initiativtaker bak Jam, Lord Puttnam, sier at klagene britiske softwareprodusenter har framsatt til Europa kommisjonen er et bedrag mot en hel generasjon av skolebarn.

 

Undervisningsopplegg i tråd med nye læreplaner
Samarbeid i The Irish House
Skolene lager undervisningsopplegg

 

Hotellet vi bodde på skulle ha en skyhøy pris for leie av konferanserom som vi måtte ha da vi skulle kurses internt og lage undervisningsopplegg. Vår reiseleder Teddy fra Holmlia skole fant en utmerket løsning. Etter rekognosering i nabolaget til hotellet ble han obs på The Irish House. Her kunne vi få rom til kvart pris og i tillegg inkludert lunch. Det er for øvrig et stort irsk miljø i Birmingham som holder sterkt på sine irske tradisjoner.

 

Mens det i naborommet ble gitt opplæring i irsk folkedans til barn og ungdom og det virkelig dundret i gulvet, brukte vi lørdagen i Birmingham til kurs/opplæring og utarbeiding av undervisningsopplegg.

 

Teddy ga oss et kort kurs i bruk av video og Podcasting. Deltakerskolene jobbet videre utover dagen med å utvikle et undervisningsopplegg beregnet på begynneropplæring i språk der det legges vekt på vokabular, uttale og bruk av teknologi. Bilder som på forhånd ble tatt i Birmingham dagen før, skulle brukes i undervisningsopplegget, men noen av oss måtte også ut på gata for å supplere.

 

Når man i realiteten samtidig skal lære nye verktøy og utvikle et undervisningsopplegg, ble tida noe knapp for deltakerne. Undervisningsopplegget blir ferdigstilt i Norge. En liten gruppe rakk også å skrive hvordan undervisningsopplegget oppfyller læreplanmål i Kunnskapsløftet.

 

Del viktigste erfaringen blir nok likevel lærdommer fra prosessen og mulighetene deltakerne ser til å bruke lignende verktøy i sin egen skolehverdag.

 

Gode erfaringer

I løpet av dagene vi var i utlandet jobbet deltakerne fra skolene Holmlia ungdomsskole, Åretta ungdomsskole, Ringstabekk skole, Åmot ungdomsskole, Nesodden videregående skole og Vestby videregående skole tett sammen. De ble godt kjente med hverandre og har skapt grobunn for framtidig samarbeid.

 

Og – det er et faktum at det er første gang Østlandsgruppa har fungert. Andre landsdeler har vært mye flinkere til å utvikle samarbeid enn ENIS skolene på Østlandet.

 

Oppholdet i Birmingham gir ganske sikkert ENIS skolene på Østlandet en ny giv.

 

Fleksible deltakere

Til slutt – all ros til utrolig fleksible deltakere. Vi har kjørt leiebil gjennom England halve natta for å komme fram til hotellet. Noen av oss bodde på hotellrom der det knapt var plass til ei seng, men greie nok for det. Improvisasjon var viktig fordi turen ble planlagt med svært korte tidsfrister.

 

Turen har til og med bidratt til å helbrede flyskrekk. En av deltakerne hadde ikke vært på flytur siden 1998. Det er utrolig! hva ENIS nettverket får til.

 

All takk til reiseleder Teddy som har lagt ned massevis med tid og krefter for å få dette til. Av og til lurte vi nok på om han hadde helt kontroll, men uansett – han fant løsninger og vi landet alltid trygt.

 

Lenker

The Education Show

Department for Culture, Media and Sport

BBC og Jam – stoda nå

Bildegalleri 1 – privat Picasa web album

Bildegaller 2 – privat Picasa web album

TIPS EN VENN
Sende til flere mottakere? Bruk komma mellom adressene.

ENIS er et europeisk nettverk av skoler under Det europeiske skolenettets paraply. ENIS Norge koordineres av Utdanningsdirektoratet.