Hopp til hovedinnholdet på siden
Skolenettets logo
Elever 1.–7. trinn Elever 8.–10. trinn Elever VGO Lærere/ ledere Til foreldrenettet - åpnes i nytt vindu
Profilbilde forside
Tips om søkSøketips
Elever 8.–10. trinn
ReadSpeaker Lytt til teksten
Forsiden
Nobelmagasin i Ungdomsavisa - stjernereportere blant kjendiser og stjerner
12.12.2006 
mohammad yunus
For femte år på rad har elever fra Åmot ungdomsskole vært stjernereportere rundt utdelingen av Nobels fredspris. Sammen med to lærere har de 20 elevene vært akkreditert til alle de store Nobelarrangementene.

Bildet:
Mohammad Yunus, Nobelprisvinner 2006

(Fotografiene er tatt av reporterne fra Åmot ungdomsskole)
 
 
I dagene 8.-12. desember 2006 sto utdelingen av Nobels fredspris til Muhammad Yunus og Grameen Bank i fokus.
 
I alt 20 elever og 2 lærere fra Åmot ungdomsskole oppholdt seg i Oslo hvor de formidlet alt som skjedde rundt den dyktige fredsprisvinneren. Som tidligere år var elevene akkrediterte til alle de store Nobelarrangementene som pressekonferanser, Nobelkonserten, CNN-intervju med fredsprisvinneren i Oslo rådhus, med mer. Reporterne kom tett inn på mange ”store navn”. 
 


Prisvinnerne:
Representant fra Grameen Bank sammen med Mohammad Yunus
.


Prisvinneren intervjues.

 

Stjernereprterne på trappen til Oslo Rådhus.


Sharon Stone omkranset av reporterne fra Åmot ungdomsskole.

 
Ser på det tradisjonelle som arrangeres for prisvinnerne hvert år.

I tillegg til Nobel-reportasjene har det vært mulig å følge elevenes og de to lærernes, Arne Vegard Sveen og Geir Hjermstad, opplevelser på det mer personlige plan. Gjennom blogger, på Ungdomsavisa, kan man komme nærmere inn på hver enkelt av de som deltok i Nobel-redaksjonen 2006.
 
Elevene fikk ros av Sharon Stone
På nyhetene på TV fikk hele Norge se da noen av elevene ble rost for den jobben de gjorde, av den verdenskjente skuespilleren Sharon Stone. Sammen med en annen berømt skuespiller, Angelica Houston, var Stone vertinne ved årets Nobelkonsert. Stone stilte uventet opp da elevene stakk frem mikrofonen på rådhustrappa før fredsprisoverrekkelsen. I tillegg til å besvare spørsmål, berømmet hun elevene for deres innsats.

Størst av alt
Elevene forteller at størst av alt var møtene med fredsprisvinneren Mohammad Yunus, og med Sharon Stone, som begge var i eksklusive intervjuver med elevene fra Åmot.
 
Elevenes enorme innsats ble også belønnet med intervjuer med både Liv Ullmann, Gro Harlem Brundtland, Jens Stoltenberg, Trond Giske, Thorbjørn Jagland, Siv Jensen og alle du ellers kjenner fra politikken, og som stilte opp for oss i Ungdomsavisa. Dette gikk ikke upåaktet hen, og resultatet så du i form av TVs innslag på 1830-nyhetene, og Dagbladet på nett, samme kveld. Dagbladet som stod på ”feil” side av trappa da kjendisene kom, gikk glipp av det hele og ble svært interessert i elevenes videoopptak. Disse fikk de kjøpt av elevene.
 
I etterkant har både Lokal-avisa og Østlendingen henvendt seg for å skrive reportasjer. Innsatsen til elevene fra Åmot ungdomsskole blir lagt merke til.
 
Nobels fredsprisvinner Muhammad Yunus, og Grameen Bank
Muhammad Yunus ble tildelt Nobels fredspris for sitt arbeid med Grameen Bank. De har gitt mikrokreditt til fattige land, for å bygge fred ved å forebygge fattigdom. Pengene de vinner vil bli brukt til å investere i sosial arbeid for å hjelpe mennesker, og ikke tjene penger på det. Ungdom bør ikke bare tenke på å tjene penger til seg selv, sa prisvinner Mohammad Yunus til Ungdomsavisa.
 
  
 
Kilder:
Stjernereporterne fra Åmot ungdomsskole
TIPS EN VENN
Sende til flere mottakere? Bruk komma mellom adressene.
Nyhetene
Nobels fredspris 2006 til fattig-bank
Nobel medalje
Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2006 skal deles, i to like store deler, mellom Muhammad Yunus og Grameen Bank for arbeidet deres for å skape økonomisk og sosial utvikling nedenfra.
Tett på fredsprisvinner, politikere og internasjonale artister
arne vegard sveen
Arne Vegard Sveen er lærer ved Åmot ungdomsskole. Mange av oss har hatt gleden av å møte Arne Vegard og elevenes hans på konferanser der elevene har hatt ansvaret for å publisere stoff fra konferansene, under kyndig veiledning fra lærerne.
Nobelkonserten, et realt show!
mohamad erlbaradie nobeøprisen
Elever fra Åmot Ungdomsskole dekket arrangementene i forbindelse med Nobels fredspris for Ungdomsavisa. De skrev om Nobelkonserten, de intervjuet fredsprisvinner Mohamad Elbaradei, og de intervjuet utenriksministeren og verdensberømte artister.
Nobels Fredssenter
nobel 65
I juni 2005 åpnet Nobels Fredssenter. Nobels Fredssenter skal bidra til fred - gjennom refleksjon, debatt og engasjement.
Ungdomsavisa dekket utdelingen av Nobels fredspris
nobel medalje2 listevisning
Åmot ungdomsskole på Rena har redaksjonsansvaret for Ungdomsavisa i desember. Fra 8.-12.desember var fokus på begivenhetene rundt utdelingen av Nobels fredspris til kenyanske Wangari Maathai.
Wangari Maathai får Nobels fredspris 2004
maathai 65
Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2004 skal tildelast Wangari Maathai for hennar innsats for ei berekraftig utvikling, demokrati og fred.
Skolenettet.no er en tjeneste fra Utdanningsdirektoratet

 
 
 
Skolenettet er en tjeneste fra Utdanningsdirektoratet
Har du tips til innhold på Skolenettet? Kontakt oss!