09.12.2008   Samarbeid mellom skoler, Skolenettet og Avis i Skolen

- En pryd for skoler i Norge

- Dere er en pryd for skoler i Norge. Leder av Nobelkomiteen Ole Danbolt Mjøs var tydelig imponert over arbeidet elevene fra Åmot ungdomsskole gjør for Ungdomsavisa gjør i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris.

08.12.2008

Tekst: Susanne og Maren Foto: Morten, Gaute, Geir og Arne Vegard

Vi har intervjuavtale med Mjøs på Grand Hotell, som vanlig er han svært imøtekommende og husker flere ansikter fra i fjor.

Se intervjuet med Ole Danbolt Mjøs:

 

Kvinnelige fredsprisvinnere har satt spesielle spor

Vi spør hvordan det er å dele ut prisen for siste gang, og med et smil om munnen sier han at det er like spennende som tidligere. Han syns også det er litt vemodig siden dette blir den siste prisen han deler ut.

Mjøs synes det er vanskelig å trekke frem noen spesielle høydepunkter, da alt er like spennende..allikevel:

- Gjennom de seks årene jeg har vært leder har det vært mange høydepunkter, men to av prisutdelingene har satt spesielle spor. Det ene var da prisen gikk til Shirin Ebadi fra Iran som fikk prisen for arbeidet med kvinner og barns rettigheter, mens det andre var prisen til Wangari Maathai fra Kenya som fikk prisen for sitt arbeid som miljøvernforkjemper, forteller Ole Danbolt Mjøs.

Tror på Jagland

Det er forståelig at han vil savne jobben som leder for Nobelkomiteen. - Det å være i fokus og hele tiden være der det skjer ting som hele verden følger med på, er det jeg kommer til å savne mest med jobben, sier Mjøs.

Men selv om han nå går av vil han fortsatt følge med på det som skjer rundt fredsprisutdelingen i fremtiden. Han mener det er mange gode etterfølgere, og er sikker på at Torbjørn Jagland vil fortsette det gode arbeidet som leder av Nobelkomiteen, hvis han blir valgt.

Berømmer Martti Ahtisaari

Når det gjelder valg av årets fredsprisvinner, Martti Ahtisaari, er han veldig fornøyd. Han syntes Ahtisaari fortjener prisen.

-Dere har jo selv fulgt med på nyhetene og sett krigen i Irak, krigen i Afghanistan, problemene på Sri Lanka, hele Midtøsten er jo en udetonert bombe. Og alt dette her er det fryktelig viktig å få en slutt på, og få meklinga i gang. Og nettopp der har Ahtisaari vært fantastisk! Han har jobbet på flere kontinent for å få fredsmekling i gang. For han er det ikke bare det som skjedde i fjor og i forfjord som gjelder, men det som har skjedd gjennom og for mange år siden, uttaler Mjøs om fredsprisvinneren og hans arbeid.

De seks årene Ole Dambolt Mjøs har jobbet som leder for Nobelkomiteen har gått over all forventning. Han sier man må oppleve det, og ikke bare tenke seg inn i en situasjon. Det å være med å utdele en pris som hele verden følger med på, syntes han har vært helt fantastisk.

Forsetter med fredsarbeid

Når Ole Danbolt Mjøs nå forlater posten som leder av Nobelkomitèen, gir han ikke helt slipp på arbeidet med fred. – Jeg skal fortsette som styreleder på Fredssenteret i Tromsø. Der utdanner de folk som senere kan bli meklere, fredsarbeidere, og arbeide i organisasjoner for fred og hjelp til folk. Det er studenter fra alle land på dette Fredssenteret, og han anbefaler oss å studere der.

Han vil også være engasjert i utdelingen av studentenes fredspris som er et initiativ tatt av studenter i Trondheim. Der vil han være med å velge ut kandidater for den prisen.

Dere er en pryd for norske skoler

Til slutt gir vi han en liten overraskelse med gave som takk for all den hjelpen han har gitt oss i løpet av sine seks år som leder av den norske nobelkomitèen. Han får en blomst med hjemmelagd kort og en eske konfekt. -Dere er en fryd for norske skoler, sier han til oss med et stort smil, og takker for gaven. Vi takker for oss, og gir han en siste takk for all hjelp og støtte.

Ungdomsavisa takker Ole Danbolt Mjøs for hans store velvilje gjennomseks år: