02.10.2010   Samarbeid mellom skoler, Skolenettet og Avis i Skolen

Kaci Kullmann Five og Ågot Valle

Glad for hjelp fra Ungdomsavisa

Ågot Valle og Kaci Kullmann Five står på hver sin side i det norske politiske landskapet. Valle til venstre og Five til høyre, men likevel er det mye de kan enes om som medlemmer i Nobelkomiteen.

11.12.2009

Tekst: Nobelredaksjonen

I noble omgivelser Grand hotell møtte vi disse to framtredende norske kvinnene. De var begge to opptatt av fred og rettferdighet da de var ungdommer, forteller de oss. De virket også virkelig intresserte i å prate med oss, og spørsmålene ble godt besvart.

 

Ågot Valle prioriterte oss fremfor såkalt de ''store'' som TV 2, og NRK. Det setter vi stor pris på. Hun tok seg også tid til en mer uformell samtale etter intervjuet.

 

Valle syntes døgnet med Obama var fullt av opplevelser og fikk et sterkt inntrykk av at Barack og Michelle var varme personer og lette å snakke med. De gjorde virkelig inntrykk på henne.

 

Mange sier at Obama egentlig ikke ville ha Nobels fredspris, men prisen var en oppmuntring for han og et krav om handling.

 

Ågot tror ikke Nobelkomitéen har vært flinke nok til å nå ut til ungdommen, og det vil hun gjerne gjøre noe med. Hun ble ikke helt oppmerksom på fred før hun ble voksen, men har gjort mye nyttig fredsarbeid som voksen. Hun sier også at Obama har gjort mye for å snu verden med tanke på atomvåpen.

 

Kaci syntes døgnet med Obama var en ut av kroppen opplevelse. Kaci mener at vi i Ungdomsavisen hjelper Nobelkomitèen med å nå ut til ungdommen. - Ja, vi får god hjelp av dere da. Og det er vi glad for, sier Kaci. Og fredsprisen er et tema som diskuteres mye på skolene. Unge mennesker kan gjøre mye sier hun.

 

Hun sier at det mest spennende med å være medlem i komitèen er de siste møtene før fredprisvinneren endelig blir bestemt. Hun ville ikke valgt en annen fredsprisvinner.

 

Kaci har vært opptatt av internasjonal politikk, siden hun var 13-14 år gammel. Senere meldte hun seg inn i Unge Høyre. Hun håper at Obama bruker denne prisen for å gjøre store ting i fremtiden, slik som han selv kalte prisen «A call to action». 

 

Intervju med Ågot Valle:


 

 

 

Intervju med Kaci Kullmann Five: