Nobels fredspris på timeplanen

Nobeldager ved ÅUS

I perioden 9.-11.desember ble det for andre året på rad arrangert Nobeldager ved skolen vår. I løpet av disse tre dagene er aktivitetene mange. Alt knyttet opp mot årets fredsprisvinnere Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkol Karman. Noen av elevene tilhørte "journalistgruppa". Her er deres beskrivelse av aktivitetene.

 

| Se bilder fra Nobeldagene 2011 |

 

På Åmot Ungdomsskole har det foregått et prosjekt fra onsdag til fredag. Dette prosjektet handler om Nobels fredspris.

Alle elevene ved Åmot ungdomsskole jobber med Nobels fredspris. En gruppe på 22 elever drar inn til Oslo for å dekke Nobels fredspris under utdelingen og konserten etterpå. Resten av elevene er på skolen og jobber med oppgaver om Nobels fredspris, prisvinnerne og kulturen i Liberia og Jemen.
Vi som er med på journalistgruppa har gått rundt og intervjuet de andre gruppene. Blant annet så traff vi Niels og Casper som er på den gruppen som lager mat.

 

Caspe og Niels

Casper og Niels.

 

De var opptatt med å lage meny, men ville ikke fortelle oss hva de hadde planlagt. De går i 8. klasse så det er første gang de er med på dette opplegget. De syntes dette er veldig morsomt, men de syntes det var litt mye teori, de ville heller lage mer mat. De har også lært litt om prisvinnerne. Casper synes at vinnerne fortjentedet, mens Niels er litt usikker.

På dette prosjektet er det fire grupper som driver med forskjellige ting. Vi driver med kulturelle grupper, en administrasjonsgruppe, en musikkgruppe og en kunstgruppe. På onsdag og torsdag driver vi med planlegging og jobbing om Nobelprosjektet. På fredag er det avslutning, hvor vi ordner en festmiddag. Vi har også taler og underholdning. Underholdningen er det musikkgruppa som står for. Maten er det kulturelle gruppa som står for. De lager mat som er typisk for de landene som vinner Nobels fredspris.

Lærerne har også gjort en del. Blant dem Eva Stenbakken som er lærer for den ene kunstgruppa. De lager tre skulpturer; en symboliserer Libya, en annen symboliserer Jemen og den tredje symboliserer frihetsgudinnen. Eva er veldig imponert over entusiasmen til elevene. Hun har også lært hvordan ting må planlegges og tilrettelegges for å ordne alt til fristen går ut.

 

Eva

Eva.

 

Nobeldagene avsluttet med festmiddag

Da var Nobel over for oss som er igjen på Åmot ungdomsskole, mens eventyret for de som har dratt inn til Oslo, knapt har startet.

 

I dag arrangerte Åmot ungdomsskole festmiddag i forbindelse med Nobels fredspris i Oslo. I 3 dager har elevene som er igjen på skolen jobbet hardt for å få avslutningen på Nobel til å bli en fin dag.

 

Det har vært fire grupper som har hatt forskjellige oppgaver disse dagene. Administrasjon- og
journalistgruppe, som har jobbet med hele «showet», intervjuet og tatt bilder. Kulturgruppen har hatt ansvar for den gode maten, kunstgruppen har laget pynt som skulpturer og veggplakater og dekket bord o.l., og musikkgruppen sto for litt underholdning under middagen.

Festmiddagen startet med tale fra rektor, hvor han roste elevene opp i skyene. Han var meget imponert med hvordan elevene greide å få til det de ville og at vi var så engasjerte i det som skjedde. Talen inneholdt også en del informasjon om Nobel. Det er for 11. gang at elever fra Åmot ungdomsskole drar inn til Oslo for å dekke Nobels fredspris for www.ungdomsavisa.no og 2. gang vi på skolen arrangerer et slikt måltid med underholdning. Han understrekte at Alfred Nobel er grunnen til det hele.

Til slutt takket han alle elever og lærere som har vært med på å gjøre denne dagen så fin. «Jeg tror middagen vil bli god», avsluttet han.

Under middagen var det duket for litt intervjuer. Vi spurte Serine i 9B:
Hva syns du om at skolen arrangerer en slik middag i forbindelse
med Nobel?


Både morsomt og gøy! Dette fordi hun mener det er annerledes enn skole, og da får man gjort noe annet også.

Hva synes du er bra med Nobelprosjektet?

Tøft, svarer hun smilende. Det er både utrolig kult og rart at Åmot ungdomsskole er den eneste i skolen i Norge som faktisk er med på prosjektet.Tilslutt spurte vi hvordan maten smakte: Og det var ingen tvil om hva hun syntes.

- Den var kjempegod!

 

Serine.

Serine på festmiddag.

 

Etter maten var det duket for underholdning. Elever fra 8. 9 og 10. trinn hadde øvet inn sanger som Mamazenia og Waka Waka, dette fordi alle er inspirert fra Afrika. Waka Waka ble fremført med band, hvor Pål (9A), Ingrid Henriette (10B), Vetle (9A) og Jon Marius
(9B) spilte.

 

Afrika-inspirert sang:

 

 

 

Musikkgruppa sang.

Musikkgruppa sang under festmiddagen.

 

Helt på tampen av middagen, holdt Maria og Sandra fra 10. klasse en liten tale for å hedre Åmot ungdomsskole. Jentene mente de idag var stolte av å  være jenter, fordi jenter også faktisk kan kjempe for å få til noe de vil. Damene som vant fredsprisen kjempet jo tross alt for fred, sikkerhet og rettigheter for kvinner. De måtte også tilføye at guttene også skulle ha skryt
for hva de fikk til.

 

Sandra og Maria med kloke ord: