Åmot ungdomsskoles nettsider!

 

Etter flere ukers forberedelser var det endelig klart for premiere på barneoperaen Brundibar. Camilla og Pernille (bildet) var to av elevene fra ungdomsskolen som deltok. I løpet av årets Kulturdager ble forestillingen spilt tre ganger for et fullsatt Kulturhus – og det ble kjempesuksess!

Se videosammendrag av forestillingen: 
56Kb Modem | LAN100 Kbps | ADL 384Kbps


Camilla og Pernille som Pepicek og Aninka.

Årets kulturdager i Åmot kunne denne gang skilte med en helt spesiell oppsetning: Den tsjekkiske barneoperaen Brundibar, av den jødisk-tsjekkiske komponisten Hans Krasa.

Lokale krefter
Et 30-talls lokale barn i alderen 10 - 18 år deltok på den flotte oppsetningen. I tillegg medvirker krefter fra Kulturskolen, lokale musikere og to kor. Lokale lag og foreninger har hjulpet til med kostymene. Scenografien er det Åmot ungdomsskole som har stått for. I kunst- og håndverktimene har ideene blitt klekket ut og satt ut i livet. Det har med andre ord vært et tverrfaglig prosjekt med deltakelse fra hele bygda, der Åmot ungdomsskole har hatt en sentral rolle.

På jakt etter penger
To av hovedrollene i Brundibar er de to farløse søsknene, Aninka og Pepicek, spilt av Pernille Skaare Lier og Camilla Schjalm fra 8.klasse. De er på stadig jakt etter penger slik at de kan få kjøpt melk til moren, som ligger hjemme - alvorlig syk. Men det er vanskelig å få tak i noen slanter. På torget selger både bakeren og melkemannen på sine varer (Ingrid i 10.klasse og Thea i 8.klasse). En politimann forteller til barna at det bare er de som arbeider som får penger. Da ser Pepicek og Aninka gatemusikanten Brundibar (spilt av sokneprest i Åmot – Einar Vegge), som av de voksne får mye penger for sin sang og musikk. De forsøker derfor å tjene noen ekstra slanter ved å synge på gaten, men finner snart ut at stemmene deres er for svake. Det er ingen som hører! Men de har ikke bare sine egne svake stemmer å slite med. I nabolaget råder Brundibar. Han nøler ikke med å stjele det lille de klarer å tjene. Når de forsøker å forstyrre Brundibars spill, jager han de unna!


Det ender godt for barna i gata!

Men Aninka og Pepicek vet råd. De gir ikke opp og ved å slå seg sammen med andre barn finner de en løsning på problemet med Brundibar. Etter hvert får de mange barn med seg, og sammen blir de sterke. Endelig hører de voksne på barnas sang, og Brundibars forsøk på å jage de vekk mislykkes. Ved å synge og kjempe sammen klarer de til slutt å beseire den onde Brundibar.

Flott forestilling!
Sangen om seier blir deres triumfsang som avslutter den flotte barneoperaen, til stående ovasjoner fra den fullsatte kulturhussalen.

Brundibar har blitt en glimrende oppsetning, med flott sang og musikk, og imponerende gode skuespillerferdigheter fra ungdom i Åmot. Lisbeth Mageli, som til daglig arbeider ved Den Norske Opera, har det kunstneriske ansvaret for oppsetningen. De fortjener alle den rosen de kan få.

Hans Krasa
Barneoperaen Brundibar er komponert av den jødiske, tsjekkoslovakiske komponisten Hans Kràsa i forbindelse med en barneoperakonkurranse utlyst av det tsjekkoslovakiske kulturministeriet i 1938. Da hans Kràsa skrev Brundibar, kunne han umulig ha ant at barneoperaen skulle bli fremført under så tragiske omstendigheter noen få år senere.  

I april 1939 ble Tsjekkoslovakia hærtatt av Nazi-Tyskland, noe som medførte at barneoperakonkurransen aldri ble gjennomført. Det var ikke før høsten 1943 at de første komplette fremføringene fant sted, og da under skjebnesvangre omstendigheter i nazistenes jødiske konsentrasjonsleir Theresienstadt. Det nazistiske regimet utnyttet "kulturlivet" i leiren i sitt propagandaapparat til å gi et vrangbilde av de egentlige forholdene.

Barneoperaen Brundibar ble fremført 55 ganger i den tsjekkiske konsentrasjonsleiren. Forestillingen engasjerte flere hundre barn i leiren, som deltagere på scenen eller i orkesteret. Det var alltid flere barn på hver rolle; man visste aldri hvor lenge man fikk beholde dem….

Brundibar-komponisten Hans Kràsa endte sine dager i Auschwitz 18. oktober 1944.

Flere bilder fra forestillingen:
(Klikk på bildet for full størrelse!)

 

Last ned Microsoft Media Player 6.4

For å høre/se "streaming" filmopptak og se film fra Brundibar, må du ha Microsoft Media Player 6.4. eller 7.0 Last de ned.

NB! Windows Media Player 7.0, bør ikke bli installert på datamaskiner med Windows 95 eller NT4

 

 

Forside Skolen vår | Prosjekter | Elevsider | Ansatte
| Nettsteder | Arkiv | English

 Send gjerne kommentarer om skolens hjemmesider! 
post@amot.gs.hm.no