På sporet av hjortevilt

På spor av rein..??

Maren og Håkon kikker om det er noen villrein i nærheten av Horta.

 

8.trinn har nettopp satt i gang et stort undervisningsopplegg som skal strekke seg utover høsten neste skoleår. Temaet er hjortevilt, og i løpet av to dager ute i naturen har elevene blitt mer kjent med både rådyr, elg, hjort og villrein.

 

Første dag ble tilbrakt ute sammen med Trond Øfstaas som er utdannet fra Evenstad, og som blant annet har vært jaktguide i en rekke land. Med sin erfaring og kjennskap til våre hjortedyr, tok han oss med på en interessant reise i elgens og rådyrenes hjemmeområder.

 

Med buss gikk turen til Julussdalen, hvor vi fikk et nærmere innblikk i leveområdene til elgen. Her hadde herr Elg satt sine tydelige spor, siden småfuruen var fullstendig ødelagt etter gode måltider for elgen. Her hadde vi også en morsom gjettekonkurranse på ulike hodeskaller.

 

Trond spør hva slags hodeskalle dette er..

Hva slags hodeskalle er dette, spør Trond.. PS! Svar nederst på siden..

 

Senere samme dag var Åsta et godt eksempel for å vise rådyrenes leveområder.

 

Om været var godt da vi var ute sammen med Trond, kan vi kanskje ikke si helt det samme om dagen sammen med Heidi og Espen fra villreinsenteret på Hjerkinn. Da vi ankom Strandsetra på morgenkvisten dalte en lett blanding av regn og snø ned over hodene våre. Likevel var ikke været en hindring for opplegget. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær, er det noe som heter..

 

Sammen med Heidi og Espen lærte elevene mye om villreinen og dens leveområder. Vi så nærmere på horn, gevir, hvordan reinen holder varmen, hva den spiser, hvor mye den spiser, osv..

 

Tom Kristian med et svært reinsdyrhorn på 5-6 kilo.

 

Vi hadde nok også et lite håp om å få nærkontakt med reinsdyrene, men til tross for iherdige forsøk med kikkert i retning Horta, var det ingen rein å se. Dermed måtte vi alle rusle tilbake til bussen, uten å ha sett rein. Likevel satt vi igjen med mye ny kunnskap om det spennende hjortedyret.

 

Snøen laver ned over Strandsetra, mens Heidi underviser..

 

Matpuse

Godt med bål og matpause.

 

Til høsten fortsetter undervisningsopplegget med mye spennende. Da blir det nærmere fordypning blant hjorteviltet. Ikke minst håper vi å få med elevene ut på jakt.. Det blir spennende!

 

| Bilder fra turen med Trond |

| Bilder fra Strandsetra |

 

Svar hodeskalle: Det er en husky..