Respektfullt møte med Gunnar Sønsteby

Ærbødig møte med Gunnar Sønsteby.

Hanne, Peder, Håkon, Snorre og Ola, syntes det var stas å treffe Gunnar Sønsteby.

 

Det var liten tvil om hvem som var den store helten da elever fra 9.trinn møtte selveste Gunnar Sønsteby i Kultuhuset på Rena. Før Sønstebys åpne foredrag i Storsalen, fikk elevene nesten en hel time sammen med Norges høyest dekorerte borger. Det ble et møte de sent vil glemme.

 

Gunnar Sønsteby er kjent som motstandsmann under 2.verdenskrig, hvor han som leder av "Oslogjengen" sammen med bl.a. Max Manus, ledet og deltok i en rekke sabotasjeaksjoner mot tyske må. Som et resultat av dette og sitt arbeid etter krigen, har han mottatt en rekke utmerkelser - og som eneste nordmann har han blitt tildelt "Krigskorset med tre sverd".

 

Det var en spent gjeng 9.klassinger som ventet på Gunnar i kjellerkaféen i Kulturhuset. Det var også godt forberedte elever, siden de i to uker har skrevet hver sin oppgave om Gunnar Sønsteby og 2.verdenskrig i Norge.

 

Med respekt reiste de seg da Gunnar entret rommet, men som den jordnære karen har er, ba ham dem raskt om å sette seg - ingen spesiell oppmerksomhet der i gården, nei :)

 

En lyttende forsamling..

Gunnar Sønsteby forteller til en lydhør forsamling 9.klassinger.

 

Tonen ble raskt satt, og i løpet av sekunder var hele forsamlingen trollbundet av det Gunnar hadde å fortelle om sine opplevelser fra krigen: Hitlers fremmarsj i Europa, spregningen av arbeidskontoret i Oslo sammen med Gregers Gram og Max Manus, sprengningen ved Østbanen, møter med Jens Christian Hauge, hans første møte med Max Manus, de 500 kiloene med dynamitt de lagret på kontoret i Kirkegaten, aksjonen hvor de stakk av gårde med 100 000 rasjoneringskort, dekkstedene, dekknavnene, sykkelturene med Hauge ved Skillebekk, Gestapo, Fehmer, Edvard Tallaksens selvmord og mye mer. Det ble litt av en historietime fra en mann som hadde nerver av stål. - Jeg sto nok langt bak i køen da Gud delte ut nervene, spøkte den spreke 91-åringen.

 

Gunnar Sønsteby

Gunnar Sønsteby.

 

Gunnar har i årene etter krigen holdt foredrag over hele landet. _- Jeg prøver å besøke alle som ønsket det. - Det er spesielt moro å besøke ungdommen. De er interesserte og de kan også veldig mye, mente Gunnar. - Mange har også sett "Max Manus-filmen", som for øvrig er veldig godt laget og som i mange tilfeller gir et bedre inntrykk en det noen bok kan gjøre.

 

Sønsteby testet også noen av kunnspanene til elevene, og fikk raskt svar på det han lurte på. - Hva var det nå han het? Gunnar prøvde seg.. - Jens Christian... - Hauge, kom det kontakt fra elevene.

 

Elevene fikk også anledning til å stille spørsmål, noe Gunnar tydelig likte.Han ville nesten ikke gi seg :)

 

Etter en hyggelig og interessant time, ventet et nytt og velfyllt publikum i Storsalen. Elevene overvar også denne seansen, før kvelden ble avsluttet med boksigneringer. En lang rekke unge og gamle stod på pent på rekke for å sikre seg signaturen til en mann som velfortjent oser av respekt og ærbødighet.

 

Maren gir Gunnar en klem.

Maren gir Gunnar en god klem etter foredraget. - Nå blir kona sjalu, spøkte han.

 

Håkon får sin bok signert av Gunnar Sønsteby.

Håkon får sin bok signert av Gunnar Sønsteby.

 

En stor kveld, rett og slett. Tusen takk for at du stilte opp, Gunnar!