Snart avreise til Polen..

Folk og forsvar holdt foredrag

Siden skolestart i høst har 10.trinn jobbet hardt med forberedelser til klasseturen med De hvite busser til Polen og Tyskland, som har avreise 18.september. I forkant av dette fikk vi besøk av Gunnar Øderud fra Folk og Forsvar, som holdt to timers foredrag om 2.verdenskrig.

 

Folk og Forsvar har holdt det gående siden 1951, for å drive opplysning bl.a. i skoleverket, om FN, den kalde krigen, NATO, andre verdenskrig, m.v.

 

Folk og Forsvar er en sivil statlig organisasjon finansiert over forsvarsbudsjettet, som har flere foredragsholdere som reiser rundt i landet med sitt budskap.

 

10.trinn er i full gang med å lage en oppgave med utgangspunkt i den åtte dager lange turen de snart skal ut på. Geografi og historie står i fokus med vekt på konsentrasjonsleirene som skal besøkes; Auschwitz I og II, Sachsenhausen og Ravensbrück.

 

I to skoletimer holdt Gunnar Øderud det gående med presise beskrivelser av utviklingen i Europa og Tyskland før utbruddet av verdenskrigen, samt utviklingen her hjemme i Norge. Vi fikk høre om Versaillesavtalen, nazismens fremvekst, de lange knivers natt, Franco, Mussolini, D-dagen, Blücher, Elverumsfullmakten, kommandoaksjoner, motstandskampen og mye mer.

 

10.trinn lyttet nøye.

Gunnar Øderud hadde mye å fortelle.

 

Vi takker Gunnar Øderud for et interessant besøk.

Folk og Forsvars hjemmeside