Godt med pultost

Charlotte fikk smaken på pultost.

Charlotte fikk smaken på pultost.

 

I uke 22 fikk 9. trinn besøk av Lilja Palovara Søberg som underviser i mat & helse ved Høgskolen i Hedmark.

Hun ville lære elevene litt om pultost, en ost som våre forfedre her i distriktet har lagd og spist så langt tilbake i tid som 1100- tallet.

Vi fikk lære litt om seterdrift i gammel tid og hvor flinke folk var til å gjøre seg nytte av alt av råvarer.

Vi fikk også en innføring i hvordan melka behandles fram til det forelå et produkt som etter hvert kunne bli pultost. Hver gruppe fikk så prøve seg som skjørostprodusenter!

Hun hadde også med seg 6 forskjellige pultoster, og hver mat & helse-gruppe skulle kåre Dagens Pultost! Det må nok sies at kåringa ble gjort på et litt tynt grunnlag, det var slett ikke alle elever som turde smake på denne tradisjonsosten!

Elevene fikk også i lekse å skrive litt om sin opplevelse av pultost, litt om det de hadde vært med på denne leksjonen eller en pultosthistorie. Det fremgikk av noen besvarelser at de så verdien av å holde liv i tradisjonen med å lage og spise pultost, til tross for at de akkurat nå ikke likte den noe særlig selv.

Det var enighet blant elevene at det hadde vært moro å ha besøk og å ha fått noe kjennskap til seterdrift og ysting. Det må også skrives at det ble laget mysmørsuppe. For de aller fleste ble dette et nytt bekjentskap i matveien.

 

| Bilder fra "pultost-dagen" |

 

Se video fra "pultostdagen":