Litteraturentusiast inspirerte elevene

Liv Gade inspirerte elevene på 8. trinn.

 

8. trinn var så heldige å få besøk av bokinspirator Liv Gade. Gade bor i Sandefjord og jobber som bokinspirator, ansatt av Norli i Sandefjord. Det vil si at hun reiser rundt i hele vårt langstrakte land, og utenfor (hun har holdt foredrag både på Svalbard og i Dubai) for å motivere og inspirere folk til å lese.

Hun holder ca. 125 foredrag i året, det kan være for alt fra forskjellige foreninger og lag, til næringslivet, private lese-sirkler og skoler. I tillegg til dette jobber hun også for radio NRK Østlandssendingen, for gratisavisen Vestfold Blad og i ukebladet Familien, alle stedene for å spre leselyst hos deg og meg.

I uke 48 tok hun turen til Rena for å holde foredrag på Åmot folkebibliotek og på Åmot Ungdomsskole. Det var en inspirasjon å få oppleve bokelskeren fra hvalfangerbyen. Hun snakket med stort engasjement om ungdomsbøker og klarte med sin livlige energi å engasjere ungdommen. Hun hadde med seg et program av smaksprøver på bøker som kunne passe for alle, og snakket akkurat nok om dem til hun pirret vår nysgjerrighet.


Gade åpnet med hvorfor vi skal lese bøker, og forklarte at vi trenger ord. Vi trenger ord for å uttrykke oss, og ved å lese får man flere ord å bruke. Vi lever i et flimmersamfunn hvor alt går så raskt og multitasking er en nødvendighet, samtidig som vi trenger ro til å utvikle oss.

- Bøkene gir oss den roen, og en som leser går aldri til sengs alene, sier den entusiastiske bokormen. Hun påstod også at man blir en bedre kjæreste av å lese, for da har man et større register av ord til å uttrykke følelsene sine.

Gade skrøt av de flotte elevene våre for at de var så stille under foredraget og at de satt tydelig og lyttet. Hun var imponert over godt oppdratt ungdom, og rettet en stor takk til lærerne og foreldrene, samt takket elevene for å vise henne respekt og engasjement.

Like imponert ble hun over alle de fine spørsmålene elevene stilte etter at hun var ferdig. Hun sa i forkant at hun var spent, for enkelte elevgrupper stiller ingen spørsmål, mens andre tar foredraget til helt andre høyder med gode spørsmål. Vår gjeng med ivrige ungdommer, var i sistnevnte kategori, og delte gode bokopplevelser med hverandre. Maiken Bergeløkken i 8B hadde til og med et boktips til den beleste bokanmelderen.