Forside Sport Underholdning Skolestoff Litt av hvert Leserinnlegg  
 

Norges snowboardhistorie
Snowboard kom til Norge på slutten av 70-tallet. Snurferne ble lansert i Norge i 1977/78. I en subkultur av bl.a. skatere ble det eksperimentert med hjemmelagde brett. NSBF (Norges snowboardforbund) ble så startet i Molde og Oslo.

Mest sannsynlig var det mer aktivt andre steder, men omfanget var størst der. Inspirert av ”snurfer” og plastbrettet ”skiboard” ble det bygget et brett med bl.a. vannskibindinger. slik at du fikk kontroll over brettet.

I Molde var det Tor Bækkelund, tidligere president i NSBF, som stod for produksjonen av epoxy-brettet. Fra 1982 produserte de 35 ”Greate White snowboards” i Molde. De ble inspirert av surfing-kulturen som eksisterte der.

I Oslo var det Anders Wittusen ”Mad Rabbit” og ”Utopia” som dominerte. Anders var en del av skateboardmiljøet. Han produserte ca 200 brett i en varmepresse i sin egen stue. Disse brettene hadde swollowtail som winterstick, og bl.a. avknekte hylleknekter som ”finner” for styring. Etter hvert brukte han plastplater som var utskåret etter samme prinsipp som moderne frestylebindinger med tå- og ankelbøyler og helkappe. Anders la også stor vekt på design av sine snowboard og skateboards. Både Anders Wittusen og Tor Bækkelund forsøkte å få i gang samarbeid med skiprodusenter, men uten hell .

Frem til midten av 80 tallet var det forbudt med snowboard i alpintanlegg i hele Norge. Etter hvert skjønte anleggene at det var penger og tjene på snowboard. Nå har de fleste alpint anleggene egne løyper for snowboard.  

 

 
 

Gi oss tilbakemelding
Copyright © ÅUS 2005 Sladregryta
8.klasse ved Åmot ungdomsskole, høsten 2005