Åmot ungdomsskoles nettsider!

 

Friluftsgruppa ved Åmot ungdomsskole er stadig på nye, spennende utflukter i skog og mark. Torsdag 25.oktober tok de turen til vestsiden av Løpsjøen. Målet denne gangen var å lære å tilberede mat på 5000 år gammelt steinaldervis – i kokegrop.

På forhånd hadde alle fått beskjed om å ta med seg et stykke kjøtt (biff) og en potet, pakket inn i sølvpapir. Vel fremme ved Løpsjøen var det dermed bare å sette i gang med matlagingen. Vi fikk et vellykket måltid….på forhistorisk vis!

Å lage kokegrop kan gjøre på flere forskjellige vis. Grunnprinsippene er imidlertid de samme, uansett hvordan du velger å gjøre det. Her er vår metode – som virker meget bra!

 

  1. Fyr opp et bål. Etter hvert som flammene får overtaket legges steiner inn i varmen – utvid bålet etter behov. Steinene bør være 10-15 centimeter i diameter. Når det gjelder antall steiner, bør om lag 20 være nok. Pass på at steinene blir utsatt for skikkelig varme i en times tid.

 

 

 

 

  1. Mens vi venter på at steinene skal varmes opp, forberedes kokegropa. Det graves et hull i bakken som er cirka ½ meter i bredden, høyden og dybden. Om mulig bør man prøve å få løs torva i ett stykke.

 

 

  1. Etter cirka en time i bålet legges de varme steinene i bunnen av og på sidene av kokegropa. Bunnen av gropen må være godt dekket av steiner. NB! Ta for all del ikke i de glovarme steinene med hendene!! Vi brukte en spade for å utføre jobben. Nå kan potetene og kjøttstykkene, som er pakket inn i sølvpapir, legges oppå de varme steinene. Dersom man ikke vil ta i bruk kunstige hjelpemidler som sølvpapir, kan bjørkenever gjøre samme nytten. Imidlertid må neveren da være våt og ligget i bløt natten over. Rull eller brett sammen maten i neveren og knyt det sammen med eksempelvis bjørkevidjer. Det er viktig at pakken er helt tett og holder seg sammen, enten du bruker never eller sølvpapir.

 

  1. Når maten er plassert nede i gropen, dekkes det hele til med varme steiner fra bålet. Til slutt dekkes gropen til med jord og torv. Dekk til så godt at det ikke siver ut røyk fra kokegropa – det hele må være tett.

 

 


 

  1. Etter en stund kan maten tas opp igjen fra hullet i bakken. Hvor lenge kjøttet skal være nede i gropa er avhengig av størrelsen på kjøttstykkene. Biff på cirka 200 gram og poteter som er noe mindre enn vanlige bakepoteter, trenger cirka 35 minutters ”steketid”. Vær forsiktig med eventuell spade når du skal finne igjen maten, så slipper du å skylle den ren for sand og jord… Pass også på at du ikke tar på steinene. De er fremdeles glovarme!!

 

  1. Velbekomme! Maten er nå klar! Det er ingen risiko for at maten blir brent, dersom du følger instruksjonene som her er nevnt. Alle smaksstoffene og saft bevares godt. Vil du krydre kan du selvsagt gjøre det. Prøv med litt bjørkeløv eller einerbar. Bruker du never til å pakke inn maten, vil denne sette ytterligere god smak på kjøttet.

Har du større mengder kjøtt i èn pakke må steketiden økes. 1 kilos kjøttstykke trenger cirka en time, mens en kilo fisk er ferdig etter en ½ time i kokegropen. Ta utgangspunkt i det som her er nevnt og gjør dine egne erfaringer. Lykke til!


Per Tony og Lars Henrik!
 

 

 

Forside Skolen vår | Prosjekter | Elevsider | Ansatte
| Nettsteder | Arkiv | English

 Send gjerne kommentarer om skolens hjemmesider! 
post@amot.gs.hm.no