Åmot ungdomsskoles nettsider!
Artister hedret Kim Dae Jung

 

Sissel innledet Nobelkonserten!, fotograf: Trond Svendsberget og Tor Magne Amundsen
Nobels Fredspriskonsert er en musikalsk hyllest til fred generelt, og til årets fredsprisvinner spesielt. Kongefamilien var representert under årets fredspriskonsert og årets fredsprisvinner. Sør Koreas president Kim Dae-Jung var naturligvis tilstede.

Av Tor Magne A, Trond S, Hilde F, Anne D
2000-12-14 14:40:54

Streaming video
Reportasjen inneholder en del lenker til streaming videoopptak. For å se disse må du ha Windows Media Player, som kan lastes ned her!

Deltakere på konserten:
Jane Seymour (vertinne) Bon Jovi, Bryn Terfel, Eros Ramazzotti, Femi Kuti, Lee Ann Womack, Moby, Natalie Cole, Sissel Kyrkjebø, Sumi Jo, Westlife, NRK Kringkastingsorkester.

Litt om artistene:

Jane Seymour
6 barns moren Jane Seymour gledet oss med sitt nærvær under Nobels Fredspriskonserten i Oslo Spektrum, mandag 11.12.00. Siden 1969 har Jane Seymour spilt inn en rekke filmer og TV-serier. Hun har blitt verdenskjent ved å ha spilt inn rollen som Solitaire i James Bond-filmen ”Å leve og la dø” 1973. Seymour ble født Middlesex, men bor nå til tider i Malibu i California og Bath i England, hennes hjemland. Som aktiv veldedighets arbeider er hennes bidrag som offisiell talskvinne for UNICEF, en av mange. Hun har også internasjonal ambassadør for ”Childhelp USA”, en organisasjon som bekjemper barnemisshandling. I kjente TV-serier som ”War And Remembrance” og ”Dr.Quinn, medicine woman”, har Seymour deltatt med sine vel spilte hovedroller. Dette er noe hun ble belønnet med da hun i 1995 vant en Golden Globe-pris for at hun har blitt en av filmverdenens aller største stjerner.

Sumi Jo
Fortsatte studiene i Roma etter sin første musikalske utdannelse i sang og piano i Seoul. Hun debuterte på opera scenen i Trieste, og har senere sunget ved La Scala i Milano. Hun har høstet glimrende kritikker på ulike opptredener rundt om i Europa. 38-årige Sumi Jo har deltatt på flere plateinnspillinger, også dette med storslagene kritikker. Hun ble i 1993 tildelt Emmy-prisen i USA og samme året ble hun tildelt flere prestisjefylte priser i Italia og Korea. Hun har siden slutten av 80-tallet stått øverst på toppen på alle de ledende opera husene i verden.

Westlife
Irske Westlife har i løpet av to år steget opp fra det ukjente til å slå legendariske Beatles` rekorder på listeplasseringene. Mange ungejenter har fått disse fengende og følelses rike sangene i hjertene sine og gruppa har vunnet platekjøpernes tillit. De har gjort en prestasjon ingen har gjort før, og det er å ha fått 7 strake topplasseringer i Storbritannia med deres 7 første singler. Den første debutplaten ”Westlife” inneholdt ikke mindre enn 5 hitsingler, og på den aktuelle platen ”Coast to Coast takler de både ballader og rytmebasert musikk med suveren selvsikkerhet. Den aller nyeste singel heter ”My Love” og suste, naturligvis, umiddelbart til topps på de britiske lister.

Natalie ColeNatalie Cole!
Hun har siden midten av 70-tallet gitt ut en rekke plater med forskjellige stilarter som soul, jazz og pop. I løpet denne perioden har hun solgt over 30 millioner plater og blitt tildelt flere Grammy-priser. Hun har også gjort seg bemerket som skuespillerinne, både i filmer og TV-serier. I 1991 sang Natalie Cole, ved hjelp av moderne teknologi duetten ”Unforgettable” sammen med sin avdøde far Nat King Cole. Da ble det på nytt bekreftet for verden hvilket enestående talent hun har. Mye av det elegante og stilfulle som preget musikken til hennes legendariske far, kjennetegner også Natalie Coles sofistikerte stil. Hun er nå plateaktuell med sin aller første ”Greatest Hits”-samling.

Eros Ramazzotti
Ramazzotti vokste opp i Roma, og har uttalt at han visste raskt at musikk kom til å bli det viktigste i hans liv. 37-årige Eros Ramazzotti er av mange betegnet som kongen av kontinental pop-musikk. Den italienske sangeren har en helt særegen stil, og har siden debuten for snart 20 år siden henrykt et trofast publikum med en rekke salgssuksesser. Det ble tidlig klart at han ikke bare hadde stor appell i hjemlandet sitt, men også i andre europeiske land. Konsertopptredener verden over har gjort Ramazzotti til Italias mest profilerte popstjerne, og den posisjonen bekrefter han med høstens utgivelse ”Stilelibero”. Umiskjennelig stemmebruk ,sjel og innlevelse, romantikk og drama, alt dette er ingredienser til nok en global suksess for Ramazzotti. Se et utdrag fra hans opptreden i Oslo Spektrum Dette er et videoopptak!!

Lee Ann Womack
Da Lee Ann Womack platedebuterte for tre år siden, var umiddelbart klart at countrymusikken hadde fått en funklende ny stjerne. Etter å ha livnært seg som låtskriver for andre artister, fikk hun endelig muligheten til å gi ut sitt eget album. Resultatet var en plate som avslørte en vakker, melodisk stemme og en egen evne til å finne sanger som passet hennes stil perfekt. Womack`s nyeste plate heter ”I Hope You Dance”, og er av kritikerne betegnet som hennes beste hittil. Hun ble nylig tildelt prisen for beste kvinnelige vokalist i årets Country Music Awards. I hjemlandet USA er moderne Countrymusikk enormt populært, og mange tror at Lee Ann Womack kan bli den neste som også får et globalt gjennombrudd.

Femi Kuti
Som far, så sønn. Femi Kuti viderfører den mudikalske arve fra sin legendariske far Fela Kuti, men tilfører momenter og et personlig preg. Det gjør at Femi`s Afrobeat er blant den mest spennende og eksplosive musikken som har kommet fra Nigeria på lang tid. Legg tiltekstmessig sterk politisk innhold og et spektakulert scenshow, og man forstår at dette er musikk for en ny generasjon. Ingen andre afrikanske artister har et større publikum verden over. En lytt på Femi Kuti`s intense rytmer, og funky, jazzbaserte musikk, er nok til å overbevise de fleste om hans talent.

Sissel Kyrkjebø
Sissel Kyrkjebø sin glassklare strupe har vært kjent i Norge helt siden hun debuterte på TV i 1985. I Spektrum sørget Sissel for åpningstonene Dette er et videoopptak!. Siden gjennombruddet som 16-åring har Sissel skapten glitrende karriere, også internasjonalt. Hun har sunget filmmusikk til "Titanic", opptrådt med "The Chieftains", hatt en internasjonal hit med "Prince Igor", sammen med rap-artisten Warren G, og lånt ut stemmen sin til Disney-filmen "Den lille havfruen". Sissel har nylig gitt ut sin første plate på seks år og hun er igjen på sitt aller beste. Musikken har et moderne og personlig preg, men selve hjertet er hennes alltid like praktfulle og distinkte stemme.

Bryn Terfel
Den walisiske bassbarytonen Bryn Terfel har en sterk og rik stemmen, men også en egen evne til å tilføre sjarm og liv til sine operaroller. 35-åringen har i løpet av sin karrierevunnet en rekke internasjonale priser for sine prestasjoner. En imponerende opptreden på Salzburg-festivalen i 1992 åpnet dørene til alle de mest prestisjetunge operahusene. Hans plateutgivelser er mange, og de varierer fra klassiskopera tilshow-mussikk og tradisjonelle walisiske sanger, som årets utgivelse "Songs From My Welsh Home".

Moby
Det er ikke lett å kategorisere Moby, verken som plateartist eller musiker. Amerikaneren mestrer gitarer og tangentinstrumenter, og musikalsk sett har han sprengt grenser ved blant annet å kombinere hip hop, elektronisk musikk og tradisjonell bluesvokal. Hans siste utgivelse "Play" fra 1999 har blitt en bestselger i hele verden, "Natural Blues" og "Why Does My Heart Feel So Bad" er blitt gigantiske slagere på dansegulvet. I sommer gjorde han også stor suksess på musikkfestivaler rundt i Europa. Moby regnes nå som en trendsetter for framtidas popmusikk.

Bon Jovi
Bon Jovi`s store gjennombrudd i USA med albumet "Slippery When Wet" i 1986, signaliserte starten på en lang periode da bandet var nærmest uslåelig, både når det gjaldt platesalg og publikumstekke. Med drivende hit-låter, populære musikkvideoer og gnistrende konsertopptredener var New Jersey-bandetsjelden ute av medias søkelys. Gruppen ga ut flere plater på 90-tallet, og Bon Jovi`s popularitet var fremdeles imponerende høy ved utgivelsen av "These Days" i 1995. Etter en pause på fem år, som flere av medlemmene brukte til egne musikalske prosjekter, kom Bon Jovi`s etterlengtede comeback. Albumet "Crush" ble gitt ut i år og bandet toppet singellistene i hele Europa med "It`s my life". Det betydde bare en ting...: Bon Jovi var tilbake for å gjenerobre posisjonen som en av verdens mest populære rockegrupper!!

Paul Bateman
Paul Bateman har studert piano, orgel, cello og sang ved Guildhall School of Music. Han started sin karriere som dirigent ved musikkteaterene i Londons West End. Bateman har dirigert mange av de mest velkjente orkestrene i hele Europa, og har ledet plateinnspillinger med blant annet London Symphony og Royal Philharmonic. I 1995 dirigerte han Ulster Orchestre i "Last Night of the Proms". Over 20 plater med filmmusikk dirigert av Paul Bateman er blittgitt ut. Han har også dirigert orkesteret på en plate med musikk av Gerswhin, sunget av Barbara Hendricks. Som pianist har Bateman gitt ut flere plater med The Kammerspiel Piano Trio.

Kringkastingsorkesteret
Kringkastingsorkesteret er et allsidig orkester med bred musikalsk profil. Repertoaret spenner fra underholdningsmusikk til klassisk og samtidsmusikk. Orkesterets egen konsertsal er Store Studio. Der holder de regelmessige konserter både med klassisk musikk og populærmusikk. I tillegg deltar orkesteret i produksjoner for radio og TV og ved prosjekter i andre konsertsaler. Alle evenementer der Krinkastingsorkesteret deltar blir det sendt direkte eller i opptak for radio eller fjernsyn. Sjefsdirigent er Ari Rasilainen.

De med rask forbindelse kan se videoopptak på 300kbs her:

E.Ramazzotti
Sissel


 

ForsideSkolen vår | Prosjekter | Elevsider | Ansatte
| Nettsteder | Arkiv | English

Send oss gjerne kommentarer om skolens hjemmesider!